fbpx
Porodična trpeza

Najjednostavniji recept za burek

Probala sam davno neku varijantu kućnog bureka i nije ličio ni nalik na ono što je dobar burek u pekari. Jasno je da ne može da bude potpuno suv, bez masnoće, ali ili su premasni, nekako nemaju kompaktnu sredinu.

Kvalitet bureka u mnogome zavisi od kvaliteta sira, moj idealan izbor je neki sitan sremački, delimično masan. Ako je potpuno masan, istopiće se skroz, ako je pak suviše posan, neće se ni malo sjediniti sa korama.

Drugo na šta treba da obratite pažnju je da je idealan okrugli kalup ili tepsija prečnika oko 25-26cm, kako bi bio deblji i zaista nalik na kupovni.

burek

Burek

Šta je potrebno da napravite burek?

  • Pakovanje tanjih kora za pitu – 500g
  • 300 g sira
  • 200 ml vode
  • 125 ml ulja
  • oko 1 ravne kašike soli

Od pribora vam trebaju posuda u kojoj ćete pomešati vodu sa uljem, kašika kojom to sipate i okrugla tepsija ili kalup u kom ćete peći burek (prečnika oko 25cm).

recept za pravi burek

Kako se pravi burek?

Zagrejte rernu na 180°C. U jednoj posudi pomešajte vodu, ulje i so. Povremeno ćete morati ponovo da mešate jer se ulje izdvaja na vrh.

Podmažite tepsiju sa malo ulja, zatim stavite dve kore jednu preko druge tako da ivice stoje van pleha. Sipajte 1-2 kašike rastvora, zatim preko stavite tri kore tako što ćete svaku od njih stavljati malo nagužvanu da joj ivice ne idu van pleha, ali ni da ne bude zgužvane samo u ćoškovima.

Ovo radite sa svakom od tri kore, a zatim sipajte svuda po malo rastvora preko toga (4-5 kašika), preko izmrvite sir, pa ponovite postupak. Ponavljajte ovo sve dok ne dođete do pretposlednje kore. Onda viljuškom izbušite na par mesta kore, pa dodajte još rastvora, da budete sigurni da je prošao svuda. Savijte ivice koje vire sa strane, pa sve preklopite preostalom korom i zagurajte i njene ivice okolo.

Peći oko 40 minuta dok ne porumeni. Kada se ispeče, prevrnuti ga na tanjir, pa tek onda seći na trouglove i služiti.

Posni burek

Ako pravite posnu verziju, bez sira. Povećajte količinu vode za oko 30ml i dodajte još kašiku ulja.

burek 4

Još recepata:

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button