Sladak kupus sa mesom
Jedno od klasičnih jela je svakako sladak kupus sa mesom. Ovo je jedno od onih jela, poput boranije sa junetinom koje mnogi ne vole dok ne probaju kakav je ukus kada se pripremi na malo drugačiji način, a onda im postane jedno od omiljenih jela. Mada ima i toga da neka jela više volimo s godinama.
U ovom tekstu:
Sastojci:
- srednja glavica kupusa oko 1,2-1,5 kilograma
- malo masti ili ulja
- 400-500 grama svinjskog buta
- 1 glavica crnog luka
- 2-3 čena belog luka
- 1 paradajz ili šoljica pelata ili soka od paradajza
- biber, aleva paprika, čili (po želji), so
- peršun
Kako se pravi sladak kupus sa mesom?
U dublju veću šerpu stavite punu supenu kašiku masti ili nalijte ulje da prekrije dno. Kada se zagreje dodajte crni luk rezan na tanke listiće i meso sečeno na kockice. Pustite da se proprži tako što će luk postati proziran, a meso pobeleti. Nakon toga dodajte oljušten i iseckan paradajz ili šolju pelata/soka, zatim biber, so, alevu papriku i dinstajte polako. Povremeno dodajte po pola šoljice vode, da ne ostane suvo i ne zagori. Kada je meso pred kraj. Odnosno nekih 45-60 minuta od početka kuvanja.
U međuvremenu dobro oprati, skinuti spoljne listove i odstraniti koren, pa ostatak kupusa iseckati na sitnije i dodavati u šerpu, Verovatno će viriti iz šerpe, ali ništa ne brinite jer će brzo splasnuti. Dodajte i sitno seckan beli luk, kao i još malo soli preko, pa poklopite, ako uspevate. Krčkajte i mešajte sve dok ne primetite da je kupus omekšao, a meso gotovo. Nemojte ga prekuvati, da se kupus “ne razgnjecavi”. Probajte i, po potrebi dodajte još začina. U zavisnosti od toga kako volite, možete dozirati količinu vode u kupusu, ali imajte na umu da ne treba preterati i da će kupus pustiti dodatnu vodu.
Na kraju sladak kupus sa mesom dekorišite sitno seckanim peršunom.