fbpx
PorodicaPorodična trpeza

Bujon za supu

Bujon za supu je veoma jednostavno napraviti, a neuporedivo je bolji izbor od nekada popularne supe iz kesice ili klasične kocke za supu. Istina, sada ima i organskih kocki za supu, te ne morate brinuti da li imaju neke nedozvoljene aditive, ali najjednostavniji način da napravite svoj temeljac za supu je ujedno i zdrava opcija.

Sastojci za temeljac za supu:

  • Meso po želji (teleće kosti, juneća rozbratna, pileća leđa…)
  • 4 srednje do veće šargarepe
  • 1 paštrnak
  • veza peršuna i 1 koren
  • kocka korena celera
  • keleraba (po želji)
  • 1 glavica crnog luka
  • 3-4 bibera u zrnu
  • 2-3 lovorova lista
  • so
sta je bujon 1024x1024 1

Kako se pravi bujon za supu?

U šepru sipajte oko 2 litra vode, dodajte meso koje ste odabrali, možete i mešati juneće i pileće ili samo jedno. Očistite i dodajte šargarepu, celer i paštrnak, dodajte i peršunov list. Takođe odmah stavite i biber, lovorov list i kašičicu soli. Luk oljuštite i možete ga prepeći na plotni na foliji, ali i ne morate. Dodajte i oljuštenu kelerabu, ako volite.

bujon za supu 768x1024 1

Sve ostavite da se kuva oko 2 sata. Supa od kostiju se kuva duže, oko 5 do 6 sati u običnom loncu na niskoj temperaturi. Kada je kuvano, sve procedite i tečnost razblažite duplo za pripremu odmah ili tako jače sipajte u tegle i zaledite.

Kako se zaleđuje u staklu?

Mnogi misle da zaleđivanje u staklu nije moguće i odlučuju se za plastiku. Mikroplastika u hrani se može naći i na ovaj način, mada je zaleđivanje neuporedivo manje opasno od zagrevanja u plastici. Stoga je staklo idealno i ako bujon planirate da zaledite i odledite ga po potrebi u mikrotalasnoj rerni.

Jedina stvar na koju treba da obratite pažnju kada je zamrzavanje u staklu u pitanju jeste da ne napunite teglu ili flašu do vrha, već samo do 2/3 posude. Tada će sve ostati na mestu i neće pući. Naravno, važno je i da je posuda suva kako se ne bi zalepila za stranice zamrzivača i pukla pri odvajanju.

bujon za supu supa od bujona

Ukoliko vam treba još ideja, ovde ih možete naći: 100 ideja za ručak: Šta spremati za ručak?, a više recepata možete pročitati na @demetra.portal

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button