fbpx
Zaposlena mama

Marijana Jovanović: Tražite pomoć i ne osećajte se loše zbog toga

Gost ove nedelje u rubrici Zaposlena mama je Marijana Jovanović. dipl.ing saobraćaja i predsednica Centra za promociju bezbednosti saobraćaja. Ova preduzetnica u edukuje na temu bezbednosti saobraćaja i mama je dvoje dece, Koste koji ima 14 godina i Petre koja ima 5 godina.

Da li ste na isti način obavljali posao pre rođenja prvog deteta? Kako je izgledao jedan vaš dan?

Pre rođenja prvog deteta nisam još formalno nigde radila, jer sam fakultet završila pred kraj trudnoće. Ali sam honorarno radila u putujućem dečijem pozorištu, kao animator na dečijim rođendanima i odrađivala praksu na Institutu za veštaćenje saobraćajnih nezgoda. Kako se samo sada slatko nasmejem kad se setim koliko sam tada kukala da ništa ne stižem i da nemam vremena.

Organizacija mi inače nije baš jača strana, tako da sam uvek negde žurila, često kasnila i završavala većinu obaveza u poslednji čas. Tako da je moj život dosta organizovaniji od kako sam postala mama. Nakon rođenja drugog deteta sam konačno počela da koristim i planer sa dnevnim obavezama.

Završavanje obaveza u poslednji čas i slanje izveštaja u minut do ponoći su i dalje moj zaštitni znak, ali već mislim da sam navučena na taj adrenalin i, kako kaže moja kuma, sama sebi podsvesno tako organizujem vreme.

Gde ste trenutno poslovno angažovani? 

Trenutno sam angažovana u Centru za promociju bezbednosti saobraćaja u oblasti edukacije ranjivih kategorija, sa akcentom na promociju značaja i  pravilne upotrebe dečijih auto-sedišta poslednjih par godina.

Kada ste počeli da radite nakon porođaja? 

Sa prvim detetom, sve je teklo kao u nekom knjiškom primeru: sin je krenuo u vrtić sa godinu dana, ja sam konkurisala na prvi oglas iz svoje struke, otišla na razgovor i dobila posao kao pripravnik, iako su tražili inžinjera sa iskustvom.

Kada sam se drugi put porodila, već sam bila preduzetnicai I nisam mogla sebi da priuštim da baš godinu dana ništa ne radim, tako da sam krenula da radim već sa ćerkinih 3 meseca, ne puno radno vreme, ali postojali su poslovi koji su zahtevali kontinuitet i prosto to je bilo neophodno.

Imam jednu anegdotu baš na tu temu: u porođajnoj sali nakon drugog porođaja, kada se sve završilo, babica mi dodaje telefon da se javim svojima. Kako sam ga uključila, telefon je zazvonio, sa druge strane je bio važan klijent sa pitanjem: Marijana, jel Vas prekidamo, imate li malo vremena? Razmislim, ionako treba sad tu da ležim 20 minuta, pa odgovorim: Da znate, baš sad imam vremena, izvolite. I tako je prvi razgovor nakon porođaja bio poslovni, tek nakon toga sam mužu javila srećne vesti.

Mislim da imam veliku sreću jer radim posao koji obožavam i u kom zaista uživam, tako da su retki momenti kada mi sve to predstavlja napor.

Marijana Jovanović
Marijana Jovanović

Da li vaša deca idu u predškolsku ustanovu/školu ili ih neko čuva kada radite?

Stariji sin ide u osnovnu školu, kreće na jesen u osmi razred I jedna od prednosti velike razlike između dece je ta što često uskoči da pričuva mlađu sestru. Ćerka ide u vrtić, ali imamo i pomoć povremeno kada zatreba, jer i ja i suprug se bavimo privatnim poslom bez fiksnog radnog vremena.

Kako usklađujete posao koji obavljate kod kuće sa decom?

Tako što odredim prioritete, pomirim se sa tim da često ne mogu da postignem sve što bih želela, tako da se skoncentrišem na ono što mi je bitno u tom danu.

Da li stižete da se bavite kućnim obavezama pored dece i posla?

Uglavnom stižem, ali kad naiđe period sa previše poslovnih obaveza, potražim pomoć oko obavljanja kućnih obaveza. To je inače nešto zbog čega bih ranije osećala grižu savesti, ali sam jako ponosna što sam se sa tim izborila i smatram da je to jedna od važnih stvari koju me je majčinstvo naučilo.

Šta je sa kuvanjem? Kako se organizujete kada je priprema obroka u pitanju?

Slično kao i sa kućnim obavezama: kada stignem kuvam, nekad uskoči i muž, ali kada je gužva, bez problema kupimo gotove obroke u nekom od ekspres restorana.

Kako vam se čini, da li je lakše biti majka sa fiksnim radnim vremenom ili je fleksibilno radno vreme bolja opcija?

Rekla bih da sam se lakše organizovala dok sam radila posao sa fiksnim ranim vremenom, ali svoj trenutni posao ne bih menjala ni za šta, tako da se ne žalim na periode glavobolja oko organizacije koje fleksibilno radno vreme nosi sa sobom, I uživam maksimalno u prednostima ovakvog načina rada, naročito kada se desi da u sred radne nedelje mogu duže da ostanem u krevetu.

Kada ste se prvi put odvojili od dece na više od par sati?

Sa sinom se to desilo kada je imao 6 meseci, ostao je na par dana u gostima kod bake i deke. Sa ćerkom je to odvajanje išlo malo teže, tako da se taj momenat desio negde oko njene druge godine.

Koji savet biste dali majkama koje uskoro treba da se vrate na posao?

Nije neophodno da sve stignete i sve odradite savršeno, tražite pomoć slobodno, oko čega god vam je neophodna u tom momentu i nikada se ne osećajte loše zbog toga. Koliko god da je to teško kada su mali, trudite se da bar povremeno nađete vreme za sebe.

Trudite se da imate realna očekivanja kako prema drugima, tako i prema sebi. I da, ukoliko već nemate, obavezno nabavite planer, i to ne veliki, da bi uvek mogao biti uz vas i stati u svaku torbu koju imate.

Tekst: Tamara Petković

Fotografije su privatno vlasništvo.

Pročitajte šta o usklađivanju poslovnog i privatnog kažu druge mame – KLIK

Reklame

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button