fbpx
Dijabetes

Šta dovodi do dijabetesa tip 1?

Uzroci pojavljivanja dijabetesa tip 1

Koliko god istraživanja se radilo, još uvek se sa sigurnošću ne može reći šta dovodi do dijabetesa tip 1. Genetika svakako igra značajnu ulogu, kao i nasledna osetljivost, ali mora postojati uzrok koji će “ugasiti” imunološki sistem, uzrokujući da dođe do pojave dijabetesa tip 1.

Da li svako može dobiti dijabetes tip 1?

Ne. Neki ljudi ne mogu dobiti dijabetes tip 1 jer u svom genetskom kodu moraju imati određeni HLA (humani leukocitni antigen) kompleks. Kod ljudi, koji ga imaju, može se javiti ova vrsta dijabetesa.

Ne postoji jedan, već nekoliko HLA kompleksa, a svi oni se nalaze na šestom hromozomu.

Osim dijabetesa, HLA kompleksi mogu prouzrokovati druge autoimune bolesti kao što su neke vrste artritisa. Sva ta stanja nešto mora da pokrene, a često je u pitanju obična virusna infekcija.

Kako se aktivira dijabetes tip 1?

Sve počinje najčešće od virusne infekcije. Kada virus napadne organizam, imuni sistem počinje da stvara antitela, kako bi se odbranio. Za stvaranje antitela i odbranu organizma zadužene su T ćelije.

Ako virus ima pojedine antigene koji su isti kao i ćelije koje stvaraju insulin u pankreasu (beta ćelije), onda T ćelije mogu da se okrenu protiv beta ćelija. Antitela tada mogu da unište beta ćelije i one više ne mogu da proizvode dovoljne količine insulina. Dolazi do skoka šećera u krvi, koji nije u granicama očekivanog.

Ovo nije proces koji se događa preko noći. Nekada prođe par godina dok T ćelije ne unište većinu beta ćelija, ali je osnovna virusna infekcija okidač svega.

Najčešći tipovi virusa koji imaju dovoljno slične antigene beta ćelijama su: zauške, koksaki virus i rotavirus.

Uticaj kravljeg mleka na pojavu dijabetesa tip 1

Rađeno je nekoliko studija vezanih za uticaj kravljeg mleka kod odojčadi na pojavu dijabetesa tip 1. Neke studije su pokazale da kravlje mleko kod dece mlađe od godinu dana nije okidač dijabetesa tip 1, dok druge pokazuju da neki proteini iz mleka  mogu da kontrolišu proizvodnju T ćelija. Tako može doći do prekomerne proizvodnje T ćelija i uništavanja beta ćelija.

Svakako je najbolje da se tokom prve godine držite dojenja, eventualno adekvatne mlečne formule, a za kravlje mleko sačekajte da beba napuni godinu dana. šta dovodi do dijabetesa tip 1

Izvori:

Istraživanja u ovoj oblasti još uvek nisu dala savršeno jasne i precizne rezulatate, ali postoji napredak u otkrićima i sve savremenija terapija koja se primenjuje kod obolelih od dijabetesa. Nadamo se da će se u budućnosti otkriti tačan uzrok, kako bi se predupredila bolest i smanjio broj obolelih od dijabetesa tip 1.

Više o dijabetesu možete pročitati OVDE!

Reklame

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button