fbpx
Porodična trpeza

Boranija sa junetinom

Jedno od klasičnih jela, koje se pride i najčešće sreće među omraženim je boranija. Dok ne objavimo recept o najfenomenalnijoj boraniji iz rerne, evo recepta za onu klasičnu – boranija sa junetinom.

najbolja boranija

Boranija sa junetinom – sastojci

  • 300 grama junetine
  • 450-500 grama žute boranije
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 2-3 čena belog luka
  • so, biber, ulje
  • kašičica brašna ili mlevenog lanenog semena

Možda neko voli i druge vrste boranije, ali mi volimo samo ovu već zaleđenu i očišćenu (uglavnom Lidl ili Frikom), ne kupujemo svežu, jer nekad ima one končiće koje niko ne voli da jede.

boranija sa junetinom

Kako se sprema boranija sa junetinom?

Na dno šerpe sipajte malo ulja, oko 5 mm u šerpu srednje veličine. Dodajte sitno iseckan crni luk i šargarepu (možete zajedno da izmiksate u seckalicu i dodate kockicu celera u sve). Stavite da se prži na ulje, a onda dodajte i junetinu iseckanu na sitnije kockice. Kada pobeli meso, dodati so, biber i dodati malo vode, tek toliko da se hrana više ne prži, već dinsta. Povremeno mešati uz dodavanje po malo vode oko sat vremena.

Ako vam se junetina čini još uvek previše tvrdom, kuvajte i dalje. Tek kada počne da se razmekšava (ali ne i potpuno raspada), sipajte boraniju i dodajte vodu, ali tako da ne prelazi vrh ostalih namirnica. Promešajte i kuvajte dok se boranija i meso potpuno ne skuvaju. Oko 20-30 minuta. Dodajte sitno seckan beli luk. Pred kraj odaspite deo vode u šolju i razmutite ili kašiku brašna ili mlevenog lanenog semena, ako želite zdraviju opciju, pa sipajte nazad u šerpu. Ovo će zgusnuti tečnost. Razmutite sve i probajte da li je potrebno još začina.

Boranija je klasično jelo koje mnogi ne vole baš zato što im se ne sviđa svaki način na koji je spemljena. Nama se baš ovakva dopada. Vi je po želji možete napraviti gušću, ređu, sa dodatkom još nekih začina. Servirajte sa kašikom pavlake.

Boranija sa junetinom
Boranija sa junetinom

Na slici je predlog serviranja sa domaćim bagetom od integralnog brašna i pavlakom.

Predlozi za desert:

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker