fbpx
NegaStil Života

14 načina za brži rast kose

Postoje načini na koji možemo da unapredimo zdravlje naše kose, kako bi bila jača, ali i za brži rast kose. Mnoge žene misle da tretiranje kose ne utiče na njen rast, a i ne uzimaju u obzir koliko je važno voditi računa o tome kako se tretira skalp. Kako da učinite svoju kosu blistavijom?  

1.      Izbegavajte češljanje baš mokre kose

Kada je kosa tek oprana, ona je dodatno teška i rastegljiva. Tada se najlakše može oštetiti. Sačekate da se kosa prosuši ili je pak samo očešljajte pre nego što sa nje sperete pakovanje ili regenerator za kosu.

Nikada nemojte da koristite fen na kosi koja se cedi. Sačekajte da se malo prosuši kako ne biste oštetili kosu u fazi kada je izrazito krhka, pa je tek onda sušite. Nemojte korisititi presu ili figaro nikada na kosi koja prethodno nije osušena.

2.      Toplota šteti kosi

Topli vazduh fena, zatim prese ili uvijača kose, ali i boravak na suncu oštećuju vašu kosu. Važno je da imate na umu da čak i najnoviji fenovi i stajleri nove generacije ipak donekle štete kosi, a o onim koji su nekoliko i više godina stari i da ne pričamo. Kosa vam neće rasti koliko biste želeli, a biće i oštećena ako ne preduzmete određene korake nege i prevencije. Pre svega je važno da:

  • Ne koristite sprave za ispravljanje baš svaki dan.
  • Obavezno koristite sredstvo za zaštitu od toplote (najčešće se prodaje u vidu spreja).
  • Brzo prevlačite spravu da bi što kraće grejala kosu.
  • Ne koristite najjaču temperaturu uređaja.

3.      Hemikalije i farba ima uticaj na brži rast kose

Blanš i druge vrste izbeljivača i hemijskih tretmana za kosu mogu uticati na kvalitet vaše kose. Ovi preprati često vidljivo oštete kosu i čine je podložnom propadanju, a veća je i verovatnoća da će se dlaka kidati pre nego što izraste do željene dužine.

Trudite se da korisite što prirodnije nijanse, koje koriste manji procenat hidrogena, zatim prirodne farbe, farbanje kose koje nije do korena i sa kvalitetnom farbom koja manje oštećuje.

Veoma je važno da vam farba ne iritira kožu glave, već da bude blaga prema vašem skalpu.

4.      Kako da kosa brže raste? Ne preskačite šišanje

Mnogi preskaču šišanje zbog želje da puste kosu. Skraćivanje ispucalih i oštećenih krajeva je neophodno da bi kosa brže rasla. Nemojte ih skraćivati previše, ako vam je cilj da kosa poraste, ali nemojte ni preskakati da je ošišate bar 1 centimetar na svaka 3 meseca.

5.      Budite nežni prema kosi

Ako vam se kosa lako lomi, što je češće slučaj sa crnom, vodite računa da pažljivo rukujete njom. Nemojte preterivati u korišćenju velike količine preparata za negu kosu. Bilo bi dobro da koristite šampon za dubinsko čišćenje na svakih 10 do 15 dana. Dubinsko pranje možete raditi i u salonu na dva do tri meseca, ali uglavnom je dovoljno i ovo u kućnim uslovima.

Tretman vrućim uljem jednom u nekoliko nedelja može biti od koristi da je ojačate i da kosa poraste.

6.      Ne preskačite balzam za kosu

Upotrebom balzama za kosu, svaki put kada je peretet, ne samo da ćete se lakše raščešljati i da će kosa izgledati bolje, već ćete je i ojačati. Balzam bez ispiranja štiti kosu od štetnih UV zraka.

Ako imate tanku kosu, nanosite balzam i pakovanje samo na donji deo dlake (ono što je u repu), a ne na celu dužinu dlake. Posebno povedite računa da dobro utapkate vrhove kose.

