Porodična trpeza

Gulaš od junetine

Gulaš je jedno od tradicionalnih jela koja su veoma jednostavna, ali ih svako pravi na drugi način. Mi najčešće jedemo gulaš od junećeg mesa i to sa testeninama, mada smo jednom probali od mešanog svinjskog i junećeg i možda je čak bio i bolji. Ima i onih koji preferiraju divljač, ali on se on pravi nešto drugačije.

Na slikama je i gulaš sa domaćim testeninama, no o pravljenju njih nekom drugom prilikom.

gulaš od junetine

Šta je potrebno za gulaš?

  • 600 grama junećeg buta
  • 2 veće glavice crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 1dl soka od paradajza
  • malo ulja
  • kašika brašna
  • origano, so i biber
gulas 2

Kako se pravi gulaš od junetine?

U šerpu sipajte oko pola centimetra ulja na dno, dodajte iseckan crni luk i izrendanu šargarepu (ili oba možete iseckati u seckalici), propržite blago, a zatim dodajte junetinu isečenu na manje kockice. Kada krene da se prži, dodajte origano, biber i so, kao i sok od paradajza, a zatim nalijte vodom toliko da bude do vrha mesa, ali da ne pliva u vodi. Povremeno mešajte i dodajte po malo vode po potrebi. Kuvaće se oko 1 i po do 2 sata na tihoj vatri. Ako stavljate i svinjsko meso, ono se nešto kraće kuva, pa ga možete dodati nekih 20 minuta posle junetine.

gulas 1

Kada je gotovo, dodajte još začina, ako bude potrebe nakon probanja. Posle toga odlijte deo tečnosti u šolju ili činijicu i tu razmutite kašiku brašna, a zatim sve vratite u šerpu. Brašno se dodaje da da gustinu sosu, ali ako ga stavite direktno, postoji mogućnost da se zgrudva, pa ćete lakše ovako umutiti.

Kada je gotovo, možete unutra dodati skuvanu testeninu ili služiti odvojeno, pa gulaš prelijti preko testenine. Možete i servirati uz pirinač ili pire krompir. Za dekoraciju i dodatno lep ukus možete dodati i malo svežeg origana (kao na slici).

Gulaš od junećeg mesa

Još predloga za ručak: Svinjski file u sosu od pečuraka

Objavljen: 19. mart 2022. godine, ažuriran: 30. decembar 2024. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button