fbpx
Odnosi u porodici

Bračno savetovanje: Kada je vreme da potražite bračno savetovanje

Danas su razvodi sve češća pojava u Srbiji. Bračno savetovanje više nije tabu tema, ali još uvek parovi ne znaju kada je vreme da počnu da razmišljaju o njemu.

Nasuprot ranijem periodu kada su žene na ovom podneblju učene da moraju da trpe i ćute, danas to srećom nije slučaj. Ipak, čini se da se nekada od braka olako odustaje i  to često zbog “nepomirljivih razlika”.

Da li parovi pre razvoda pokušaju da odu na bračno savetovanje i vide da li se brak može spasiti? Odgovor je NE! Retkost je da se parovi obrate stručnjaku za pomoć, a upravo je to ono što im je potrebno.

10 znakova da ste u nezdravoj vezi sa partnerom
Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Brak i bračno savetovanje

Parovi koji idu na bračno savetovanje i u nekim razvijenim zemljama sveta, gde je poseta savetniku uobičajenija pojava, često već budu daleko na svom putu odvojenih života i nepomirljivih razlika.

Glavni razlog zašto parovi čekaju dugo da se obrate bračnom savetniku je taj što misle da problemi nisu toliko ozbiljni i da će sami uspeti da ih reše.

Često parovi zbog obaveza oko posla i dece zapostavljaju sebe i odnos koji je narušen. Odlažu razgovor danima, onda to prelazi u nedelje, pa mesece. Često godinama nemaju vremena da sednu i na otvoreno porazgovaraju o svojim nedoumicama i problemima koje ih muče.

Interesantno je da parovima sa problemima seksualni život nije problematičan, ali on ne rešava njihove probleme i dalje. Neretko pokušavaju da svoju vezu spasu i osveže samostalnim putovanjem, koje svakako godi, ali ne rešava probleme onom paru koji ih ima. Problemi će biti tu i kada se vratite sa puta. Što se problemi duže “guraju pod tepih” to odnos postaje napetiji i teže ga je popraviti.

Da li se prepoznajete?

Prvo što je važno da uradite, kada razmišljate o tome da li i vas ima u ovim problemima je da dobro razmislite: Koliko je vama važna vaša veza? Šta vam je važno? Ne razmišljate sada o deci, kući, kreditima i šta će ko reći. Važno je da VI raščistite sa sobom šta želite!

Druga važna stvar je da razmislite o tome koliko i da li vi još uvek volite svog partnera. Iako vam se nekada čini da ne možete više da ga pogledate, često je to u trenucima ljutnje. Najjednostavnija vežba je da pomislite šta biste da je teško bolestan ili da ga više nema. Tako ćete lakše steći sliku o tome koliko vam je još zapravo stalo do njega.

Treća stvar je da, ako ste utvrdili da ste sami sebi važni, a da još uvek zapravo volite svog partnera, uzmete u obzir koliko vam je važno da radite na tome da vaša veza bude jaka i zdrava. Najjednostavnije je da odustanete od braka i jedno od drugog.

Mnogi parovi ostaju nesrećni u braku i vode paralelne živote bez previše zajedničkog što takođe nije rešenje i situacije je u kojoj niko nije srećan.

bracno savetovanje
Bračno savetovanje

Zašto je dobro bračno savetovanje?

Važno je da kod savetnika dođete zajedno sa partnerom, oboje spremni da pokušate da rešite svoje probleme. Ovo su samo neki od signala da vam je potrebno bračno savetovanje:

 • Ne prija vam društvo partnera.
 • Osećate se usamljeno i kada ste zajedno.
 • Već neko vreme vodite paralelne živote.
 • Kada pokušavate da se povežete, čini vam se da vam i dalje nedostaje onaj drugi.
 • Među vama postoji nedostatak bliskosti. Bilo da su u pitanju negativna osećanja ili indiferentnost.
 • Svaka razlika u mišljenju dovodi do rasprave ili napetosti. A svaka rasprava dovodi do ozbiljne svađe ili izbegavanja partnera.
 • Oboje se osećate kao da vas partner ne razume i stalno nešto kritikuje.
 • Imate stalno odbrambeni stav i potrebu da se odbranite za svaku kritiku koju partner spomene.
 • Imate tajne zbog osećaja udaljenosti ili da bi izbegli svađu. Možda ćete čak I lagati zbog stvari o kojima pretpostavljate da se supružnik neće složiti.
 • Skloni ste izbegavanju razgovora o važnim temama.
 • Razmišljate da prevarite partnera ili već imate paralelnu vezu, uključujući i emocionalne afere gde nema fizičkog kontakta.
 • Imate utisak da ste na suprotstavljenim stranama, a ne tim.
 • Ne samo da vas ponekad nije briga da li je partner povređen, nego želite da ga dodatno povredite.
 • Ne osećate bliskost i toplinu kada mislite na svog supružnika, čak i kada razmišljate o danu svog venčanja ili nekom događaju iz vremena kada ste bili veoma zaljubljeni.
 • Nemate više poverenja u partnera. Ovo je jedan od najvećih problema, posebno ako se radi o tome da je partner imao paralelnu vezu. Međutim, može se dogoditi da ipak parovi povrate poverenje i obnove svoj odnos. Jeste da je za to potrebno dosta vremena, ali odnos posle može biti čak i jači nego što je bio.

Nepoštovanje supružnika i prezir koji razvijete prema partneru su razlozi koji su možda čak prevazišli probleme koje bračni savetnik može da reši. Ali možete pokušati, jer uvek postoji šansa za pozitivan ishod uz bračno savetovanje.

Ako primetite bilo koji od ovih znakova, ne bi bilo loše da potražite pomoć stručnjaka. Imajte na umu da bračni savetnik nema magični štapić koji vam može rešiti međusobne probleme u odnosima, ali svakako će vam omogućiti da se potrudite da rešite svoje bračne probleme.

bračno savetovanje
Kada je vreme za bračno savetovanje?

Uvek možete da okončate svoj brak. Nemojte da vam to bude prvi izbor, jer je on svakako najlakši. Ako cenite vaš odnos, onda morate i da znate da je brak nešto na čemu konstantno mora da se radi. Ni biljka neće rasti, ako je ne zalivate; kao što ni dete neće biti odraslo, zdravo i vaspitano, ako ne uložite trud.

Pročitajte još: Da li ste spremni za razvod – 8 pitanja koja sebi morate da postavite

Image by StockSnap from Pixabay

Objavljen: 3. decembra 2019. godine, ažuriran: 8. april 2024. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button