Pasulj sa kobasicama: Kako se kuva čorbast pasulj?
Običan pasulj sa kobasicama spada u domen tradicionalne srpske hrane i jedno je od kuvanih jela koje malo ko ne voli.
Koji su faktori rizika za dijabetes tip 1? Nekoliko faktora utiče na pojavu dijabetesa, ali se oni moraju poklopiti da bi došlo do bolesti. Iako još uvek nije utvrđen tačan uzrok pojave dijabetesa kod obolelih.
U ovom tekstu
Utvrđeno je da može doći do razvoja dijabetesa samo kod osoba koje imaju HLA kompleks na šestom hromozomu. HLA je humani leukocitni antigen I nekoliko ovakvih kompleksa je povezano sa dijabetesom tip 1. Dobra stvar je da manje od 10% ljudi koji imaju ovaj gen razvije dijabetes tip 1.
Belci su podložniji oboljevanju od dijabetesa od crnaca. Najbolji paramater za to su Sjedinjene Američke Države gde na istom podneblju žive i belci, ali i Afroamerikanci. Oni imaju istu klimu i tip ishrane, ali belci u značajnoj meri češće oboljevaju.
Pored crnaca, Kinezi takođe imaju manji rizik od pojave dijabetesa tip 1, a isti je slučaj i sa stanovnicima Južne Amerike.
Ljudi koji žive u severnim zemljama imaju veći rizik od pojave dijabetesa u odnosu na ljude koji žive u toplim područjima. Pretpostavlja se da je razlog tome duže vreme koje ljudi ih hladnijeg podneblja provode u zatvorenom prostoru sa većim brojem ljudi. Boravak u malom i zatvorenom prostoru dovodi do većeg broja virusnih infekcija.
Zabeležen je i veći broj novoobolelih od dijabetesa u zimskim mesecima u odnosu na leto.
U Južnoj Americi i Africi je značajno manji broj obolelih od dijabetesa.
Istraživanja su pokazala da određeni broj virusa može pokrenuti dijabetes tip 1 tako što će okrenuti imuni sistem protiv organizma, umesto da mu pomogne da se izbori protiv infekcije.
O tome kako nastaje dijabetes možete pročitati ovde.
Najčešći virusi za koje se vezuje dijabetes tip 1 su koksaki, rotavirus, rubeola i zauške.
Poznato je da je dijabetes tip 1 nasledna bolest. Ako je neki član porodice imao dijabetes tip 1, postoji veći rizik da dobijete dijabetes. Najveći rizik imaju osobe čija su oba roditelja imala dijabetes tip 1, zatim su sledeći u riziku oni čiji je otac imao dijabetes tip 1, onda oni čiji su majka ili brat imali dijabetes tip 1, pa tek onda ostali članovi porodice.
Rađeno je nekoliko studija vezanih za uticaj kravljeg mleka kod odojčadi na pojavu dijabetesa tip 1. Neke studije su pokazale da kravlje mleko kod dece mlađe od godinu dana nije okidač dijabetesa tip 1, dok druge pokazuju da neki proteini iz mleka mogu da kontrolišu proizvodnju T ćelija. Tako može doći do prekomerne proizvodnje T ćelija i uništavanja beta ćelija.
Izvori:
Postoje i druga autoimuna stanja koja mogu deliti kompleks HLA, pa jedan od tih poremećaja može izazvati drugi. Autoimuna stanja koja mogu povećati rizik od pojave dijabetesa su: multipla skleroza, perniciozna anemija i Grejvsova bolest.
Rezime
Članak o faktorima rizika za dijabetes tip 1 naglašava genetske predispozicije, posebno prisustvo HLA gena, kao ključne. Ostali faktori uključuju porodičnu istoriju bolesti, virusne infekcije (poput koksaki i rotavirusa), te etničku pripadnost i klimu – s većim rizikom među belcima i osobama koje žive u hladnijim područjima. Takođe, autoimune bolesti i rano uvođenje kravljeg mleka mogu povećati rizik.
Objavljen: 28. mart 2019. godine, ažuriran: 28. oktobar 2024. godine