Popara je od vajkada poznato jelo u Srbiji. Nekada jelo siromašnih, u poslednje vreme sve češće, veoma popularno. U našim bolnicama i vrtićima, nažalost, nikada nije izašlo iz mode u svom najskromnijem i bezukusnijem obliku.
Kao i svako jelo, samo je važan način na koji ga pravite, da li dodajete neke sastojke koji su vam ukusni. A definitivno je nešto što možete praviti bebi za doručak već od uvođenja mlečnih proizvoda i glutena u ishranu.
Popara je jedno od jela koje u poslednje vreme nalazi svoje mesto na meniju restorana uz uštipke, prženice i kačamak, kao ne baš jeftin doručak. Neki to ismevaju, neki se raduju, a neki jednostavno ni ne znaju kako da naprave ukusnu poparu kod kuće.
Šta vam treba za poparu?
Sastojci su uglavnom proizvoljni i po ukusu. Nema tačne mere, već ćete ovde morati sami da napravite procenu.
Malo putera
Stari hleb, kifle, šta god…
Kajmak, sir, pavlaka…
So
Voda
Kako se pravi popara od starog hleba?
U šerpu stavite kockicu putera da se istopi. Preko dodajte iscepkan ili iseckan hleb (meni je lakše da ga isečem na sitne kockice. Kada sam pravila bebi, sekla sam samo sredinu ili meke kifle). Nalijte vodom toliko da hleb bude potpoljen potpuno, ali ne i da pliva u vodi. Mešajte da se malo ukuva u vodi.
Ako vam se učini da je previše žilav, dodajte još malo vode. Posolite po želji, vodite samo računa da li ćete dodati već sir koji je dosta slan(bebama u svakom slučaju nemojte soliti). Onda izmrvite sir, dodajte kajmak, krem sir, pavlaku ili šta želite. Promešajte da se sve lepo sjedini, sklonite sa vatre i servirajte.
Popara od starog hleba – napomena
Neki prave i sa proprženim minijaturnim komadićima slaninice umesto putera. Savet je da slaninu izvadite kada se isprži, pa je dodate na kraju. Ako je ostavite u šerpi, razmekšaće se od kuvanja.
Popara od starog hleba
Na slici je primer serviranja sa sušenim listom celera, i paradajzom i proprženim prazilukom pored. Možete ga dodati i unutra, kao i izrendati još sira preko ili staviti kašiku pavlake. Stvar je ukusa šta vam se dopada.
Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.
Kod neke dece kućni ljubimci mogu pogoršati simptome ekcema, dok kod druge dece ne izazivaju nikakve reakcije. Životinjska perut, pljuvačka i krzno mogu biti iritansi za kožu, posebno kod osoba sa oštećenom kožnom barijerom.
Oni su odlični posmatrači: ne propuštaju detalje i umeju da pročitaju skrivene motive drugih. Njihova intuicija često graniči sa proročkom sposobnošću, pa mnogi rođeni 2. novembra biraju zanimanja koja uključuju psihologiju, umetnost, duhovnost ili savetovanje.
U ljubavi su rođeni 1. novembra duboko strastveni i privrženi. Oni ne traže površne odnose i za njih ljubav mora imati smisao, dubinu i emotivnu snagu.
U ljubavi su rođeni 31. oktobra strastveni, lojalni i potpuno posvećeni. Oni ne vole površne veze te traže duboku emotivnu i mentalnu povezanost sa partnerom. Kada vole, vole bez zadrške i očekuju isto zauzvrat.
Ako vam se jede riba, losos iz rerne je jedan od najjednostavnijih za pripremu. Jeste nešto skuplji, ali nema čišćenja kao kada se priprema skuša, na primer.
Posna ishrana ne mora biti jednolična ili nutritivno siromašna. Naprotiv, ako se planira pažljivo, može doneti brojne koristi organizmu. Ograničavanje unosa masti i prerađenih namirnica, uz povećan unos povrća, mahunarki i integralnih žitarica, pomaže regulaciji probave i nivoa šećera u krvi. Tokom posta mnogi primete da im se poboljša kvalitet sna i da imaju više energije, jer telo dobija lakše svarljive obroke i prirodne izvore minerala i vlakana.
Paradajz čorba je jelo koje možete napraviti za par minuta u najjednostavnijoj izvedbi, a možete praviti i nešto zahtevniju varijantu. Ono što je sigurno - svako može da je napravi i prijaće vam.
Veoma često imamo priliku da čujemo "jede mi se nešto slatko" te u to ime evo i spiska 30 ideja za desert koje možete pripremiti. Podeljene su u kategorije: deserti, kolači, keks i torte.