Bujon za supu

Bujon za supu je veoma jednostavno napraviti, a neuporedivo je bolji izbor od nekada popularne supe iz kesice ili klasične kocke za supu. Istina, sada ima i organskih kocki za supu, te ne morate brinuti da li imaju neke nedozvoljene aditive, ali najjednostavniji način da napravite svoj temeljac za supu je ujedno i zdrava opcija.
U ovom tekstu:
Sastojci za temeljac za supu:
- Meso po želji (teleće kosti, juneća rozbratna, pileća leđa…)
- 4 srednje do veće šargarepe
- 1 paštrnak
- veza peršuna i 1 koren
- kocka korena celera
- keleraba (po želji)
- 1 glavica crnog luka
- 3-4 bibera u zrnu
- 2-3 lovorova lista
- so

Kako se pravi bujon za supu?
U šepru sipajte oko 2 litra vode, dodajte meso koje ste odabrali, možete i mešati juneće i pileće ili samo jedno. Očistite i dodajte šargarepu, celer i paštrnak, dodajte i peršunov list. Takođe odmah stavite i biber, lovorov list i kašičicu soli. Luk oljuštite i možete ga prepeći na plotni na foliji, ali i ne morate. Dodajte i oljuštenu kelerabu, ako volite.

Sve ostavite da se kuva oko 2 sata. Supa od kostiju se kuva duže, oko 5 do 6 sati u običnom loncu na niskoj temperaturi. Kada je kuvano, sve procedite i tečnost razblažite duplo za pripremu odmah ili tako jače sipajte u tegle i zaledite.
Kako se zaleđuje u staklu?
Mnogi misle da zaleđivanje u staklu nije moguće i odlučuju se za plastiku. Mikroplastika u hrani se može naći i na ovaj način, mada je zaleđivanje neuporedivo manje opasno od zagrevanja u plastici. Stoga je staklo idealno i ako bujon planirate da zaledite i odledite ga po potrebi u mikrotalasnoj rerni.
Jedina stvar na koju treba da obratite pažnju kada je zamrzavanje u staklu u pitanju jeste da ne napunite teglu ili flašu do vrha, već samo do 2/3 posude. Tada će sve ostati na mestu i neće pući. Naravno, važno je i da je posuda suva kako se ne bi zalepila za stranice zamrzivača i pukla pri odvajanju.

Ukoliko vam treba još ideja, ovde ih možete naći: 100 ideja za ručak: Šta spremati za ručak?, a više recepata možete pročitati na @demetra.portal