fbpx
Dijabetes

Dijabetes tip 1

Dijabetes ili šećerna bolest javlja se kada pankreas prestaje da luči insulin u adekvatnoj količini. Postoje 3 tipa dijabetesa: dijabetes tip 1, dijabetes tip 2 i gestacijski dijabetes. Dijabetes tip 1 je najređi oblik dijabetesa.

Šta je dijabetes tip 1?

Dijabetes tip 1 je dosta ređi oblik dijabetesa od tipa 2. Češće se javlja kod dece, a obično počinje pre 40. godine života, mada ima slučajeva postavljanja dijagnoze i u starijoj dobi.

Najčešći prosek godina kada se javlja dijabetes tip 1 je 14 godina.

dijabetes

Pankreas oslobađa insulin u organizam koji reguliše nivo šećera u krvi. Kod dijabetesa tip 1, pankreas ne proizvodi dovoljno insulina pa se on mora uzimati naknadno, obično injekcijom. Kada se dogodi da pacijent ima povišen šećer u krvi mora dobiti lekarsku pomoć.

Jedan od prvih znakova dijabetesa je naglo neobjašnjivo mršavljenje. Ono može biti i postepeno, ali dugotrajno.

Koliko je obolelih od dijabetesa?

Broj obolelih od dijabetesa se stalno povećava. Trenutno u Srbiji ima više od 710.000 ljudi, od čega je 10% sa dijabetesom tip 1, a preostalih 90% ima dijabetes tip 2. Nažalost skoro 40% ljudi još uvek ne zna da boluje od dijabetesa, a procenjuje se da će broj obolelih u naredne dve decenije porasti za 50%.

Uzroci dijabetesa tip 1

Dijabetes tip 1 se obično javlja usled autoimunog poremećaja, kada imuni sistem tela počinje da sopstveno telo doživljava kao strano. U slučaju dijabetesa tip 1, organizam ćelije pankreasa vidi kao strano telo. Telo stara antitela za borbu protiv stranog tela i uništava sposobnost pankreasa da proizvodi insulin.  Nedostatak insulina rezultita dijabetesom. Nije poznato zašto se javlja ono autoimuno oboljenje.

Najčešće se smatra da je dijabetes tip 1 posledica genetske predispozicije.

Pored genetske predispozicije okidači dijabetesa tip 1 mogu biti i virusi poput zauški, rubeole, morbila, gripa, citomegalovirusa i drugih. Obzirom da su neke osobe genetski sklone dijabetesu, od dve osobe koje imaju virus, jedna će možda dobiti dijabetes tip 1, a druga ne.

dijabetes kod žena

Dijabetes se može javiti veoma retko u situaciji koja se javlja usled povrede pankeasa toksinima ili nakon operacije kojom je uklonjena većina pankreasa.

Nasledni faktori za dijabetes tip 1

Genetika češće igra ulogu za oboljevanje kod dijabetesa tip 2, nego kod tipa 1. U porodicama gde roditelji imaju dijabetes, deca imaju veću verovatnoću da obole od dijabetesa ako otac ima dijabetes, dok je manja verovatnoća ako ga ima majka.

Lečenje dijabetesa tip 1

Dijabetes tip 1 se mora lečiti insulinom. Lečenje podrazumeva ubrizgavanje injekcija insulina pod kožu ( u masti) da bi se on apsorbovao u krvotok i delovao u celom organizmu. Insulin se ne može uzimati u obliku tablete, jer bi ga želudačna kiselina razložila pre nego što počne da deluje.

Insulin je hormon, samim tim i protein i zato ima veoma važnu ulogu u organizmu. Insulin ima trodimenzionalnu strukturu koju želudačni sokovi razgrađuju.

Naučnici godinama vredno rade, kako bi našli konforniji način da se insulin dozira, ali još uvek nisu došli do ređenja. Jedna od opcija je da se daje inhalacionim putem, ali taj način još uvek nije moguć. Injekcije su za sada najčešće korišćena metoda, a posebno u olovkama što znatno olakšava korišćenje. Insulinske pumpe su sve popularnije, kao i uređaj za implantaciju, a napreduje i koncept razvoja veštačkog pankeasa. dijabaetes tip 1

Više o dijabetesu možete pročitati OVDE!

Image by congerdesign from Pixabay

Midas

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button