fbpx
Zaposlena mama

Dragana Vojnović: Ne poznajem ženu kojoj povratak na posao nije prijao

Naša prva sagovornica u ovom sezoni rubrike Zaposlena mama je Dragana Vojnović, mama četvorogodišnjeg Balše koja se bavi preduzetništvom. Dragana je rešila da, kao diplomirani menadžer u marketingu, svoju ljubav prema modi i marketingu spoji u jedno i pokrene lični brend pre tri godine.

Zaposlena mama – Dragana Vojnović

Koliko se Vaš dan razlikuje sada u odnosu na period pre nego što ste dobili dete? Da li ste se i tada bavili nekim vidom preduzetništva?

dragana vojnovic 2

Pre osnivanja MAMA brend-a, provela sam 8 godina radeći u korporacijama na različitim pozicijama, ali nigde se nisam pronalazila. Zaista sam se u nekom trenutku pitala šta to nije u redu sa mnom kada ne odlazim na posao srećna i zadovoljna. Tek nakon što sam upolovila u preduzetničke vode sam shvatila koliko sam se u korporaciji “gušila”, što je vrlo česta pojava kod nas kreativaca.

Majčinstvo sa sobom donosi neke nove obaveze, ali slobodno mogu da kažem da zahvaljujući preduzetništvu imam svoju slobodu i (uglavnom) mogu svoj dan da organizujem kako želim. Kao takav on se ne razlikuje previše, samo je još lepši I ispunjeniji.

Imam mnogo više slobodnog vremena i mogu da se posvetim svom detetu, porodici, prijateljima i sebi, jer je to “vreme za sebe” jako bitno za svaku ženu i majku.

Gde ste trenutno poslovno angažovani?

Poslednje tri i po godine sam “full time” angažovana u www.mamabrend.rs kao osnivač, modni dizajner, marketing menadžer i svi ostali dodatni poslovi koje preduzetništvo nosi sa sobom.

Ne žalim se, naprotiv, jako uživam u svom poslu i imam tu sreću da je i moja mama zaposlena u našoj firmi. Njen posao obuhvata uglavnom sve one poslove koje ja ne volim (smeh).

Kada ste počeli da radite nakon porođaja? Kako je to u Vašem slučaju izgledalo?

dragana vojnovic 1

Ideja o MAMA brendu je nastala tokom moje trudnoće, a u realizaciju projekta smo krenuli kada je Balša imao 6 meseci. Za vreme trudničkog i porodiljskog odsustva sam bila stalno zaposlena u jednoj IT firmi. Kada je došlo vreme da se vratim na posao – odlučila sam da dam otkaz.

Bila je to jedna od najtežih odluka u mom životu, jer sam finansijski nezavisna od svojih studentskih  dana, a u tom trenutku MAMA brend je bio u fazi hobija, bez ikakvih prihoda..

Ipak, prevagnulo je to da nisam mogla da zamislim da svoju bebu od 11 meseci ostavim sa nekim drugim po minimum 10h dnevno, ali istina je i da je to bio posao na kom nisam bila srećna.

Uz podršku porodice i supruga odlučila sam da još neko vreme budem “stay at home mom” i posvetim se detetu u potpunosti, dok se MAMA brend polako razvijao iz hobija u posao.

Pokazalo se da sam donela dobru odluku jer sam bila prisutna u njegovom odrastanju onda kada sam mu bila najpotrebnija, a poslu sam se posvećivala koliko sam mogla u tom trenutku.

Kako usklađujete obaveze oko posla i deteta?

Moram da priznam da smo super organizovani, jer Balša ide u vrtić i ja većinu svojih poslovnih i privatnih obaveza uspevam da obavim za to vreme. Nažalost, moj posao nema radno vreme i vrlo često radim i posle podne i uveče, ali trudim se da to zaista bude minimalno. Sada je sve mnogo lakše jer je on veliki dečak i uživa da provodi vreme sa tatom i bakom kada sam ja poslovno anagažovana.

Do problema u organizaciji dolazi jedino ako je on bolestan ili nam je tata duže na službenom putu, tako da većinu svojih obaveza tada otkazujem, ali tu je moja mama da uskoči ako je nešto baš neodložno.

Svakako i na te dane gledam kao na mali predah od posla i dodatnu mogućnost da sin i ja provedemo korisno zajedničko vreme.

Da li sada stižete da se bavite kućnim obavezama pored druženja sa porodicom i posla?

Jako vredno radim preko 10 godina, dajem celu sebe u poslu i zahvalna sam na tome što mogu da angažujem pomoć i olakšam sebi u tom segmentu. Imam jednu predivnu ženu koja mi jednom nedeljno pomaže oko čišćenja kuće, a za svakodnevne kućne obaveze tu sam naravno ja.

Da li stižete i da kuvate?

Stižem, ali nažalost ne svakodnevno. Kuvanje organizujem tako da uvek skuvam ručak za 2 dana ili ga odložim u zamrzivač tako da me uvek čeka spreman ručak i za narednu nedelju.

Suprug je vrlo često odsutan zbog posla, dok sin ruča u vrtiću. Onim danima kada ne kuvam ili spremimo nešto brzinski ili poručimo domaću kuvanu hranu, jer to svi najviše volimo da jedemo.

aleksandra vojnovic mama brend

Kako vam se čini, da li je lakše biti majka sa fiksnim radnim vremenom ili je fleksibilno radno vreme bolja opcija?

Za mene, lično, fleksibilno radno vreme je definitivno bolja opcija.

Sami organizujete svoj dan i svoje obaveze i zaista nema cenu ta činjenica da (ukoliko vam to obaveze dozvoljavaju) svoje dete jedan dan ne odvedete u vrtić nego odlučite da provedete dan sa njim u bioskopu, na Adi ili u parkiću.

Kada ste se prvi put odvojili od deteta na više od par sati?

Uh, beše to kada je imao nešto preko godinu dana. Suprug i ja smo išli na svadbu kod prijatelja, a on je ostao kod moje mame da ga ona pričuva i da, po prvi put, prespava kod nje.  Nažalost, to se završilo neslavno, jer smo u pola noći morali da idemo po njega (smeh).

Koji savet biste dali majkama koje uskoro treba da se vrate na posao?

Iz svog ličnog iskustva, kao i iz razgovora sa svojim drugaricama, shvatila sam da je za ženu jako važno da se što pre vrati na posao. Na prvom mestu, zbog svog mentalnog zdravlja i, iskreno, ne poznajem ženu kojoj povratak na posao i sama socijalizacija nisu prijali.

Naravno, nije lako odvojiti se od bebe i treba truda, vremena i prolivenih suza da sve stvari dođu na svoje, ali mislim da je povratak na posao (posebno na onaj koji volite) prava stvar za svaku mamu, jer ako je mama srećna – svi su srećni.

Pročitajte kako druge mame balansiraju između poslovnih obaveza i majčinstva OVDE.

Fotografije: privatna arhiva
Tekst: Tamara Petković
*Svako kopiranje i preuzimanje teksta ili dela teksta, bez odobrenja autora je strogo zabranjeno.

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button