Ako o nečemu slušamo poslednjih godina, kada je zdrava ishrana u pitanju, to je da pravite ovsenu kašu za doručak. Neki nutricionisti se sa ovim slažu, drugi ne. A zapravo je stvar u tome da treba da napravite pravi izbor i uzmete u obzir kako da ovsena kaša bude kompletan obrok. Osim toga, ovas je odličan izvor prirodnog beta glukana.
Prva greška, koju nećemo čak ni svrstavati među ostale, jeste da kupite instant ovsenu kašu koja je uglavnom prepuna veštačkih šećera.
Izbegnite narednih 7 grešaka kada pravite ovsenu kašu i imaćete ukusan i balansiran doručak, koji je sve, samo ne dosadan ili štetan.
Nemojte ovo da radite kada pravite ovsenu kašu za doručak
1. Pravite ovsenu kašu samo sa vodom
U redu je i da pravite ovsenu kašu samo sa vodom, ako vam je tako najukusnija, ali nema potrebe da izbegavate da dodajete i mleko ili zamenu za mleko. Pod zamenom za mleko se misli na ono što zovu „biljno mleko“. Ovi dodaci će dodati i nešto kalorija doručku, ali ćete uneti dodatne minerale i uneti više hranljivih materija. Zamena za mleko od badema ima manje kalorija od kravljeg mleka i zamene na bazi soje.
2. Pravite malu ili preveliku količinu kaše
Jedna šolja kuvanih ovsenih pahuljica je sasvim dovoljna za obrok. Ovo je količina koja sadrži oko 155 kalorija, 27 grama ugljenih hidrata i 4 grama vlakana.(1) Uz ovu količinu kaše vi možete dodati i kuvano jaje pored ili šaku borovnica preko, izbor je vaš, ali nemojte preterivati sa velikom količinom pahuljica.
3. Ne dodajete proteine kada pravite ovsenu kašu
Kompletan obrok mora da bude složen i sadrži sve što vam je potrebno. Ovas vas snabdeva dovoljnom količinom ugljenih hidrata, a voće će povećati količinu, ali nećete imati proteine u obroku. Jedna šolja ima samo 5 grama proteina, a vama je za doručak potrebno 15 do 20 grama. Ako unesete dovoljno proteina za doručak, osećaćete duže sitost i održavati mišićnu masu, metabolizam i adekvatan nivo šećera u krvi.
Izvori proteina mogu biti različiti: mleko, zamena za mleko, jaje, proteinski prah, puter od kikirikija ili orašastih plodova, orašasti plodovi i semenke.
4. Ne kuvate ovsenu kašu
Ovsena kaša je zdrava i blagotvorna za vaša creva kada je ovas skuvan. Ne morate korisiti šporet, možete da pripremate i u mikrotalasnoj pećnici, kako vam više odgovara. Možete skuvati ovas i dan ranije pa jesti pomešanu sa jogurtom sutradan.
5. Jedete samo toplu kašu
Ovsena kaša se obično jede topla, ali može biti ukusna i ako je ostavite u frižideru tokom dva ili tri dana i jedete sa hladnim mlekom, jogurtom, voćem ili čia semenkama. Druga zdrava opcija ovsa osim kuvane je ovas koji ostavite potopljen u frižideru preko noći. Prednost ovog načina pravljenja je što ne morate da ga kuvate, ali ga ni ne grejte, već jedite hladan uz dodatke po želji.
6. Jedete samo jednu vrstu ovsa koju smatrate zdravom opcijom
Nutritivne vrednosti ovsa su iste koji god da koristite. Nema razloga da kupujete celo zrno i tome slično, pahuljice su sasvim u redu. Izaberite onaj oblik ovsa koji vama najviše odgovara i koji vam je najjednostavnije da pripremite. Po pravilu su čistiji oni koje kupujete upakovane od onih koje možete kupiti u prodavnici „zdrave hrane“. Posebnu pažnju povedite ako slučajno imate celijakiju ili intoleranciju na gluten jer su retka pakovanja ovsa koji je bezbedan.
7. Nezdravi dodaci mogu da učine da unesete previše šećera
Jedna od najčešćih grešaka je prevelika količina šećera u kaši. Neki puteri od orašastih plodova mogu biti sa dodatkom šećera, kao i sušeno voće koje je preslatko i morate voditi računa da ne dodate previše šećera. Čak i javorov sirup ili med nekada biti previše šećera. Dovoljno je dodati pola banane, manju šaku bobičastog voća ili jednu urmu. Dodavanje cimeta ili muskatnog oraščića će dati ukus i prirodnu slatkoću.
Ljudi rođeni 14. avgusta pripadaju znaku Lava, ali ih broj 14 obogaćuje osobinama koje ih čine komunikativnijim, radoznalijim i pokretljivijim od tipičnog Lava. Ovi Lavovi su hrabri govornici, večiti istraživači i duhoviti vođe koji vole da šire svoje znanje i uticaj.
Sa dolaskom leta, roditelji uglavnom misle da su odahnuli i da do jeseni nema odlaska lekaru i susreta sa virusima, temparaturom i lekovima. Nažalost i leto ima svoje mane i zdravstvene poteškoće koje donosi.
Sinoćne scene pucanja petardi, raketa i paljenja u Novom Sadu uznemirile su, ne samo građane koji su primorani da slušaju rafale i vidljivi dim, već i najosetljivije među nama - novorođene bebe u porodilištu Betanija, koje se nalazi na svega 400 metara od epicentra dešavanja.
Vrtoglavica kod dece je uglavnom strašno iskustvo za roditelja, ali obično nije uzrokovana ozbiljnim problemom. Većina mladih se oporavi od gubitka svesti nakon manje od jednog minuta.
Pre svega je važno da svakodnevno pijete puno vode. Imajte u vidu da bi psoebno trebalo da povećate količinu vode koju unosite ili da ograničite odlazak u saunu ili bilo gde gde se možete previše znojiti. Preterani gubitak tečnosti kroz znoj može da pogoduje razvoju znoja. Isto važi i za znojenje tokom letnjih meseci.
Nakon postavljanja spirale može da se javi nepravilno krvarenje dok se telo ne navikne na ovaj vid kontracepcije. Može proći i do šest meseci dok pojava sukrvice i krvi ne prođe.
Ako je neko zaražen HPV-om niskog rizika bradavice se mogu pojaviti 1-3 meseca nakon izlaganja, a nekada čak i godinama kasnije. Opasniji tipovi HPV-a koji izazivaju abnormalan papa test i karcinom često nemaju druge simptome.
Hronično povišen kortizol može dovesti do upale, a upala može dovesti do mnogih stanja kao što su gojaznost, pojava dijabetesa tip 2, kardiovaskularnih i autoimunih bolesti.