Ishrana tokom trudnoće: 10 predloga šta jesti, a šta izbegavati?
Kako treba da izgleda ishrana tokom trudnoće? Spisak 10 stvari koje treba jesti i 10 koje bi trebalo izbegavati. Predlozi dnevnog menija za svaki trimestar.
Svi znamo koliko je citrusno voće zdravo, ali ne znamo često koje su sve prednosti citrusa i kako pomoću njega možemo poboljšati zdravlje srca, kožu i imunitet. Citrusno voće uključuje pomorandže, mandarine, limun, grejpfrut i limetu. Prepuno je vitamina, minerala i antioksidanata i na mnogo načina može poboljšati vaše blagostanje. Međutim, ni u čemu ne treba preterivati, jer i ovo citusi mogu ostaviti negativne efekte.
Citrusno voće se obično uzgaja u suptropskoj i tropskoj klimi i poznato je po svom svežem i osvežavajućem ukusu i živim bojama. Popularno je zbog visokog sadržaja vitamina C. Izvor: Journal of Agriculture and Food Research Plodovi citusa imaju debelu koru i sočnu puplu i podeljeni su na segmente. Jedu se tako što se čiste od kore.
Vitamin C je veoma važan vitamin za ljude. On je snažan antioksidant koji pomaže da imamo zdrav imuni sistem. Štiti nas od infekcija i skraćuje vreme trajanje prehlade. On je neophodan i za formiranje kolagena koji je osnovna komponenta kože, kostiju i vezivnog tkiva. Podržava zarastanje rana.
Vitamin C i drugi antioksidansi u ovom voću deluju kao štit za vašu kožu. Oni čuvaju kožu od ubrzanog starenja i smanjuju pojavu finih bora podstičući mladalački izgled. Vitamin C pomaže proizvodnju kolagena, ključne komponente za gipku i čvrstu kožu. Pomaže u smanjenju pigmentacije i rezultira svetlijim i ujednačenim tenom.
Kardiovaskularno zdravlje može da se popravi pomoću citrusa, odnosno održava zdravim. Citrusno voće je bogato flavonoidima koji igraju važnu ulogu u funkcionisanju srca i snižavaju loš holesterol (LDL), čiste arterije i samim tim povećavaju protok krvi. Pored toga pomažu i u smanjenju krvnog pritiska.
Argumi pomažu u smanjenju rizika od pojave kamena u bubregu, odnosno limunska kiselina koja se nalazi u ovom voću, a snižava pH urina. Kako? Povećan pH omogućava stvaranje kalcijum oksalata koji je glavna komponenta većine kamenaca, a limunska kiselina ograničava razvoj postojećih kristala. Saznajte više: Kamen u bubregu – šta jesti i kako se ponašati
Citrusi doprinose kontroli telesne težine tako što imaju malo kalorija i možete ih jesti za užinu bez griže savesti. Njihova vlakna duže drže sitim i pomažu u boljem varenju i regulisanju nivoa šećera u krvi.
Pored toga što pomažu u kontroli telesne težine, argumi su prirodna pomoć zdravom digestivnom traktu. Nerastvorljiva vlakna su dobra za probavu i redovno pražnjenje creva, što pomaže da se izbegne nelagodnost u stomaku. Vlakna podržavaju dobre bakterije u crevima čineći crevnu mikrobiotu zdravom i u balansu.
Prednosti arguma su što nas drže zdravim zahvaljujući svojim antiinflamatornim svojstvima. Sadrže brojne flavonoide koji tome doprinose. Ove supstance smanjuju rizik od hroničnih bolesti poput dijabetesa, artritisa i srčanih bolesti.
Postoji mnoštvo prednosti konzumiranja citusa, ali ovo su i neki neželjeni efekti koji se mogu javiti:
Literatura: