Zatrudnjivanje tokom oralnog seksa?
Da li je uopšte moguće zatrudnjivanje tokom oralnog seksa? Koliko je ova tvrdnja tačna ili, pak, nije?
Celijakija je digestivni problem koji je uzrokovan abnormalnom reakcijom imuniteta na gluten, odnosno kao enteropatija osetljiva na gluten. Gluten je protein koji se nalazi u nekoliko vrsta žitarica: pšenica, spelta, ječam, a ovas je najčešće kontaminiran.
Problem je u tome što se gluten u tragovima može naći u mnogim prerađenim namirnicama, pa čak i u lekovima i kozmetici.
Pored celijakije, postoje još i intolerancija na gluten. A celijakiju ne treba mešati ni sa osetljivošću na gluten, koja nije autoimuni poremećaj. Kada je u pitanju celijakija, autoimuni odgovor na gluten su toksini koji uništavaju crevne resice, a kada su resice oštećene, telo nije u stanju da apsorbuje hranljive materije iz hrane što može dovesti do neuhranjenosti, ali i drugih zdravstvenih komplikacija. (*1)
Statistika kaže da jedna od 100-150 osoba ima celijakiju. Što znači da bolest nije retka, učestalost je nešto manja od 1% u populaciji. Žene su ugroženije, jer se kod njih gotovo duplo češće javlja.
Simpotomi celijakije obično uključuju probleme sa probavom i crevima, ali mogu se javiti i drugi problemi poput: gubitka težine, povraćanja, nadimanja, bolova u stomaku, dijareje ili zatvora.
Deca sa celijakijom se često mogu osećati umorno i razdražljivog, moguće je da budu sitnija od druge dece i da imaju odloženi pubertet.
Odrasli sa celijakijom mogu da imaju iste probavne simptome, ali pored toga i: anemiju, slabe kosti, umor, poremećaje kože (ekcem, vitiligo), utrnutnost i žmarce u rukama i nogama, promena boje zuba, ranice u ustima, nepravilni menstrualni ciklusi, neobjašnjiva neplodnost i spontani pobačaji. Više: Celijakija i neplodnost
Dermatitis herpetiformis je uobičajeni simptom celijakije koji se javlja kod 15-25% ljudi sa ovim zdravstvenim stanjem. Odlikuje ga intenzivni svrab kože sa izbočinama i plikovima. Razvija se na laktovima, zadnjici i kolenima. Oni koji imaju ovaj problem uglavom nemaju probavne simptome. (*2)
Neki ljudi nemaju naoko vidljive simptome, ali su paralelno razvili druga zdravstvena oboljenja prouzrokovana upravo celijakijom. Više: Simptomi celijakije
Celijakija je nasledna u oko 10-20% slučajeva. (Izvor: Celiac.org) Što znači da je moguće da će je dete razviti ako imaju roditelji ili bliski rođaci. Postoje još neka stanja koja povećavaju rizik od celijakije, a to su:
lupus, reumatoidni artritis, autoimnuna bolest jetre, bolesti štitne žlezde, dijabetes tip 1, intolerancija na laktozu, tumor creva, Daunov, Turnerov i Sjogrenov sindrom.
Postavljanje dijagnoze počinje pregledom i postavljanjem pitanja od strane lekara. Lekari će morati da izvrše i različita testiranja da bi potvrdili dijagnozu. Ljudi koji imaju celijakiju često imaju visoke nove antiendomizijuma (EMA), kao i anti-tkivne transglutaminaze (tTGA) antitela. Zbog njih se radi analiza krvi, a testovi su najpouzdaniji dok pacijent još uvek konzumira gluten. Više: Dijagnoza celijakije
Ne postoji način da se celijakija trajno izleči, a osoba počne da jede pšenicu i unosi gluten.
Jedini način da se celijakija drži pod kontrolom jeste potpuno izbacivanje glutena iz ishrane. Ne postoji način da se celijakija trajno izleči, a osoba počne da jede pšenicu i unosi gluten. Jedini način da se creva izleče i ponovo formiraju resice jeste potpuno odsustvo glutena iz hrane. Vremenom ćete naučiti šta sve smete da jedete i kako da se pridržavate pravilne ishrane, a da jedete raznovrsno.
Jedna od važnijih stvari jeste i da naučite da tumačite etikete zbog skrivenog glutena u namirnicama. Osim toga možete jesti hranu koja je deklarisana „bez glutena“.
Simptomi se mogu poboljšati posle nekoliko dana ili nekoliko meseci u zavisnosti od stepena oštećenja creva. Važno je i da ne uklonite gluten iz ishrane pre vremena, kako biste mogli da utvrdite jasnu dijagnozu.
Kod dece do oporavka creva dolazi posle 3 do 6 meseci, a kod odraslih može proći do godinu do nekoliko godina da creva budu potpuno oporavljena.
Ako na etiketi ne piše da je bez glutena izbegavajte:
Dozvoljene žitarice su: heljda, kukuruz, pirinač, amarant, kinoa, tapioka, brašno od krompira, soje, pasulja i pirinča.
Dozvoljena hrana bez glutena su: meso, riba, jaja, voće, povrće, mahunarke, većina mlečnih proizvoda, vino, prirodni sokovi i rakije.
Objavljen: 10. jun 2013. godine, ažuriran: 8. maj 2024. godine