Piroške sa šunkom i sirom
Piroške su još jedan od starih recepata i zapravo su veoma slične mekikama. Mnogi se pitaju koja je razlika između mekika, uštipaka, piroški i krofni.
Piroške su još jedan od starih recepata i zapravo su veoma slične mekikama. Mnogi se pitaju koja je razlika između mekika, uštipaka, piroški i krofni.
Jedno od klasičnih jela je svakako sladak kupus sa mesom. Ovo je jedno od onih jela, poput boranije sa junetinom koje mnogi ne vole dok ne probaju kakav je ukus kada se pripremi na malo drugačiji način, a onda im postane jedno od omiljenih jela. Mada ima i toga da neka jela više volimo s godinama.
Ovaj kolač sa grizom i šljivama može da prođe kao brza zamena za knedle sa šljivama u plehu, iako su knedle jedna od nezamenljivih poslastica.
Carske štangle su jedan od najlepših sitnih kolača, mada primećujem da se retko prave. Ne postoji posna verzija, već samo ova kada se kao i za vanilice, koristi mast. Bez obzira na to, nisu masni uopšte, preukusni su i sve što ćete osećati su orasi.
Recept za američke palačinke sa jabukama. Pravila sam ih sa jabukama u testu, ali i jabukama preko. Testo je samo po sebi toliko lepo, a ne previše slatko, da možete samo dodati i prah šećer ili neko drugo voće, krem ili šta volite.
Prebranac je jedno od omiljenih tradicionalnih jela i često se nalazi na posnoj trpezi. Svakako ga možete praviti u varijanti koja nije posna, odnosno sa kobasicama, na primer, ili sa mašću umesto ulja.
Kako se pravi potaž od blitve? Šta da dodate? Kako da bude ukusan?
Uštipci su suštinski jednostavno i jeftino jelo. U Srbiji, ali i slične verzije u Italiji i Španiji, decenijama su omiljena hrana za doručak uz različite dodatke.
Kako da napravite ukusan gulaš sa testeninom tako što ćete koristiti samo svinjsko meso? Ako niste ljubitelj svinjskog mesa, možete na isti način napraviti i od junetine.
Paradajz čorba je jelo koje možete napraviti za par minuta u najjednostavnijoj izvedbi, a možete praviti i nešto zahtevniju varijantu. Ono što je sigurno - svako može da je napravi i prijaće vam.
Jedna od najjednostavnijih, a najukusnijih torti je mak torta sa belom čokoladom. Brzo se sprema, ali postoji mogućnost da je brzo i pojedete.
Nekadašnje omiljeno jelo iz vrtića je ćušpajz od šargarepe. Veoma se lako pravi, a možete ga prilagoditi kako vam odgovara uz dodatak nekih začina, povrća ili, kao u ovom slučaju, pavlake.
Možda niste do sada znali, ali u Italiji nije uobičajeno jesti špagete sa piletinom. Oni uopšte...
Jedna od omiljenih salata je pileća salata sa susamom. Veoma je blaga, vole je i deca, a može da se koristi i kao namaz.
Ne samo da je posna proja odlična kada vam je potreban posni obrok ili kao predjelo na posnoj trpezi, već je odličan izbor ukoliko ne smete da jedete jaja i/ili mlečne proizvode.