Mirine lisnate kiflice
Naša čitateljka Mira je pravila lisnate kiflice i sa nama podelila recept i svoje fotografije.
Sastojci za lisnate kiflice:
Za testo:
- 1 kg mekog brašna
- 1 paketić kvasca (50 g)
- 2 kašičice soli
- 5 kašika ulja
- 1 jaje
- 2,5 dl mleka
- 2,5 dl vode
- 250 g margarina za premazivanje
Za fil:
- Po želji – šunka, sir, belance, džem
Kako se prave lisnate kiflice?
Razmutite kvasac u pola šolje toplog mleka, sa kašičicom šećera i brašna, i ostavite da nadođe.
Od brašna, soli, kvasca i ostalih sastojaka zamesite srednje meko testo. Podelite ga na 16 loptica, svaku razvijte u okruglu koru i premažite margarinom. Ređajte po 8 kora jednu preko druge (poslednju koru nemojte premazivati). Dobićete 2 gomolice sa po 8 kora. Pokrite ih krpom i ostavite 20 minuta da odmore.
Zatim svaku krpicu rastanjite oklagijom pa ih isecite na četiri dela, a onda svaki taj delić na još 6 delova. Dobićete dva puta 24 trouglića. Na svaki od njih stavite fil: parčence šunke, malo džema ili sir i belance. Zamotajte ih, stavite na podmazan pleh pa premažite kiflice umućenim jajetom i pospite susamom ili kimom. Pecite kiflice u prethodno zagrejanoj pećnici oko 20 minuta na 220 stepeni Celzijusovih dok kiflice ne porumene.
Još recepata: