fbpx
NegaStil Života

Retinoidi: Da li retinoidi pomažu protiv starenja?

Retinoidi postoje već oko pola veka i prvo su prepisivani za lečenje akni, a još uvek su jedan od najpopularnijih načina da koža izgleda mlađe. Oni dolaze od vitamina A i u njih spada i široko popularni RETINOL. Retinoid se smatra za zlatni standard u nezi kože.

Šta su retionidi?

Retinoidi su derivati vitamina A koji obuhvataju retinol, retinaldelhid, estre retinola i druge oblike koji su jedan od sastojaka mnogih krema protiv starenja. Retinoidi se ne koriste samo protiv starenja kože već i protiv psorijaze i drugih stanja kože.

Oni pokreću vaše telo da proizvodi više kolagena, proteina u vašoj koži, mišićima i kostima. Samim tim koža je čvršća, deblja i elastičnija sa manje bora. Za popunjavanje kože kolagenom koji je podstakao retinoid ipak treba vremena i to treba imati u vidu. Nećete odmah primetiti da su se bore popunile, pa je važno da budete strpljivi.

Retinoidi utiču na to kako se ćelije ponašaju. Oni ubrzavaju obnavljanje ćelija kože i uklanjanje gornjeg sloja mrtvih ćelija i pomažu da se pore ne začepe, tako da sprečavaju pojavu mitisera i akni. Bez nakupljanja mrtvih ćelija, ten je blistaviji.

demetra 27

Razlika između prirodnih i sintetičkih retinoida

Prirodni su oni koji potiču direktno iz vitamina A, a sintetički nastaju veštačkim putem. Oba imaju funkciju da pokrenu receptore u koži, s tim da su sintetički manje iritantni, ali možda će imati i slabiji efekat.

Retinoidi se mogu naći u tečnom, gelu i obliku kreme. Gelovi su nešto jači od krema i obično se prepisuju za lečenje akni, a kreme su najbolji izbor protiv starenja kože.

Retinoidi se mogu naći u koncentracijama 0,025%, 0,05% i 0,1%. Jače formule su efikasnije, ali mogu imati i više neželjenih efekata. (Izvor: WebMD)

Da li retinoidi pomažu protiv starenja?

Retinoidi pomažu koži da proizvodi više kolagena i omekšavaju bore i fine linije na licu. Oni stimulišu krvne sudove i daju vašoj koži lepu, ružičastu boju, a pomažu i da izblede staračke pege i fleke. Retin-A je veoma popularan protiv starenja kože.

Neki retinoidi, kao što je Retin-A su ograničeni na izdavanje na recept, ali svi retinoli se mogu kupiti u parfimerijama i drogerijama ili apotekama u obliku seruma ili krema. Retinoli se menjaju u retinoide i to je nešto manje efikasno, ali je i manja verovatnoća da izazove burne reakcije na licu. Uz to, biće potrebna duža upotreba retinola da biste videli njihov pun efekat.

Nikada nemojte koristiti količinu veću od zrna graška, kada ih upotrebljavate za lice. Ovo je sasvim dovoljno. Veća količina može da izazove pored iritacije i svraba i sušenje kože. Retinoide nanosite uveče jer oni ne treba da se izlažu suncu. Nekad vam pređe u rutinu da ih koristite pre spavanja.

demetra 25

Neželjeni efekti upotrebe retinoida

Normalno je da se u početku pojave suva koža, crvenilo, iritacija, svrab i ljuštenje kože, ali ovo će nestati nakon nekog vremena. Zbog toga bi bilo dobro da upotreba jačih retinoida bude ispraćena od strane dermatologa koji će proceniti da li da ih korisitite samo jednom nedeljno, svaki drugi dan ili svaku noć, odnosno da dozira povećanje količine.

Ako isključimo moguća kratkoročna neželjena dejstva, dok se koža ne adaptira, retinoidi su bezbedni za većinu ljudi. Ne bi trebalo da ih koristite tokom trudnoće i dojenja, jer nisu testirani za taj period.

retinoidi
Kada možete očekivati promenu izgleda koju donose retinoidi?

Nemojte očekivati promenu izgleda tokom noći, mada nekada se već ujutru vidi da je koža svežija i jedra. Za sve je potrebno vreme, a posebno za bore. Možda ćete tek posle 3 meseca primetiti da su se bore smanjile, a nekada je potrebno 6 meseci do godinu dana. Važno je da budete strpljivi.

Objavljen: 2. septembar 2022. godine, ažuriran: 28. oktorbar 2022. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button