fbpx
Ishrana

PARADAJZ: Zašto je paradajz zdrav i da li je VOĆE ili POVRĆE?

Paradajz je veoma zdrava namirnica, a usled gajenja u stakleniku i uvoza poslednju deceniju je dostupan u mnogo više vrsta i tokom cele godine. On je glavni izvor antioksidansa likopena u ishrani koji ima brojne zdravstvene prednosti. Odličan je izvor i vitamina C, kalijuma, folata i vitamina K. Iako obično jedemo crveni, može se naći i u žutoj, narandžastoj, roze, zelenoj i ljubičastoj boji.

Zašto je zdrav?

Sadržaj vode u ovom plodu je oko 95%, a ostalih 5% su uglavnom ugljeni hidrati i vlakna. U 100 grama sirovog paradajza ima:

  • 18 kalorija
  • 95% vode
  • 2,6 grama šećera
  • 1,2 grama vlakana – većina je nerastvorljiva
  • 0,2 grama masti
  • 0,9 proteina
  • 3,9 grama ugljenih hidrata (oko 4%) od čega su jednostavni šećeri glukoza i fruktoza oko 70%

Unos paradajza je povezan sa boljim zdravljem srca, smanjenim rizikom od raka i boljim zdravljem kože. Obzirom da je srčani i moždani udar najčešći uzrok smrti u svetu, ne treba zapostaviti značaj unosa paradajza. Unos likopena može pomoći smanjenju LDL (lošeg) holesterola. Smanjuje rizik od oksidativnog stresa i upale.

Kada je u pitanju prevencija karcinoma, opservacione strudije su pokazale da je niži stepen raka prostate, pluća i želuca. Smatra se da je visok sadržaj likopena odgovoran, ali je potrebno izvršiti još istraživanja. Kod žena je pokazano da visoka koncentracija karotenoida štiti od raka dojke.

Kada je u pitanju zdravlje kože, paradajz i njegove prerađevine mogu donekle štititi od opekotina od sunca, ali i poboljšati opšti izgled kože.

zdravlje iz paradajza

Sve prednosti paradajza

Poreklo ove namirnice je iz Južne Amerike, ali raste u Evropi već vekovima, pa se može smatrati domaćom namirnicom. 

On sadrži vitamine A, C i E, kao i flavonoide (prirodna anti-upalna supstanca), zatim kalijum i druge mineralne soli. Ako pojedete jedan paradajz, uneli ste oko 28% dnevnih potreba za vitaminom C. Osim toga, kalijum iz ove namirnice koristan je za kontrolu krvnog pritiska i prevenciju srčanih oboljenja, a vitamin K1 služi za zgušnjavanje krvi i pomaže zdravlju kostiju. Vitamin B9 (folna kiselina) važan je za normalan rast tkiva i funkciju ćelija, a posebno kada su u pitanju trudnice.

Osim toga, sadrži još i likopen, beta karoten (u telu se pretvara u vitamin A), naringenin (štiti od upale), hlorogenu kiselinu (antioksidant i ima sposobnost da snizi krvni pritisak),

zdravlje iz paradajza2

Reklame
1 2 3Next page
Izvor
PubMedPubMedPubMed

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button