fbpx
Nutricionista

Na dijeti, a ne gubi kilograme

Čitateljka se obratila nutricionisti zbog toga što ne gubi kilograme, iako je već neko vreme na dijeti.

Pitanje:

Poštovana doktorka, 

Da li biste, molim Vas, mogli da mi date savet ili, bar vetar u leđa. Imam 44 godine, već mesec dana sam  na dijeti bez slatkiša i hleba, imam110kg, pijem antidepresive alventu i  zoloft. Osećam se dobro.
Kad sam radila t3, t4, tsh, sve je bilo u redu. Ne jedem ništa što goji. Jedem povrće, voće kao smuti,  jaja na kašičici maslinovog ulja, sir po 50g, tunjevinu… Sve do 1400,1500kalorija, a moj TDEE JE 2160. Nikako da skinem ni kilogram. Vrlo sam uporna i motivisana, ali nikakav rezultat nikako da dodje. Ne znam gde grešim, imam šest obroka. Ne znam da li treba vremena da počne mrsavljenje.  Nisam fizički aktivna. Veoma bih bila zahvalna za neku Vašu reč.
Srdačno!

jelovnik za plodnost

Odgovor nutricioniste: Na dijeti, a ne gubi kilograme

Poštovana,

1400 do 1500 kcal je dobar kalorijski deficit u Vašem slučaju, ali jako bitno da li zaista unosite toliko kalorija tj da li ste uračunali i tzv “tečne” kaloroja u napicima koje konzumirate tokom dana. 50 g sira je uredu, ali opet kojeg sira, velika je kalorijska razlika između mladog i tvrdog sira. Takođe, zbog vaše terapije nekada je apetit pojačan i gubitak težine teži.

Nemojte izbacivati hleb, hleb je osnovna životna namirnica samo je bitno koji hleb koristite. Birajte hlebove u celom zrnu i konzumirajte jedno parče u toku obroka.

S obzirom da imate višak kilograma, ne mogu BMI da izračunam jer niste napisali visinu, ali predpostavljam da je u zoni kada obično dolazi i do metaboličkih poremećaja i problema sa nekim drugim hormonima, pored štitaste žlezde npr insulinom. Zato Vam ne bih savetovala 6 obroka, nego 3 glavna i užinu, da budu na 3-4 sata razmaka. Prvi obrok neka bude 2 sata posle ustajanja, a posledni 2 sata pre odlazak na spavanje. Potrudite se da spavate 8 sati.

Fizička aktivnost ubrzava metablizam, tako da za početak krenite sa svakodnevnom šetnjom 30 minuta dnevno i postepeno nedeljno povećavajte za 15 minuta.

Na dijeti, a ne gubi kilograme

Dr Olga Ličina je autor bloga Jedi zdravo, a možete je pratiti i na Instagramu.

Nutricionisti pitanja možete postaviti i putem mejla: nutricionista@demetra.rs

Dosadašnji odgovori na PITANJA NUTRICIONISTI

Dr Olga Ličina - knjiga Ishrana u trudnoći
Klik da poručite knjigu

Reklame

Dr Olga Ličina

Olga Ličina je doktor medicine i klinički nutricionista sa iskustvom od preko 10 godina izrade individualnih nutritivnih planova kod različitih zdravstvenih problema, kao i problema viška kilograma. Poslednjih par godina fokusirana je na odnos između emocija i hrane koje dovode do emotivnog prejedanja. Tvrdi da nijedna hrana nije zabranjena i da je u životu najbitniji balans i umerenost.

Related Articles

Back to top button