Pročitajte: Zašto je roler za lice od žada tako popularan

7.      Nadogradnja i pletenice nisu dobri za brži rast kose

Nadogradnja kose ili pletenica je odličan način da preko noći dođete do željenje dužine. Istovremeno je i odličan put da oštetite kosu. Nemojte nositi nadogradnju duže od 2 do 3 meseca u kontinuitetu, a skidajte je isključivo u frizerskom salonu. Ako osećate pritisak na kožu glave bilo da imate pletenice ili nadogradnju, znači da je kosa previše stegnuta i da će doći do oštećenja.

8.      Svilene ili satenske jastučnice

Potrudite se da nabavite svilene ili jastučnice od satena. One neće direktno uticati na brži rast kose, ali će smanjiti oštećenje kose izazvano trenjem i lomljenje dlake na pamučnoj posteljini. Možda će vam u početku biti čudno da se naviknete na klizavi materijal pod licem, ali vremenom ćete videti pozitivne efekte.

9.      Masaža temena je veoma važna za brži rast kose

Koliko izbor jastučnice ne utiče direktno na brži rast kose, toliko masaža temena ima uticaj. Redovna masaža glave će dovesti do progušćivanja kose i smanjenju gubitka kose uzrokovanog stresom. Probajte i napravicu za masažu glave koja podseća na pauka. Deluje kao da nema efekta, ali ova spava će vam biti veoma korisna ako je svakodnevno koristite po par minuta.

brži rast kose
10.  Manje stresa za brži rast kose

Ozbiljan stres može da izazove da kosa preskače fazu podsticanja rasta što vremenom može dovesti do obilnog opadanja kose. Sopstveni imuni sistem u fazi stresa može da napada folikule dlake, koji će opadati u većoj meri nego što je očekivano.

Neretko se dešava da se stanje sa kosom popravi kada uspete da nađete balans i smanjite stres u životu, odnosno kada nađete način da ga kontrolišete.

Pročitajte: Rak dojke i farbanje kose: Da li je farbanje rizično?

11.  Lekovi protiv opadanja kose

Postoje određeni lekovi protiv opadanja kose, ali je neophodno da ih uzmete nakon preporuke dermatologa. Gubitak kose može biti i posledica uzimanja nekih lekova kao što su beta-blokatori. Razgovarajte sa lekarom pre nego što preduzmete bilo šta vezano za lekove, bilo da je to uvođenje novog leka ili prestanak uzimanja starog.

12.  Nema univerzalnog suplementa za rast kose

Ne postoji suplement za brži rast kose ili protiv opadanja kose koji će odgovarati svakome. Veoma je važno prvo na osnovu analiza krvi i nivoa vitamina i minerala utvrditi da li vam neki određeni nedostaje, pa tek onda prisupiti doziranju. Ovu preporuku takože prepustite lekaru koji će znati šta tačno treba da pijete i koliko dugo, a da ne napravite disbalans u oragnizmu.

13.  Mezoterapija
brži rast kose

Jedna od novijih metoda koja se koristi za brži rast kose i poboljšanje kvaliteta kose jeste mezoterapija kože glave. Ukoliko se odlučite za ovu intervenciju, nemojte je nikada raditi u salonima, već isključivo kod dermatologa. Niko u salonima nije dovoljno obučen da bi koristio igle, a za ovu metodu, da bi bila efikasna, neohodna je upotreba igle.

14.  Nemojte prebrzo mršaviti

Brzo gubljenje kilograma može da izazove isti gubitak kose kao i stres. Moguće je da nećete unositi dovoljno proteina, pa da to bude okidač i kada se hrana vrati u normalu, kosa će nastaviti da raste. Zdrav plan ishrane i pravilno mršavljenje će mnogo bolje nadoknaditi sve dok ste na režimu smanjenja telesne težine.

Pročitajte: 5 najčešćih grešaka pri upotrebi regeneratora za kosu

Objavljen: 12. januara 2022. godine, ažuriran: 8. avgusta 2023. godine

Literatura:

  1. NCBI: Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use
  2. NIH: Standardized Scalp Massage Results in Increased Hair Thickness by Inducing Stretching Forces to Dermal Papilla Cells in the Subcutaneous Tissue – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26904154/
  3. Wiley Online Library: Microneedling for the treatment of hair loss?

Midas
Izvor
NCBIWileyOnlinePubMeD

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button