fbpx
Porodična trpeza

Pogača ruža

Već decenija je pogača ruža koju su pravile naše bake. O tome koliko je ukusna tek nema potrebe da pričamo.

 Šta je potrebno da se napravi pogača ruža? 

  • 250g maslaca
  • 1 kg brašna + malo za posipanje
  • 1 kockica kvasca
  • ½ litre mleka
  • 4 jajeta
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 6 kašika ulja
  • 1 kašika sirćeta 

Kako se pravi pogača ruža?

Kvasac rastopiti u toplom mleku, pomešanom sa šećerom, soli i kašikom brašna. Ostaviti da nadođe. Brašno sipati u posudu u kojoj ćete mesiti testo, napraviti rupu u sredini i u nju sipati kvasac sa mlekom, 3 izmućena jajeta, uljei sirće. Mesiti testo sve dok ne dobijete kompaktnu masu koja se ne lepi za prste.

Pogača ruža
Pogača ruža

Izvaditi testo i podeliti na 3 dela.

Od svakog dela razviti koru približno dimenzija 50x 25 centimetara. Zatim svaku koru premazati ¼ maslaca. Staviti koru preko kore, saviti u rolat i iseći na 12 parčića.

Maslacom, preostalom ¼ , premazati okrugli pleh prečnika 32 cm i naređati parčiće položeno. Premazati ih izmućenim jajetom i pokriti 30 minuta da naraste. Posle toga peći oko 30 min na 200 stepeni.

Još recepata:

Save

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Check Also
Close