fbpx
Ishrana

PARADAJZ: Zašto je paradajz zdrav i da li je VOĆE ili POVRĆE?

Paradajz je veoma zdrava namirnica, a usled gajenja u stakleniku i uvoza poslednju deceniju je dostupan u mnogo više vrsta i tokom cele godine. On je glavni izvor antioksidansa likopena u ishrani koji ima brojne zdravstvene prednosti. Odličan je izvor i vitamina C, kalijuma, folata i vitamina K. Iako obično jedemo crveni, može se naći i u žutoj, narandžastoj, roze, zelenoj i ljubičastoj boji.

Zašto je zdrav?

Sadržaj vode u ovom plodu je oko 95%, a ostalih 5% su uglavnom ugljeni hidrati i vlakna. U 100 grama sirovog paradajza ima:

  • 18 kalorija
  • 95% vode
  • 2,6 grama šećera
  • 1,2 grama vlakana – većina je nerastvorljiva
  • 0,2 grama masti
  • 0,9 proteina
  • 3,9 grama ugljenih hidrata (oko 4%) od čega su jednostavni šećeri glukoza i fruktoza oko 70%

Unos paradajza je povezan sa boljim zdravljem srca, smanjenim rizikom od raka i boljim zdravljem kože. Obzirom da je srčani i moždani udar najčešći uzrok smrti u svetu, ne treba zapostaviti značaj unosa paradajza. Unos likopena može pomoći smanjenju LDL (lošeg) holesterola. Smanjuje rizik od oksidativnog stresa i upale.

Kada je u pitanju prevencija karcinoma, opservacione strudije su pokazale da je niži stepen raka prostate, pluća i želuca. Smatra se da je visok sadržaj likopena odgovoran, ali je potrebno izvršiti još istraživanja. Kod žena je pokazano da visoka koncentracija karotenoida štiti od raka dojke.

Kada je u pitanju zdravlje kože, paradajz i njegove prerađevine mogu donekle štititi od opekotina od sunca, ali i poboljšati opšti izgled kože.

zdravlje iz paradajza

Sve prednosti paradajza

Poreklo ove namirnice je iz Južne Amerike, ali raste u Evropi već vekovima, pa se može smatrati domaćom namirnicom. 

On sadrži vitamine A, C i E, kao i flavonoide (prirodna anti-upalna supstanca), zatim kalijum i druge mineralne soli. Ako pojedete jedan paradajz, uneli ste oko 28% dnevnih potreba za vitaminom C. Osim toga, kalijum iz ove namirnice koristan je za kontrolu krvnog pritiska i prevenciju srčanih oboljenja, a vitamin K1 služi za zgušnjavanje krvi i pomaže zdravlju kostiju. Vitamin B9 (folna kiselina) važan je za normalan rast tkiva i funkciju ćelija, a posebno kada su u pitanju trudnice.

Osim toga, sadrži još i likopen, beta karoten (u telu se pretvara u vitamin A), naringenin (štiti od upale), hlorogenu kiselinu (antioksidant i ima sposobnost da snizi krvni pritisak),

zdravlje iz paradajza2

Likopen u paradajzu

Najveća prednost paradajza je upravo likopen – antioksidans koji pomaže da se zaštitimo od štetnih slobodnih radikala. Likopen je koristan u borbi protiv raka prostate, dojke, želudca i kod senilne makularne degeneracije. Osim toga, likopen ima sposobnost da štiti kožu od uticaja štetnog UV zračenja, a ima i značajnu ulogu kao pomoć u smanjenju lošeg holesterola. Likopen doprinosi i zdravlju kože. Ukoliko želite glatku kožu, sa manje bora, jedite obilje ove namirnice kažu stručnjaci sa Univerziteta u Berlinu. Važno je naglasiti i da se likopen, odnosno paradajz mora jesti kao deo zdrave i uravnotežene ishrane, jer nije magična pilula koja preko noći može otkloniti sve probleme.
Zreo i crveni sadrži više likopena od svetlog, nezrelog ili čak zelenog.

