fbpx
IshranaZdravlje

Da li jaja treba držati u frižideru i da li ih treba prati?

Mnogi imaju nedoumicu da li jaja treba držati u frižideru ili na sobnoj temperaturi, a neki se čak pitaju i da li ih ipak treba oprati? Šta treba da radite kada donesete karton jaja kući? Gde da ih odložite?

Da li jaja treba držati u frižideru?

U većini zemalja jaja se ne peru nakon što su pokupljena. Ovo održava tanak sloj kojim se jaje štiti ljuska jajeta i smanjuje mogućnost da bakterije, pre svega salmonela, ne prodre u jaje.

Salmonela voli da se razmožava na sobnoj temperaturi. Prednost kod nas je u tome što se jaja ne transportuju daleko, pa ne moramo previše brinuti da li su pokvarena.

Dok ih jednom ne stavimo u frižider, ona se mogu čuvati van njega. Na primer, to je često važno uoči Uskrsa, kada se obično kupuje veća količina jaja.

Međutim, ako su jaja već stajala u frižideru, neophodno je da tamo budu sve dok ih ne potrošite. Jaja koja su jednom bila u frižideru, ne možete vaditi i držati danima izvan.

U SAD se drže preporuka FDA i jaja odmah i isključivo čuvaju u frižideru. Razlog tome je preventiva od salmonele, dugo vreme transporta do destinacije i problem sa time što se tamo prema preporukama FDA jaja peru i dezinfikuju, pa su im otkrivene pore ljuske čime je ono podložno kontaminaciji.

Preporuka je da jaja u frižideru stoje u hladnijem delu, a ne u vratima, iako to retko ko radi, osim ako nema količinu veću od desetak komada. Jaja u frižideru mogu stajati tri do četiri nedelje, zavisi koliko su sveža.

Da li jaja treba prati?

Ne! Nema potrebe da nikada perete jaja. Svakako je preporuka da jaja uvek termički obradite pre konzumacije, tako da nema razloga da brinete o ljusci.

Saveti za kupovinu i čuvanje jaja

  • Jaja kupujte od proverenog proizvođača ili u proverenim lancima marketa.
  • Birajte odgovarajući kvalitet, a ne veličinu jajeta.
  • Organska jaja su kod nas još uvek preskupa u odnosu na konvencionalna koja možete naći svuda, ali ih svakako priuštite sebi ako možete.
  • Izbegavajte jaja za koja ne znate koliko su bezbedno skladištena.
  • Ako kupite jaja koja su bila držana van, možete ih ostaviti par dana u kuhinji na hladnijem mestu, van frižidera.
  • Držite jaja duže u frižideru
  • Polomljena odmah upotrebite, a najkasnije u roku od dva dana.
  • Držite ih u hladnijem delu frižidera.

Uvek imajte na umu da se salmonela može naći i u jajima kupljena u velikim lancima, kao i u onima kupljenim kod „proverenih prodavaca“. Ništa nije garancija da jaje nije zaraženo salmonelom i ne može se svaki komad testirati. Stoga UVEK termički obrađujte jaja pre nego što ih servirate. Iz istog razloga izbegavajte recepte koji sadrže sveža jaja kao što je domaći majonez, brojni filovi za torte i drugo.

Pročitajte: Koliko jaja sme da se jede?

Objavljen: 3. januar 2023. godine, ažuriran: 11. april 2023. godine

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button