fbpx
NegaStil Života

Kesice ispod očiju – kako da ih ublažite

Kesice ispod očiju su čest problem kod ljudi. Sa njima delujemo umornije, iscrpljenije, a nekada su i pokazatelj zdravstvenih problema. Čak ni jaka šminka ponekad ne može da ih prikrije. Na koje sve načine mogu da se uklone ili bar ublaže.

 Lekovi i tretmani za kesice ispod očiju

Važno je napomenuti da su kesice ispod očiju kozmetički problem te ne treba da vas brinu previše, osim što vam estetski smetaju. Nekada se javljaju i otok, opuštena koža i tamni krugovi na tim zahvaćenim područjima.

Zašto se pojavljuju kesice ispod očiju?

 • skupljanje tečnosti ispod očiju,
 • genetika,
 • alergije,
 • loše navike spavanja i
 • pušenje.

Što je osoba starija, verovatno ima veću sklonost ka pojavi kesica ispod očiju iz prostog razloga što mišići i tkivo s godinama slabi i postaje opuštenije. Moguće je i da se tečnost skuplja u području ispod oka, pa se mogu javiti otoci. Kada se ispod očiju jave otečene kesice, moguće je da se skuplja voda zbog unošenja hrane sa velikom količinom soli. Upala okoloočne regije može biti usled alergijske reakcije.

Čime možete ukloniti kesice ispod očiju?

Postoji mnoštvo kućnih lekova kojima možete da ublažite natečen predeo ispod oka. Probajte sa hladnim oblogama iz frižidera. Postoje baš gel maske koje se drže u frižideru i pomažu da se smanji otok u predelu oka. U ovu svrhu možete da stavite i kesice čaja sa kofeinom. Kofein ubrzava cirkulaciju i pomaže da se zategne koža ispod očiju, mada je veći efekat hlađenja kesicama čaja, nego što sam kofein na ovaj način može da prodre dovoljno duboko. Zeleni i crni čaj su najbolji izbor za podočnjake, obavezno koristite dobro ohlađene kesice čaja, nikako tople ili mlake i držite ih između 15 i 30 minuta.

kesice ispod očiju

Retinoidi

Retinoidi sadrže vitamin A i mogu pomoći kada je smanjenje podočnjaka i opuštene kože u pitanju. Oni povećavaju kolagen, te čine kožu zategnutom, smanjuju mogućnost pojave pigmentacije i odlažu pojavu bora na licu. Uglavnom ih možete kupiti u obliku gela, kreme ili tonika za lice. Retinol ne bi trebalo koristiti tokom trudnoće. Pročitajte: Retinoidi: Da li retinoidi pomažu protiv starenja?

Dobre navike u borbi protiv kesica ispod očiju

Kesice ispod očiju će se ređe i u manjem obimu pojavljivati, ako preduzmete određene preventivne mere. Pre svega bi bilo dobro da:

 • Veoma je važno da dovoljno spavate. Lekari kažu da je odraslim ljudima potrebno 7 do 9 sati sna. Spavanje sa višim jastukom može sprečiti vodu da se skuplja ispod očiju tokom noći.
 • Važno je i da ne preterujete sa unosom soli. Pod ovim se podrazumevaju i slane grickalice, suhomesnati proizvodi i druga hrana koja u sebi ima skrivene soli. Vodite računa da unosite dovoljno tečnosti u toku dana.
 • Hrana bogata kolagenom će sprečiti opuštanje kože oko očiju, a uključuju je: govedina, piletina, riba, pasulj, jaja i mlečni proizvodi. (Pročitajte: Zašto je unos proteina toliko važan?)
 • Prestanete da pušite. Pušenje umanjuje nivo vitamina C u organizmu i koža dobija sivkastu boju, a smanjuje se i nivo kolagena koji dovodi do opuštanja kože. Tako lice dobija više bora nego što je očekivano.
 • Ako su kesice ispod očiju rezultat alergije, obavezno se javite lekaru za adekvatnu terapiju.
 • Postoje i invanzivnije metode, poput filera hijeluronskom kiselinom, ali se ti tretmani ne mogu raditi u kućnim uslovima ili kozmetičkim salonima, već samo u lekarskoj ordinaciji.

Objavljen: 17. septembar 2021. godine, ažuriran: 7. jun 2023. godine

Literatura:

 1. Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery: “Infraorbital Dark Circles: A Review of the Pathogenesis, Evaluation and Treatment.” – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4924417/
 2. Radiance by WebMD: Remedies for Bags Under Eyes – https://www.webmd.com/beauty/remedies-for-bags-under-eyes, novembar 2020. godine
 3. British Journal of Dermatology: “Smoking affects collagen synthesis and extracellular matrix turnover in human skin.” – https://onlinelibrary.wiley.com/journal/13652133
kesice ispod očiju

Photo by Ron Lach from Pexels

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button