fbpx
Nega

Greške pri upotrebi regeneratora za kosu – ovo je 5 najčešćih

Preplavljeni smo gomilom informacija o tome da li su ovi i oni sastojci sredstava za negu kose štetni, te koje proizvode treba birati. Kada je u pitanju pranje kose, tu nema previše mudrosti – šampon, eventualno piling za kožu glave, da kosu ne perete prečesto i da je dobro isperete. Međutim, česte su greške pri upotrebi regeneratora za kosu. 

Portal “Velendgud” prenosi zaključke profesionalnih frizera o tome gde najčešće grešimo kada je upotreba balzama za kosu u pitanju.

Frizeri skreću pažnju na greške pri upotrebi balzama za kosu

1.    stavljanje regeneratora na koren kose

Šampon služi tome da kožu glave održava zdravom, a regenerator je odgovoran za negu niz dlaku celom njenom dužinom. Kada je balzam u pitanju, skoncentrišite se na to da ga dovoljno stavljate na krajeve kose.

Cilj šampona je da očisti ulja sa kože glave i ostatke drugih proizvoda, kako bi teme bilo zdravo. Nanošenjem regeneratora na kožu glave momentalno ćete vratiti ulja i narušiti prirodni balans kože, a kosa će delovati slepljeno i beživotno.

Savet plus

Probajte da kosu pokupite u rep i balzam nanesete samo na deo koji je ispod pesnice, odnoso sam rep.

2.    stavljanje prevelike količine regeneratora na teme

Najčešće viđan scenario jeste da se prevelika količina regeneratora sipa na dlan, a zatim tako nanese na teme odakle se razmazuje ka krajevima. Već smo naveli da je kosa pri korenu najzdravija, te stoga nanošenje regeneratora treba početi od samih krajeva na gore. On se nanosi tamo gde je kosa umršena i oštećena.

Ako vam je kosa duže od ramena, imate je na glavi već oko četiri godine i duže. Njoj je potrebno dosta nege, uključujući regenerator da bi ostala zdrava.

Greške pri upotrebi regeneratora – savet plus

Regenerator nanesite od krajeva ka sredini kose, a onda ga raščešljajte tako da svuda lepo prodre. Sačekajte par minuta, pa tek onda isperite.

3.    Ne korišćenje maske za kosu

Povremeno je potrebno da svoju kosu dodatno nahranite. Uobičajeni regeneratori, ma koliko bili kvalitetni ne mogu da naprave čudo, kada je kosa u pitanju. Srećom postoje maske za kosu koje u mnogome mogu da doprinesu stanju vaše kose. Maska će dlaci dati elastičnost, sjaj, pH ravnotežu I poboljšati njenu teksturu. Ne morate koristiti masku tokom svakog pranja, ali najmanje jednom nedeljno je idealno.

Savet plus

Postoje najrazličitije vrste maski za kosu u prodaji. Ukoliko ste u mogućnosti, priuštite sebi neku od profesionalnih maski za kosu. Uz povremeno korišćenje, može vam potrajati minimum 6 meseci.

4.    pogrešna količina regeneratora za kosu

Ako vam se nekada desilo da kosa nakon pranja deluje masno ili da imate utisak da je u fronclama i slepljena posle sušenja, to znači da ste upotrebili previše balzama za kosu ili vam on ne odgovara.

Ukoliko vam deluje da je kosa teška posle sušenja, znači da ste stavili previše regeneratora.

Ukoliko vam se učini da je gruba i suva, znači da niste stavili dovoljno.

Ako prstima lako možete da klizite kroz kosu, znači da ste stavili dovoljno balzama. Ako je još zamršena, trebalo bi dodati još malo, ali nemojte preterivati.

Savet plus

Osobe sa kosom kojoj ne deluje da je potreban regenerator, ako je kosa potpuno zdrava, ne mrsi se, kratka je, ne moraju ga korisititi pri svakom pranju. Dovoljno je da samo povremeno stavite masku za kosu, a u međuvremenu koristite neki regenerator sa pumpicom koji se ne ispira. On neće otežati vašu kosu.

5.    Korišćenje pogrešne vrste balzama za kosu

greške pri upotrebi regeneratora

Veoma je važno koji je sastav regeneratora za kosu koji koristite. U jeftinijim drogerijskim regeneratorima se često mogu naći silikoni i dimetikoni koji kosu na prvi pogled čine zdravom, jer joj daju sjaj, a zapravo su veoma loši.

Bolji izbor su proizvodi koji sadrže prirodna ulja poput aragana, kokosa i jojobe. Ako imate retku i tanku kosu, povedi računa o količini jer će previše ulja dati slepljen i beživotan izgled vašoj kosi.

Nasuprot mnogih klikabilnim naslovima koji imaju za cilj da senzaciom privuku čitaoce, a često i zastraše, istražvali smo da li farba za kosu i druga kozmetika koja se koristi za kosu zaista povečava rizik od raka dojke, a komplet tekst možete pročitati ovde:  Da li boja za kosu zaista povećava rizik od raka dojke?

Pročitajte još:

Image by Social Butterfly from Pixabay

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button