Kada vam ponestane ideja za doručak, slani uštipci sa šunkom i sirom su nešto što kod većine sigurno prolazi. Ipak, imajte na umu da je ovo jedno tradicionalno i ne tako zdravo jelo. No, kako je preukusno, red je da se nekada i počastimo.
U vangli umutiti jaja. Možete viljuškom ili žicom, ali je lakše i brže mikserom. Dodajte brašno i so. U odvojenu posudu zagrejte mleko (da bude toplo, ali ne vrelo), dodajte šećer i izmrvljen kvasac. Razmućen kvasac dodajte u smesu i sipajte još 250 ml tople vode. Na kraju dodajte sir, začin i šunku i pomešajte viljuškom. Sve ostavite da odstoji oko pola sata.
Nakon toga varjačom ili viljuškom izmešajte testo još jednom. Uzmite manju šerpu (oko 1l kapacitet) i sipajte ulju u nju i uključite na najjače da se greje. Nakon 10-ak minuta, malom kutlačom, kašikom ili kašikom za sladoled vadite manje količine testa i stavljajte u ulje. Ako je dobro ugrejano, one će izlaziti na površinu i narastatati dok se ne zakruže. Možda će trebati da da ih malo okrećete u ulju dok se prže, a neke će se i same okretati. Važno da se sve vreme prže u vrućem ulju. Nakon što dobiju lepu boju, vadite ih u činiju na dnu koje je salveta ili ubrus.
Slani uštipci se služe kečapom, sosom od paradajza, salsa sosom, pavlakom ili nekim drugim sosom po želji.
Veoma je važno da ulje bude dobro zagrejano, kada se jako ugreje, onda ga možete smanjiti na 6/7 od 9 i sve vreme tako peći. Nedovoljno zagrejano ulje je jedan od razloga zašto testo upije masnoću. Drugi je da u testo bespotrebno dodajete malo masnoće. Nemojte to raditi.
Možete dodati i koju kap sirćeta da biste osigurali da testo ne upija ulje, ali videćete da nije potrebno. Testirajte stavljanjem ubrusa pod uštipke koje izvadite. Uvidećete da će biti malo masan, ali ne natopljen.
Rođeni 30.juna poseduju izuzetno izraženu harizmu, toplinu i pronicljivost, ali i neobičnu mešavinu snage i ranjivosti. Njihova ličnost je često oslonjena na unutrašnju mudrost, snažnu intuiciju i duboku emotivnu inteligenciju. Ove osobe su prirodni diplomate - vešto balansiraju emocije i razum, čak i kada drugi oko njih to ne uspevaju.
Tek je počeo ovaj letnji raspust, ali nas zanima kada su školski raspusti 2025/2026. godine. Naredna školska godina zvanično počinje u ponedeljak, 1. septembra 2025. godine, i donosi neke značajne novine koje će obradovati i đake i roditelje.
Oko toga da li redovan seks produžava život ili zdrave osobe imaju češće seks uvek postoje brojne rasprave. To mu dođe kao ono da li je starija kokoška ili jaje. Bilo kako bilo, seksualni odnosi mogu samo da poboljšaju kvalitet vašeg života i, ukoliko je moguće, ne bi trebalo da ih izbegavate i smatrate bespotrebnim.
Blizu 20% svih trudnoća koje su potvrđene završi se spontanim pobačajem, dok do biohemijske trudnoće dolazi u čak oko 50% slučajeva, ali žene tada ni ne znaju još uvek da su ostajale u drugom stanju. Koliki je uticaj kariotipa na ponovljeni pobačaj i kako se utvrđuje da je roditeljski kariotip uzročnik?
Najčešće komplikacije u ranoj trudnoći su vanmaterična trudnoća, molarna trudnoća i spontani pobačaj. Pored toga, mnoge trudnice se suočavaju sa implantacijskim krvarenjem, jutarnjim mučninama i drugim problemima, koji su deo normalnog toka trudnoće.
Došla je sezona mladog luka, a ako biste da ga korstite kao sastojak u salati, satrica je pravi izbor za vas. Recept za ovu salatu je veoma jednostavan, a tokom prolećnih i letnjih meseci može biti divno osveženje i dodatak uz obrok.
Ukoliko se pitate kako se pravi bela čorba kao iz restorana, evo recepta da to postignete uz precizne mere i na jednostavan način. Naravno, kao i za sve, možete praviti varijacije koje se vama dopadaju, ali ovo je osnova s kojom nećete promašiti.
Obično đuveč pravimo sa svinjskim ili junećim mesom, sa piletinom češće pilav, a ovo je recept baš za đuveč sa belim mesom. Vaš je izbor da li ćete koristiti pileće ili ćureće belo meso. Često deca ne vole da jedu ovo jelo, ali probajte da se dogovite da bar pojedu delove povrća koje vole, pirinač i meso. Sigurno će im se dopasti.
Testenine sa sirom i jajima zapečene u rerni su jedno od onih jela koje pripremamo kad nam treba nešto brzinski, a nemamo ideju šta bi bila bolja opcija. Spremali smo ih i ujutru da bi deca nosila u kutijici u školu. Zgodno je jer se prohlade, ali nisu nejestivi ni tako, naprotiv.