fbpx
Polno prenosive infekcije

Ureaplazma

Ureaplazma pripada porodici mikoplazmi i spada, kao i druge mikoplazme, u najmanje bakterije koje mogu da opstanu bez domaćina. One nemaju ćelijski zid i žive na drugim ćelijama. Oko 70% seksualno aktivnih odraslih je domaćin neke od ovih bakterija, ali to nije problem dok ne dođe do značajnog razmnožavanja. Onda mogu nastati problemi, kao što je zapaljenje male karlice, uretritis i gubitak trudnoće.

ureaplazma

Kako se prenosi ureaplazma?

Ureaplazma se prenosi polnim odnosom. Seksualni partneri mogu ne znajući uvek iznova prenositi infekciju jedno drugom. Infekcija je najčešća kod žena koje imaju višestruke seksualne partnere i ne koriste kondom, već kontraceptivne pilule.

Simptomi ureaplazme

Uglavnom nema simptoma. Međutim, ureaplazma će postati uzročnik infekcije kod oslabljenog imunog sistema. Ukoliko se ne leče, vremenom mogu dovesti do problema sa sterilitetom, uključujući bolest kanalića materice i ponavljanje spontanih pobačaja kod žena, kao i smanjenu pokretljivost i brojnost spermatozioda kod muškaraca. Kod neplodnih muškaraca je utvrđeno da bakterija blokira oplođenje.

Čest je uzrok uretritisa, karakterističnog po sluzi iz penisa kod muškaraca i vagine kod žena, otoci na vrhu penisa i iznad vagine kod žena, zatim bol pri mokrenju, a može biti povezana i sa upalom bubrega. Može se, čak, povezati i sa upalom pluća kod pacijenata sa oslabljenim imuninetom.

ureaplazma

Test na ureaplazmu

Pacijenti se retko testiraju rutinski na ove bakterije, obzirom da se mikoplazme i ureaplazme prirodno nalaze u organizmu ljudi. Žene koje iskuse neplodnost, ponavljanje gubitka trudnoće, bol u maloj karlici, premenstrualne simptome ili simptome vaginalnih infekcija, treba da se testiraju. Često se radi test kulture, sličan papa testu, uzimanjem brisa iz vagine. Može se raditi kultura ureaplazme ili PCR test na ureaplazmu.

Ureaplazma u trudnoći
ureaplazma
Canva/privatna arhiva

Ureaplazma (i mikoplazma hominis) pronađene u placenti i/ili endometrijumu se povezuju sa infekcijom, rađanjem mrtvog fetusa, spontanim pobačajem, preranim porođajem i malom telesnom težinom novorođenčeta. Oba organizma prodiru u vodenjak u toku drugog tromesečja. Pronađena je u krvi majki koje su imale probleme sa visokom temperaturom posle porođaja. Infekcija se u toku porođaja može preneti i na bebu. Ova pojava se događa u oko 40% slučajeva i tada se inficiraju pluća novorođenčeta. Ona je uzročnik i meningitisa kod novorođenčadi.

Photo by Matej from Pexels

Tekst objavljen: 11. jun 2011. godine, ažuriran: 25. septembar 2023. godine

Reklame

Related Articles

Back to top button