fbpx
Nega

Zašto je roler za lice od žada tako popularan

Sigurno ste primetili da se sve češće u reklama vidi kako žena nakon nanošenje kreme ili seruma upotrebljava roler za lice od žada. Ova spravica se pravi od žada ili ružičastog kvarca. Neki se prave sa valjkastim kuglicama, a drugi imaju kao male oklagije sa 2 strane i drškom između.

kucni epilator

Da li pomaže roler za lice od žada da koža izgleda bolje?

Jednostavno masiranje lica ima brojne prednosti za kožu. Može vas čak i opustiti kao masaža tela i smanjiti vam nivo stresa. Neke od prednosti upotrebe rolera od žada su:

 • Poboljšava cirkulaciju krvi na licu, što pomaže da koža izgleda svetlije i svežije.
 • Smanjuje otečenost – može smanjiti i otečenost kesica ispod očiju stimulisanjem limfne drenaže. (*1)
 • Masaža lica poboljšava raspoloženje, a prema nekim starijim studijama čak i smanjuje osećaj anskioznosti.
 • Istraživanja su pokazala da masaža lica, osim što poboljšava izgled kože, smanjuje efekte starenja u kombinaciji sa kremom za lice, ali studija nije obuhvatila i upotrebu rolera za lice. (*2)
 • Ako valjak držite u frižideru ili koristite prirodno hladan kamen od žada, on će umiriti vašu kožu. (*3)
 • Roler za lice od žada kremu ili serum utiskuje dublje u vašu kožu. Inače se koristi u kombinaciji sa nekim sredstvom kako bi lakše klizio po vašoj koži.
roler za lice od zada
Roler za lice od žada

Kako se koristi roler za lice?

Prvo je potrebno naneti na lice kremu, ulje ili serum, a onda upotrebljavati roler. Upotreba rolera na suvoj koži može da dodatno doprinese borama, pa ga je bolje tako ni ne koristiti.

Počnite da prevlačite roler od vrata na gore, zatim od vilice do uha uz blagi pritisak sa obe strane.

Onda ga koristite od vilice od jagodične kosti, pa od čela prema liniji kose. Time kožu vučete blago ka gore, kao da je zatežete. Roler preko obrva prevucite ravno – horizontalno.

Bilo bi dobro da roler koristite svakodnevno, oko 5 minuta i tokom dužeg vremenskog perioda kako biste imali što bolje rezultate. Time ćete se osloboditi stresa, postići blagi efekat zatezanja i sprečiti pojavu otoka na licu.

Mitovi o upotrebi rolera od žada

Iako su roleri za lice od žada korisna stvar, postoje mnoge tvrdnje koje nisu tačne. Svakako nisu svemogući i ne mogu da zamene brojne profesionalne tretmane i invanzivnije intervencije.

Jedan od popularnih mitova jeste da pomoću rolera vaše lice može da bude mršavije. Ovo apsolutno nije moguće, a jedini način da izgledate mršavije, čak i u licu, jeste pravilna ishrana i fizička aktivnost. Lice može samo izgledati manje naduto, ako ste imali problem sa otocima.

Upotreba rolera za lice takođe ne može izlečiti bilo šta, kao što ne može imati trajne efekte. Njegova primena je dobra i efekti se stiču vremenom, ali će vremenom i prestati, ako vi prestanete sa upotrebom rolera.

roler za lice
Roler za lice od žada

Vrste rolera za lice

Najpopularniji su roleri napravljeni od žada, zatim rozenkvarca, a možete ih naći i od ametista, opsidijana i metala. Žad i metal su prirodno hladni, pa ove rolere nema potrebe držati u frižideru.

Roleri za lice se najčešće prave od nefrit žada koji je jeftiniji, a podjednako kvalitetan. Važno je da izbegnete rolere koji su predstavljeni da su od žada, a zapravo nisu, već su samo bojeni. Oni nisu najbolji izbor jer se često ne zna ni čime su premazivani. Najlakše ćete prepoznati da je pravi, ako je hladan na dodir.

Održavanje rolera

Nakon svake upotrebe, roler od žada treba prebrisati vlažnom krpom i tako ukloniti ostatke sredstva koje ste nanosili. Isperite ga u blagoj sapunici da očistite ostatke proizvoda, a zatim ostavite na krpi da se osuši.

Objavljen: 25. januar 2022. godine, ažuriran: 15. avgusta 2023. godine

Literatura:

 1. NIH: Manual lymphatic drainage for lymphedema following breast cancer treatment – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC4966288/ maj 2015.
 2. 2. PLOS ONE: Effects of a skin-massaging device on the ex-vivo expression of human dermis proteins and in-vivo facial wrinkles – https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0172624 mart 2017.
 3. HealthLine: Face Roller Benefits – https://www.healthline.com/health/face-roller-benefits
 4. JAMA Dermatology: Association of Facial Exercise With the Appearance of Aging – https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/fullarticle/2666801  mart 2018.
 5. Photo by cottonbro,  Polina Kovaleva from Pexels

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button