fbpx
Porodična trpeza

Carske štangle – kolači sa orasima

Carske štangle su jedan od najlepših sitnih kolača, mada primećujem da se retko prave. Ne postoji posna verzija, već samo ova kada se kao i za vanilice, koristi mast. Bez obzira na to, nisu masni uopšte, preukusni su i sve što ćete osećati su orasi.

arske štangle
Carske štangle

Dobra stvar je što ih možete praviti za neku priliku, ali i kada želite slatkiš koji danima može da stoji van frižidera nepromenjenog ukusa i strukture.

Sastojci za carske štangle

  • 300 g oraha (150 g seckanih + 150 g mlevenih)
  • 300 g + 5 kašika šećera
  • 150 g brašna
  • 150 g masti
  • 4 jajeta
  • 1 vanilin šećer

 

Kako se prave carske štangle?

Umutiti mast sa mlevenih orasima, brašnom i šećerom. U drugu činiju odvojiti belanca od žumanaca i umutiti mikserom čvrst sneg. Umućena belanca dodati u već umućeno testo od masti, brašna oraha i šećera i sve polako sjediniti (1 i 2 brzina na mikseru).

Sipati testo u pleh koji je ili podmazan ili je stavljen papir za pečenje. Treba vam pleh veličine manjeg đuveča za ovu količinu testa. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta.

Dok se testo peče, umutiti mikserom žumanca sa 5 kašika šećera i vanilin šećerom. Nemojte ovo raditi odmah da se ne bi razredio taj fil dok stoji. Sačekajte sam kraj pečenja da umutite, potrebno vam je 2- 3 minuta. Onda izvadite testo i premažite ovim filom, pa vratite da se zapeče u rerni. Još oko 10 minuta. Kada je pečeno, izvadite iz rerne i preko napravite završni sloj koji ćete tek napraviti.

U manjoj šerpi istopite 150 g šećera sa 4 kašike vode. Kada počne da vri, posle par sekundi dodajte seckane orahe i mešajte još malo, dok ne primetite da se zgušnjava, ali ne čekajte da sva voda ispari nastane kamen. Sipajte smesu preko kolača i rasporedite je otprilike jednako.

carske štangle
Carske štangle

*Na ovim slikama su kolači sa nešto krupnijim orasima jer su ih mahom sekle jedna trogodišnjakinja i jedna sedmogodišnjakinja. Stoga se teže seku i malo su neugledniji, ali kada je ukus u pitanju, definitivno im ništa ne fali.

**Možda deluje komplikovano, ali ako budete pratili sve korake kako je objašnjeno, ne bi trebalo da imate nekih problema i da vam kojim slučajem ne uspeju kolači.

Još jedan predlog – Posni rolat od kikirikija

Još mnoštvo drugih ideja za ručak možete naći na spisku: 100 ideja za ručak: Šta spremati za ručak?

Više recepata možete naći i na Instagram profilu: @demetra.portal

Objavljen: 14. decembar 2020. godine, ažuriran: 14. septembar 2024. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button