Pogača ruža
Već decenija je pogača ruža koju su pravile naše bake. O tome koliko je ukusna tek nema potrebe da pričamo.
Šta je potrebno da se napravi pogača ruža?
- 250g maslaca
- 1 kg brašna + malo za posipanje
- 1 kockica kvasca
- ½ litre mleka
- 4 jajeta
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 6 kašika ulja
- 1 kašika sirćeta
Kako se pravi pogača ruža?
Kvasac rastopiti u toplom mleku, pomešanom sa šećerom, soli i kašikom brašna. Ostaviti da nadođe. Brašno sipati u posudu u kojoj ćete mesiti testo, napraviti rupu u sredini i u nju sipati kvasac sa mlekom, 3 izmućena jajeta, uljei sirće. Mesiti testo sve dok ne dobijete kompaktnu masu koja se ne lepi za prste.
Izvaditi testo i podeliti na 3 dela.
Od svakog dela razviti koru približno dimenzija 50x 25 centimetara. Zatim svaku koru premazati ¼ maslaca. Staviti koru preko kore, saviti u rolat i iseći na 12 parčića.
Maslacom, preostalom ¼ , premazati okrugli pleh prečnika 32 cm i naređati parčiće položeno. Premazati ih izmućenim jajetom i pokriti 30 minuta da naraste. Posle toga peći oko 30 min na 200 stepeni.
Još recepata: