Kada vam ponestane ideja za doručak, slani uštipci sa šunkom i sirom su nešto što kod većine sigurno prolazi. Ipak, imajte na umu da je ovo jedno tradicionalno i ne tako zdravo jelo. No, kako je preukusno, red je da se nekada i počastimo.
U vangli umutiti jaja. Možete viljuškom ili žicom, ali je lakše i brže mikserom. Dodajte brašno i so. U odvojenu posudu zagrejte mleko (da bude toplo, ali ne vrelo), dodajte šećer i izmrvljen kvasac. Razmućen kvasac dodajte u smesu i sipajte još 250 ml tople vode. Na kraju dodajte sir, začin i šunku i pomešajte viljuškom. Sve ostavite da odstoji oko pola sata.
Nakon toga varjačom ili viljuškom izmešajte testo još jednom. Uzmite manju šerpu (oko 1l kapacitet) i sipajte ulju u nju i uključite na najjače da se greje. Nakon 10-ak minuta, malom kutlačom, kašikom ili kašikom za sladoled vadite manje količine testa i stavljajte u ulje. Ako je dobro ugrejano, one će izlaziti na površinu i narastatati dok se ne zakruže. Možda će trebati da da ih malo okrećete u ulju dok se prže, a neke će se i same okretati. Važno da se sve vreme prže u vrućem ulju. Nakon što dobiju lepu boju, vadite ih u činiju na dnu koje je salveta ili ubrus.
Slani uštipci se služe kečapom, sosom od paradajza, salsa sosom, pavlakom ili nekim drugim sosom po želji.
Veoma je važno da ulje bude dobro zagrejano, kada se jako ugreje, onda ga možete smanjiti na 6/7 od 9 i sve vreme tako peći. Nedovoljno zagrejano ulje je jedan od razloga zašto testo upije masnoću. Drugi je da u testo bespotrebno dodajete malo masnoće. Nemojte to raditi.
Možete dodati i koju kap sirćeta da biste osigurali da testo ne upija ulje, ali videćete da nije potrebno. Testirajte stavljanjem ubrusa pod uštipke koje izvadite. Uvidećete da će biti malo masan, ali ne natopljen.
Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.
Rođeni na ovaj datum u ljubavi traže osobu koja će razumeti njihovu složenost i emotivnu dubinu. Ne zadovoljavaju se površnim odnosima, njima je potrebna duhovna i intelektualna povezanost.
Razumevanje rizika i prevencija srčanih bolesti tokom menopauze može značajno doprineti očuvanju kardiovaskularnog zdravlja tokom ovog životnog perioda.
Često se dešava da lekari ne mogu naći uzrok pobačaja. Kod samo polovine parova uzrok bude otkriven, a ako vi niste taj slučaj, ne preostaje vam ništa drugo osim da budete hrabri i nastavite dalje jer istraživanja pokazuju da 70% parova kod kojih ne uspe da se utvrdi uzrok na kraju ipak ostvari normalnu trudnoću.
Akne se najčešće pojavljuju u pubertetu i kod žena u PMS-u ili u toku menstruacije. Razlog tome su hormoni, koji imaju jednu od ključnih uloga kada su bubuljice u pitanju.
Kvalitet bureka u mnogome zavisi od kvaliteta sira, moj idealan izbor je neki sitan sremački, delimično masan. Ako je potpuno masan, istopiće se skroz, ako je pak suviše posan, neće se ni malo sjediniti sa korama.
Ukoliko želite da spremate ovaj recept, trebaće vam malo više od 15 minuta. Junetina sa šampinjonima se sprema duže, te spremite sebi i neki aperitiv i isplanirajte da paralaleno možete još nešto uraditi.
Gulaš je jedno od tradicionalnih jela koja su veoma jednostavna, ali ih svako pravi na drugi način. Mi najčešće jedemo gulaš od junećeg mesa i to sa testeninama, mada smo jednom probali od mešanog svinjskog i junećeg i možda je čak bio i bolji.