Još jedna varijacija na temu keksića za služenje uz kafu je keks sa bademom i čokoladom. Ukoliko želite tipičan keks sa bademima na italijanski način, onda pravite kantučini, a postoji i recept za tipičan čokoladni kukiz na američki način.
Keks sa bademom i čokoladom
Sastojci za keks za bademom
1¾ brašna
1 šolja putera
⅓ belog šećera
1 jaje
⅓ smeđeg šećera, ako nemate može i beli
1 šolja komadića ili novčića tamne čokolade
¼ šolje pečenog badema tanko isečenog
kesica vanilin šećera
pola kašičice soli
pola kašičice soda bikarbone
Kako se pravi keks sa bademom i čokoladom?
U tiganju istopite puter na srednjoj temperaturi, kada počne da cvrči i da se pojavljuju mehurići, to je dobar znak. Sačekajte da oni nestanu što znači da je višak vode ispratio, sačekajte minut do dva, da postane blago smeđ i isključite šporet. Ne ostavljajte puter i pazite da ne pregori, mešajte ga i prebacite u posudu otopornu na toplotu u dok se ne ohladi.
Prosejte brašno i pomešajte ga sa sodom bikarbonom. Zatim rashlađen puter umutite mikserom te dodajte šećer, jaje i vanilin šećer, kao i so. Mutite 2-3 minuta dok smesa ne postane jednaka i lepa.
Dodajte ⅓ mešavine brašna i sve sjedinite, te i ostatak, pa sjedinite.
Na kraju dodajte bademe i komadiće čokolade, te sve umešajte špatulom. Stavljajte oko 2 ravne kašike na jedan keks, tačnije da budu jedan keks na papiru za pečenje koji ste stavili u pleh. Najbolje je da pre pečenja ostanu između 1 sat i 2 dana u frižideru (idealno je oko 6 sati).
Keks sa bademom pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 10 do 12 minuta. Ohladite ih par minuta, pa prebacite u kutiju ili poslužite.
Rođeni 1. jula su pod znakom Raka, sa snažnim uticajem broja 1 i Sunca, što ih čini jedinstvenim spojem emocije, snage i samoinicijative. Oni su intuitivni, zaštitnički nastrojeni, ali i izuzetno ponosni i nezavisni. Iako deluju mirno i povučeno, ispod površine se krije velika snaga volje i potreba da ostave svoj trag.
Tek je počeo ovaj letnji raspust, ali nas zanima kada su školski raspusti 2025/2026. godine. Naredna školska godina zvanično počinje u ponedeljak, 1. septembra 2025. godine, i donosi neke značajne novine koje će obradovati i đake i roditelje.
Brojna istraživanja potvrđuju da hronični stres može narušiti reproduktivne funkcije i kod žena i kod muškaraca, smanjujući šanse za začeće. Međutim, stres ne može biti direktan uzrok spontanog pobačaja.
Celijakija je digestivni problem koji je uzrokovan abnormalnom reakcijom imuniteta na gluten, odnosno kao enteropatija osetljiva na gluten. Gluten je protein koji se nalazi u nekoliko vrsta žitarica: pšenica, spelta, ječam, a ovas je najčešće kontaminiran.
Došla je sezona mladog luka, a ako biste da ga korstite kao sastojak u salati, satrica je pravi izbor za vas. Recept za ovu salatu je veoma jednostavan, a tokom prolećnih i letnjih meseci može biti divno osveženje i dodatak uz obrok.
Ukoliko se pitate kako se pravi bela čorba kao iz restorana, evo recepta da to postignete uz precizne mere i na jednostavan način. Naravno, kao i za sve, možete praviti varijacije koje se vama dopadaju, ali ovo je osnova s kojom nećete promašiti.
Obično đuveč pravimo sa svinjskim ili junećim mesom, sa piletinom češće pilav, a ovo je recept baš za đuveč sa belim mesom. Vaš je izbor da li ćete koristiti pileće ili ćureće belo meso. Često deca ne vole da jedu ovo jelo, ali probajte da se dogovite da bar pojedu delove povrća koje vole, pirinač i meso. Sigurno će im se dopasti.
Testenine sa sirom i jajima zapečene u rerni su jedno od onih jela koje pripremamo kad nam treba nešto brzinski, a nemamo ideju šta bi bila bolja opcija. Spremali smo ih i ujutru da bi deca nosila u kutijici u školu. Zgodno je jer se prohlade, ali nisu nejestivi ni tako, naprotiv.