fbpx
U poverenju

Seksualni nagon i godine: Kako se libido menja tokom godina?

Naučnici još uvek ne mogu da tačno izmere seksualni nagon, kao ni da definišu šta je tačno kod žena, a koliki je kod muškaraca i obrnuto. Mimo hormona, psihološki, socijalni i fizički aspekti utiču na to kako se libido menja tokom godina.

Seksualni nagon i dvadesete godine

Muškarci u 20-im godinama – Kod muškaraca je seksualni nagon obično visok u dvadesetim godinama, kao i njihov testosteron. Međutim, često su zbog nedostatka iskustva zabrinuti o tome da li da se upuste u seksualni odnos i mogu biti prilično nespretni. Ovo je i jedan od razloga zašto minimum 8% muškaraca u 20-im ima problem sa erektilnom disfunkcijom.

Ovo stanje kod njih se može dogoditi iz zdravstvenih, a češće iz mentalnih razloga. Ukoliko se problem javi, obavezno se obratite lekaru, kako biste ga što pre rešili.

Žene u 20-im godinama – Ovo su najplodnije godine žene, te će one morati da vode računa (ukoliko još ne žele dete) jer sada imaju najviše šanse da ostanu u drugom stanju. Istovremeno, mada nije jasno zašto, seksualna želja nije na vrhuncu. Istraživanja su pokazala da ona počinje da raste kada zapravo plodnost počinje da opada, krajem 20-ih godina.

Kada je u pitanju libido kod žena i rođenje deteta, bez obzira o kom dobu da se radi, porođaj, trudnoća i dete mogu imati veliki uticaj na seksualni život. Telo i hormoni se menjaju u trudnoći što može značiti porast, ali i pad libida u zavisnosti od faze u kojoj se žena nalazi. Na primer, libido je veoma visok u drugom tromesečju trudnoće, ali i nizak nakon porođaja.

Bavljenje bebom, dojenje i drugi poslovi vezani za domaćinstvo mogu uticati na energiju, vreme i interesovanje za seks kod žena.

seksualni nagon
Photo by Carly Rae Hobbins on Unsplash

Kako se libido menja tokom godina – Tridesete

Muškarci u 30-im godinama i dalje imaju veoma jak seksualni nakog, mada testosteron počinje da opada nakon 35. godine. On pada oko 1% godišnje, ali se kod nekih muškaraca ovaj proces brže odvija. Pad testosterona može da utiče na libido, ali ne mora da bude uzročno-posledična veza. Mnogi muškarci imaju problem zbog stresa na poslu, brige za porodicu i drugih obaveza koje im smanjuju zainteresovanost za seks.

Žene u 30-im i ranim 40-im godinama – Ovo je period kada je seksualni nagon najjači kod žena. Istraživanja su pokazala da žene od 27 do 45 imaju najintenzivnije seksualne fantazije u poređenju sa mlađim i starijim ženama. Takođe, žene u ovim godinama najbrže stupaju u seksualne odnose i imaju najviše odnosa tokom ovog perioda.

Seksualni nagon i 50 i više godina života

Muškarci od 50 i više godina

Ukoliko su u dobroj fizičkoj formi i dobrog mentalnog zdravlja, nema razloga da ne nastavite da uživate u seksualnom životu kao i do sada. Erektilna disfunkcija jeste sve češća s godinama, ali postoje opcije lečenja i odlaganja ovog problema. Nekada su erekcije ređe i manje čvrste, ali uglavnom probleme uzrokuju prateći zdravstveni problemi poput dijabetesa, visokog holesterola, gojaznosti i kardiovaskularnih oboljenja, kao i lekova koji se koriste za ova stanja. Muškarci dobrog zdravlja koji imaju uravnoteženu ishranu i bave se fizičkom aktivnošću će i nakon 50. bez većih problema uživati u seksualnim odnosima.

Ne postoji tačna doza testosterona koja je potrebna muškarcima kao terapija u poznim godinama. Kod svakoga je to individualno i najbolje je da se obratite lekaru. Imajte u vidu da rezultati testosterona ne moraju da utiču na normalan seksualni nagon, te da nekada uticaj mogu da imaju i stres, zdravstvena stanja, izostanak fizičke aktivnosti i mentalno zdravlje.

Žene od 50 i više godina

Oko 50. godine žene često više ne žive sa decom ili ona vode svoj život. Svakako imaju manje briga, a manje je i briga oko potencijalne trudnoće, pa se budi intenzivnija želja za seksom. Bez obzira što su na pragu menopauze, kada je estrogen sve niži, ovo ne znači da će i njihov libido biti nizak. Sa druge strane, izvestan broj žena se žali na nizak libido u perimenopauzi, kao i na problem vaginalne suvoće koji otežava odnose. Valunzi, anksioznost, nesanica i povećanje telesne težine mogu ih nekada činiti manje raspoloženim za seks, ali je dobro znati da postoji terapija koja može da pomogne.

Dobro je imati na umu da godine nisu odlučujući faktor kada su seksualni odnosi u pitanju. Sve godine nose svoje prednosti, ali i poteškoće. Važno je da budete otvoreni za razgovor sa lekarom kada se suočite sa problemom, kako bi se on rešio i delovalo na eventualno zdravstveno stanje, kada je potrebno.

seksualni nagon
Photo by Brooke Cagle on Unsplash

Ukoliko postoji fizički problem, lekar će vam možda dati terapiju (estrogen za ženu i testosteron za muškarca) ili lekove koji pojačavaju seksualno uzbuđenje.

Razgovarajte sa partnerom o potrebama i željama, kako njegovim, tako i svojim. Ne bojte se da isprobavate nove stvare i pratite promene tela koje se dešavaju. Budite iskreni prema sebi i pružite priliku da uživate u fizičkom i emocionalnom zadovoljstvu. Pročitajte: Intima posle 60. godine

Objavljen: 19. oktobra 2023. godine, ažuriran: 6. decembra 2023. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button