Najviše likopena se nalazi u prozivodima koji su prerađevina: kečapu, soku od paradajza, pelatu i sosovima od paradajza. Iz ovih izvora se obezbeđuje oko 80% likopena. Ipak vodite računa o tome da je kečap prepun šećera, ali i da je savet lekara da se prednost uvek daje svežim i sirovim namirnicama kada su dostupne. Stoga dajte prednost svežem paradajzu, a druge oblike koristite za kuvanje i kada vam svež nije dostupan.

zdravlje iz paradajza4
Kuvanje paradajza za podsticanje zdravog učinka

Kuvani paradajz sadrži više likopena od svežeg. Likopen je rastvorljiv u mastima pa je bolje da se sprema sa malo ulja.
Kuvanjem se smanjuje vitamin C, međutim, preporuka je da se jede naizmenično i svež i kuvani, odnosno onaj koji vam je u datom trenutku dostupan u lakšem, a pristupačnijem obliku.
Sosovi od ove namirnice kao baza mogu da se jedu kao čorba, dodatak testenini, gulašima, sosovima i pikantnim umacima. Svež se može jesti kao prilog i u salati ili u sendviču.

Alergija na paradajz

Alergija na paradajz je veoma retka, ali je češća kod osoba koje imaju alergiju na travu u odnosu na druge. On se generalno dobro podnosi i retkost je da se bilo kakav vid alergije na njega javi. U nekim situacijama ljudi koji imaju alergiju na lateks mogu da imaju unakrsnu reaktivnu reakciju na paradajz.

zdravlje iz paradajza3

Da li je paradajz voće ili povrće?

Paradajz je verovatno jedna od češćih namirnica u upotrebi i obično se grupiše uz povrće, ali možda ste čuli da ga neki nazivaju voćem. Da li je paradajz voće ili povrće? Šta je to što zbunjuje i koje su razlike?

Nutritivno gledano, i voće i povrće su važan izvor vitamina, minerala i vlakana. (Izvor: PubMed) Sa druge strane voće i povrće imaju neke jasne razlike. Da li je određena hrana voće ili povrće zavisi od toga da li se stvari sagledavaju u botaničkom ili kulinarskom smislu. U botaničkom i naučnom smislu paradajz jeste voće. Formira se na lozi od malih cvetova i plod prirodno sadrži puno semena, koji se kasnije može koristiti za proizvodnju više biljaka.

Zašto se onda kaže i da je paradajz povrće?

Većina konfuzija potiče od toga što je u kulinarskim aplikacijama i marketima on svrstan među povrće, a ne među voće. Kuvanje je umetnost i sve češće se u pripremi koristi kombinacija slatkih i slanih ukusa, kao i kombinovanje, na primer, voća i mesa.

Tome do prinosi i vrsta hrane sa kojom se upotrebljava, a to je drugo povrće i isključivo slani recepti. Bilo da ga koristite kao deo jela ili sirov u salati, verovatno ćete ga i posoliti. Stoga se paradajz svrstava u povrće iako je botanički to vrsta voća. Paradajz nije jedina biljka oko koje se spori da li je u pitanju voće ili povrće. Osim njega, biljke koje rastu kao voće, a kulinarski se pripremaju kao povrće su: plavi patlidžan, krastavac, tikvica, tikva, paprika, grašak, bamija.

Sa druge strane, rabarbara se koristi za slatka jela, a zapravo se radi o povrću, a isto je i sa kolačem od šargarepe.

Jedan zanimljiv događaj je preokrenuo situaciju da paradajz definitivno počne da se smatra povrćem. Naime radi se o trgovcu koji je krajem 19. veka ovu namirnicu deklarisao kao voće jer je stopa carine bila niža. Vrhovni sud SAD-a 1893. godine, doneo je presudu da paradajz treba klasifikovati kao povrće zbog njegove kulinarske primene. Od tada se uglavnom više ne dovodi u pitanje da li je voće.

Još jednom možemo zaključiti, kao i kod svih saveta o ishrani da je ključ zdravlja u raznovrsnoj ishrani. Svaka namirnica ima svoje prednosti, a ni sa jednom ne treba preterivati prilikom unosa. Ovo je namirnica koju svako može naći u obliku koji voli, pa je nikako nemojte zapostavljati u ishrani.

Objavljen: 17. jul 2016. godine, ažuriran: 16. maja 2024. godinezIozoziIIrvIISave

Reklame
Izvor
PubMedPubMedPubMed

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button