fbpx
Nega

Najbolji sastojci kozmetike protiv starenja kože

Često smo zbunjeni raznovrsnošću krema i drogerijskih proizvoda koji se nalaze na tržištu. Koji su to najbolji sastojci protiv starenja kože? Ne znamo šta nam tačno treba, tu su ograničenja godina, preporuke, proizovodi za zatezanje kože, podmlađivanje ili pak održavanje svežine. Šta je to što je dobrodošlo za kožu koju želite da održite mladolikom?

Sastojci koji kožu održavaju mladom

Postoje brojni tretmani koji mogu učiniti da izgledate svežije i sa manje vidljivim borama. Danas se na tržištu mogu naći sredstva za čišćenje, kreme, serumi, a sve su popularniji hemijski pilinzi i maske za lice za jednokratnu upotrebu.

Svaki tip kože je drugačiji i svakome nešto drugo više prija, a nekada je potrebno i da koristite kombinaciju sastojaka za najbolji efekat u podmlađivanju kože.

koza telo nega kozmetika 1

Retinol i vitamin C protiv bora

Ako su se pojavile fine tanke linije na vašoj koži, retinol može učiniti kožu glatkom pomažući joj da stvori više kolagena. Vodite računa da koristite retinol, a ne Retin-A koji može da isuši kožu. Proizvodi sa vitaminom C će takođe pomoći kada je ublažavanje bora u pitanju, a pomažu i da se smanji šteta od sunčevih zraka. Međutim sa vitaminom C morate biti oprezni tokom letnjih meseci, jer može doći do pojave fleka, ako ne koristite redovno kreme sa visokim zaštitnim faktorom.

Peptidi i ceramidi protiv opuštene kože

Peptidi su iz grupe aminokiselina koje pomažu u stvaranju kolagena i drugih proteina. Peptidi će pomoći koži da povrati čvrstinu.

Ceramidi su masti koje se nalaze u slojevima kože. Ova mast se starenjem gubi, pa je na ovaj način možete nadoknađivati.

Sastojci protiv starenja kože: AHA i retinoidi protiv suve kože i neujednačenog tena

AHA kiseline su zapravo voćne kiseline koje se koriste kao hemijski piling za uklanjanje ogrubele kože i ujednačavanje tena. Retionidi mogu imati istu funkciju, ali je važno da i jedno i drugo koristite s oprezom ako imate suvu i osetljivu kožu. Pušačima se preporučuju ove dve vrste sastojaka jer mogu da posvetle ten i uklanjaju mrtve ćelije. Više: Retinoidi: Da li retinoidi pomažu protiv starenja?

Vitamin C, retinoidi, hidrokinon i Morus Alba protiv staračkih fleka i pega

Hidrokinon se izdaje bez recepta, ali ga je veoma nezgodno koristiti jer kao što može da izbeli kožu, on može i da ostavi tamne mrlje.

Retinoidi mogu da poboljšaju tonus starije kože, a vitamin C pomaže gubljenju fleka, ukoliko se koristi tokom dužeg vremenskog perioda. Važno je korisititi vitamin C najmanje 12 nedelja i za to vreme se ne izlagati suncu, a za svaki izlazak napolje korisititi kreme sa visokim zaštitnim faktorom.

Morus Alba ili koren belog duda je prirodni sastojak za izbeljivanje kože koji nema nuspojave, ali se mora koristiti u kombinaciji sa drugim sastojcima u tačno određenom omeru da bi imao dejstvo. Ima ga u kremi koja je prilagođena protiv fleka i pega – klik.

Vitamini za kosu, nokte i kožu
Najbolji sastojci kozmetike protiv starenja kože
Kada se koriste svi ovi sastojci i koja koncentracija je potrebna?

Osim što je važno da odaberete pravilno sastojke za negu kože, veoma je važan i način na koji ćete ih koristiti. Ovi sastojci se nalaze u različitim koncentracijama te bi bilo bolje da krenete sa manjim količinama, ako nešto prvi put koristite. Postepeno povećavajte količinu sastojaka i izbegavajte one za koje primetite da vam isušuju ili iritiraju kožu.

Kako se koriste proizvodi za negu lica?

Nakon čišćenja lica, prvo se nanosi serum, nakon njega krema i na kraju ulje, ako ga koristite. Kada je jutarnja rutina u pitanju, prvo stavite, na primer, vitamin C, zatim kremu sa zaštitnim faktorom, pa šminku kada krema upije.

Važno je da znate da postoje sastojci koji se primenjuju ujutru i oni koji su predviđenu za noćnu upotrebu. Tako se vitamin C najčešće primenjuje ujutru, a retinol tokom noći. Hidrantne kreme su obavezne i tokom dana, kao i noću. 

Ukoliko uporno imate problem ili se ponavljaju perutanje kože, pojava bubuljica, iritacija lica, najbolje je da se oko izbora kozmetike posavetujete sa dermatologom.

Najbolji sastojci kozmetike protiv starenja kože
Najbolji sastojci kozmetike protiv starenja kože

Važno je da budete svesni da nema čarobnog štapića koji će učiniti da izgledate kao da vam je ponovo 20 godina. I ne treba da bude tako. Čak i vrlo invanzivne metode će privremeno zategnuti vašu kožu, ali je mala verovatnoća da ćete izgledati lepo i prirodno. Volite svoje godine i svoju novu kožu, ako budete zadovoljni i koža će blistati, a nega je dobrodošla i sa 6 i sa 60 godina.

Tekst “Najbolji sastojci protiv starenja kože” objavljen je: 30. januara 2022. godine, a ažuriran: 14. juna 2023. godine

Image by Anastasia Gepp from Pixabay 

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button