fbpx
Zaposlena mama

Branka Novčić Korać: Dajte sebi vremena da se stvari postave na novo

Ovaj put, gošća rubrike Zaposlena mama je Branka Novčić Korać, mama devojčica od dve i pet godina, vanredni profesor Fakulteta organizacionih nauka, Univerziteta u Beogradu, marketing konsultant, preduzetnica, digitalna profesorka koja na Instagram kanalu @ja_branka širi marketing priče, pasionirani ljubitelj skijanja i kuvanja.

Zaposlena mama: Branka Novčić Korać

Koliko se Vaš dan razlikuje sada u odnosu na period pre nego što ste dobili decu?

Značajno se razlikuje, danas mojim danom, dinamikom i obavezama rukovode dva mala bića. Struktura dana se ponajviše promenila, kako bih sve mogla da postignem prilično rano odlazim na spavanje i rano se budim. Moj dan počinje uglavnom, njihovim buđenjem i različitim potrebama koje moraju odmah da se zadovolje. Za razliku od vremena pre dece, kada sam mogla da ustanem kada sam htela, odmorim kada sam htela i sl. Danas, one diktiraju gotovo sve moje aktivnosti.

Pre dece smo redovno odlazili u restorane, ispijali kafe, danas kafu pijemo za poneti u nekoj šetnji ili na igralištu, a idemo u restorane koji su prilagođeni deci. Ali isto tako mogu da kažem da se i to menja kako odrastaju i postepeno nam se vraća “naše vreme”. Tako da bih rekla da je to samo jedna, prilično intenzivna faza, koja se dešava samo tada, pa koliko god da nam menjala dan isto toliko je i jedinstvena i neponovljiva. Zato maksimalno uživam i u tome, jer su prekratko tako mali.

Gde ste trenutno poslovno angažovani?

Već 15 godina radim na Fakultetu organizacionih nauka, gde kao vanredni profesor na Katedri za marketing i odnose s javnošću, predajem studentima marketinške predmete. Pored toga, pre godinu dana sam otisnula u preduzetničke vode i osnovala konsultantsku firmu Marketing biznisa, svojevrsnu laboratoriju znanja gde su stručni i kredibilni ljudi dostupni za konsultacije, edukacije i projekte biznisima  različitih veličina, preduzetnicima i marketing entuzijastima, u oblasti marketinga i biznisa.

branka korac 3
Branka Novčić Korać, privatna arhiva

Kada ste počinjali da radite nakon porođaja?

Nakon porođaja sam imala potrebu da se relativno rano aktiviram i posvetim barem malo poslu. Osećala sam da mi je pored bavljenja bebom, potrebno da radim nešto i za sebe, što će me umno angažovati i doneti drugu energiju.

Sa prvim detetom sam aplicirala za projekat dok smo bile u porodilištu, a projekat je krenuo da se realizuje kada je imala mesec dana. Sa drugim detetom je to bilo drugačije, jer sam tada već uveliko radila na postavljanju svog biznisa, tako da sam “radila” od kada se rodila.

Obe sam svuda vodila sa sobom i to je bio nezaboravan period.

Kako usklađujete obaveze oko posla i dece?

Što bi rekli mi na FONu “Sve je u dobroj organizaciji”. Nekoliko je faktora koji su presudni za našu dobru organizaciju. Na prvom mestu, imam ogromnu podršku partnera i zajednički delim obaveze oko dece, a i oboje smo menadžeri po struci pa se sve temeljno planira i organizuje.

Pored toga, tu je velika logistička podrška baka i ostatka familije. I poslednje, ali ne manje važno, imam ogromnu privilegiju posla kojim se bavim, gde imam fleksibilno radno vreme, što mi značajno olakšava organizaciju posla i dece. Sve u svemu gde ima volje ima i načina, samo se treba dobro organizovati.

Da li sada stižete da se bavite kućnim obavezama pored druženja sa porodicom i posla?

Što se kućnih obaveza tiče i tu smo organizovani maksimalno, mada se u ovom našem ubrzanom načinu života i trudimo se da outsource-ujemo sve što smo u mogućnosti kako bismo ostavili sebi što više vremena za decu i nas.

branka korac
Branka Novčić Korać, privatna arhiva

Da li stižete da kuvate?

Obožavam da kuvam. Kuvanje je moja velika strast, nešto što me opušta i inspiriše. Tako da nastojim da što češće kuvam i volim da jedemo kuvanu hranu. U kuvanju istinski uživam i uključujem decu, pa nam je to jedna od omiljenih zajedničkih aktivnosti i obe su od malena u kuhinji, mute jaja, igraju se brašnom, ljušte povrće, blendaju, svašta rade.

Kako vam se čini, da li je lakše biti majka sa fiksnim radnim vremenom ili je fleksibilno radno vreme bolja opcija?

Iz mog iskustva sa fleksibilnim, ali je i to izazovno jer je kod fleksibilnog radnog vremena jako važno biti dobro organizovan.

Kada ste se prvi put odvojili od deteta na više od par sati?

Sa oba deteta posla par nedelja, to su bile naše prve šetnje uz kafu ili čaj. Naš način da nađemo vremene za nas, popričamo i napunimo baterije.

Koji savet biste dali majkama koje uskoro treba da se vrate na posao?

Za mene je povratak na posao posle prvog deteta bio prilično stresan, iako toga tada nisam bila svesna i to tada nisam tako doživljavala. Smatrala sam da se vraćam svemu na isti način kao pre deteta, uronila sam u sve istim tempom i obimom. Ovo je nešto u čemu sam prilično pogrešila u proceni, što je posle dovelo do velike anksioznosti i stresa, jer jednostavno nisam mogla sve kao pre.

Branka Novčić Korać
Branka Novčić Korać, privatna arhiva

Trebalo mi je vremena da shvatim da sam se druga, nova ja vratila na posao i da neke stvari moraju da se promene, uspore, odlože, ali opet da se dese samo nekim drugim tempom. Tako da moj savet mamama koje se vraćaju na posao bi bio: “samo polako i budite nežne prema sebi, dajte sebi vremena da se stvari postave na novo (ne na staro), a sigurno ćete naći svoj novi ritam i poslovnu rutinu”.

Pročitajte kako druge mame balansiraju između poslovnih obaveza i majčinstva OVDE.

Fotografije: privatna arhiva
Tekst: Tamara Petković
*Svako kopiranje i preuzimanje teksta ili dela teksta, bez odobrenja autora je strogo zabranjeno.

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button