Jedan ukusan recept za boraniju koji čak i deca vole da jedu.
Ako ne volite svi klasičnu kuvanu boraniju, onda je boranija u rerni sa pavlakom i piletinom pravi izbor za vas. Ovo čak i deca rado pristaju da jedu. Uz to vam treba 15-ak minuta angažovanja za pripremu i 30 minuta pečenja u rerni.
Boranija u rerni – sastojci:
400-500 g pilećeg filea
400-500 g žute boranije
2 srednje šargarepe
1 glavica crnog luka ili 1 praziluk
2 čena belog luka
500 ml pavlake za kuvanje
ulje
origano
so
biber
Kako se pravi boranija u rerni sa pavlakom?
Količine su okvirne jer nećete ništa pokvariti ako se ne budete držali okvirnih količina. Ne treba samo da preterujete sa povećanjem količine, a da ne povećate i količinu pavlake. Odnosno, ako pravite duplo manje, dodajte i manje pavlake.
Da bi se spremila boranija iz rerne, prvo pileći file isecite na kockice. Prvo na dno tiganja sipajte malo ulja (da prekrije dno). Kada se ugreje propržite piletinu i izvadite je direktno u pleh. Nakon toga u tiganj dodajte iseckan luk, šargarepu sitno seckanu, beli luk i boraniju. Propržite to par minuta, a zatim povadite i dodajte u pleh u koji ste već stavili piletinu. Dodajte so, biber i origano po ukusu, a zatim prelijte pavlakom i sve polako izmešajte, kako bi se sjedinilo.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 30 minuta na 180 stepeni. Služite samo ili sa dodatkom ljutog sosa, po želji.
Rođeni 17.juna pripadaju znaku Blizanaca, ali sa dodatnim slojem ozbiljnosti i dubine koje donosi numerološki broj 8. Ove osobe su stratezi sa izraženim ambicijama, snažnom logikom i sposobnošću da dugoročno planiraju i ostvaruju ciljeve. Iako imaju komunikativnost tipičnu za Blizance, kod njih dominira odmerenost i upornost, zbog čega često deluju zrelije od svojih vršnjaka.
Kako prolazi trudnoća, od svog ginekologa dobijate izveštaje sa merama Vaše bebe u stomaku. Evo jednog vodiča čemu te mere odgovaraju u stvarnosti i kolika je beba po nedeljama trudnoće.
Rođeni 16.juna su analitični, znatiželjni i duhoviti. Blizanci čiji je um neprekidno aktivan. Ove osobe su izrazito perceptivne, razmišljaju brzo i sposobne su da se snađu u skoro svakoj situaciji zahvaljujući inteligenciji i unutrašnjoj elastičnosti.
Bujon za supu je veoma jednostavno napraviti, a neuporedivo je bolji izbor od nekada popularne supe iz kesice ili klasične kocke za supu. Istina, sada ima i organskih kocki za supu, te ne morate brinuti da li imaju neke nedozvoljene aditive, ali najjednostavniji način da napravite svoj temeljac za supu je ujedno i zdrava opcija.
Pita od heljde, odnosno pita od heljdinih kora se najbolje pokazala spremljena na ovaj način. Ako su kore tanke, možete je praviti i kao klasičnu gibanicu ili pitu sa sirom. Možete čak i da pravite burek sa tanjim korama. Nemojte, pak, pokušavati ako su kore debele.
Cepkano meso je sve popularnije, a kako ga ne biste spremali 5-6 i više sati, postoji metod za pripremu u šerpi. Jeste da ga ne možete baš pustiti da se sve vreme samo sprema, ali biće odlično za najviše 2 sata.
Ako želite da napravite originalne vanilice, onda su to svakako vanilice sa orasima i mašću. Ukoliko ne stavite neki od ova dva sastojka, nećete sigurno dobiti ukus kog se sećate iz detinjstva. Mnogi ne prave vanilice sa mašću, već stavljaju puter ili nezdraviju verziju - margarin, a umesto oraha dodaju samo brašno.