fbpx
PorodicaPorodična trpeza

Slani uštipci sa šunkom

Kada vam ponestane ideja za doručak, slani uštipci sa šunkom i sirom su nešto što kod većine sigurno prolazi. Ipak, imajte na umu da je ovo jedno tradicionalno i ne tako zdravo jelo. No, kako je preukusno, red je da se nekada i počastimo.

Sastojci:

  • 2 jajeta
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašičica šećera
  • 200 ml mleka
  • 250 ml vode
  • 500 grama brašna
  • 1/3 kockice svežeg kvasca ili 1/2 kesice suvog (bolje svež)
  • 5-8 dl ulja za prženje
  • 100 grama šunke ili pečenice po izboru seckano na kockice
  • 150 grama sira ili kačkavalja izrendanog na krupno ili seckanog na kockice
  • ravna kašičica origana ili začina za picu

Kako se prave slani uštipci?

U vangli umutiti jaja. Možete viljuškom ili žicom, ali je lakše i brže mikserom. Dodajte brašno i so. U odvojenu posudu zagrejte mleko (da bude toplo, ali ne vrelo), dodajte šećer i izmrvljen kvasac. Razmućen kvasac dodajte u smesu i sipajte još 250 ml tople vode. Na kraju dodajte sir, začin i šunku i pomešajte viljuškom. Sve ostavite da odstoji oko pola sata.

Nakon toga varjačom ili viljuškom izmešajte testo još jednom. Uzmite manju šerpu (oko 1l kapacitet) i sipajte ulju u nju i uključite na najjače da se greje. Nakon 10-ak minuta, malom kutlačom, kašikom ili kašikom za sladoled vadite manje količine testa i stavljajte u ulje. Ako je dobro ugrejano, one će izlaziti na površinu i narastatati dok se ne zakruže. Možda će trebati da da ih malo okrećete u ulju dok se prže, a neke će se i same okretati. Važno da se sve vreme prže u vrućem ulju. Nakon što dobiju lepu boju, vadite ih u činiju na dnu koje je salveta ili ubrus.

Slani uštipci se služe kečapom, sosom od paradajza, salsa sosom, pavlakom ili nekim drugim sosom po želji.

  • Veoma je važno da ulje bude dobro zagrejano, kada se jako ugreje, onda ga možete smanjiti na 6/7 od 9 i sve vreme tako peći. Nedovoljno zagrejano ulje je jedan od razloga zašto testo upije masnoću. Drugi je da u testo bespotrebno dodajete malo masnoće. Nemojte to raditi.
  • Možete dodati i koju kap sirćeta da biste osigurali da testo ne upija ulje, ali videćete da nije potrebno. Testirajte stavljanjem ubrusa pod uštipke koje izvadite. Uvidećete da će biti malo masan, ali ne natopljen.
slani ustipci

Foto: MrsPetkovic

Još recepata:

Mekike

mekike nas

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button