Uticaj štitne žlezde na spavanje
Uticaj štitne žlezde na spavanje, kada se radi o hipertireozi je uglavnom nesanica, koja vremenom prelazi u umor.
Kolač sa orasima i čokoladom nije baš onaj petominutni smuti da prospi kolač, kao što ja volim. Mada nije ni potpuno hlebast. Dovoljno je čokoladan da ga deca baš vole (kod mene 3 od 3, što je baš uspeh), ali nije previše da bude opor i gorak. Uz to testo je neverovatno vazdušasto i mekano. Do sada mislim da nisam jela kolač koji je tako mek. Recept je malo menjan u odnosu na stari koji sam imala i čini mi se da je ovo baš dobra kombinacija. U perspektivi ću možda probati sa nekim zdravijim sastojcima poput drugih vrsta brašna i zamena za šećer, pa ću u napomeni naknadno dodati ima li smisla vršiti takve izmene.
U ovom tekstu
Od pribora će vam trebati mikser, činija, 2 šerpe (ili šerpa i džezva), vaga i pleh dimenzija oko 35x25cm.
Uključite rernu da se greje na 180◦C.
Umutite 6 belanaca sa 10 kašika šećera u beli sneg. Zatim smanjite brzinu miskera i dodajte polako žumanca, a zatim i 10 kašika brašna, prašak za pecivo, 2 kašike kakaoa i vanilin šećer. Sipajte u podmazan pleh i pecite oko 20 minuta na 180◦C.
U šerpi na tihoj vatri žicom ili mikserom umutiti 200 ml mleka sa 200 grama šećera, 2 kašike brašna i jednom celim jajetom. Kada se zgusne fil, dodati izlomljenih 50 grama čokolade (mešati dok se ne istopi), kakao, mlevene orahe i na kraju puter. Mešati da se sve lepo sjedini.
U šerpi skuvajte da proključa 200 ml vode sa 2 kašike šećera. Kada se kora ispeče, odmah prelijte sirup preko, a zatim i tako vruć fil.
Objavljen: 17. maj 2021. godine, ažuriran: 24. mart 2025. godine
Deo recepata imate i na našem Instagram profilu – @demetra.portal
Uticaj štitne žlezde na spavanje, kada se radi o hipertireozi je uglavnom nesanica, koja vremenom prelazi u umor.
Ljudi rođeni 16. avgusta zrače snagom Lavova, ali ih dodatno oblikuje broj 16, koji donosi unutrašnju dubinu, samoposmatranje i duhovnu složenost. Ispod njihove samouverene spoljašnosti, često se krije intuitivna i refleksivna priroda, spremna na ličnu transformaciju.
Implantacijski grčevi su jedan od raniih znakova trudnoće i događaju se određenom broju žena. Oni se događaju upravo u vreme kada oplođena jajna ćelija, odnosno blastocista uspeva da se ugnezdi u sluzokožu materice kako bi nastavila da raste.
Jedno od klasičnih jela je svakako sladak kupus sa mesom. Ovo je jedno od onih jela, poput boranije sa junetinom koje mnogi ne vole dok ne probaju kakav je ukus kada se pripremi na malo drugačiji način, a onda im postane jedno od omiljenih jela. Mada ima i toga da neka jela više volimo s godinama.
Većina beba koja se rodi u terminu sa malom telesnom težinom je takva jer je u pitanju genetika.
Ne propustite najnovije vesti, ekskluzivne ponude i korisne informacije. Prijavite se na naš newsletter.
Kalendar trudnoće od 1. do 42. nedelje trudnoće i kalendar za svaki mesec trudnoće (1. do 9. meseca trudnoće)
Jedno od klasičnih jela je svakako sladak kupus sa mesom. Ovo je jedno od onih jela, poput boranije sa junetinom koje mnogi ne vole dok ne probaju kakav je ukus kada se pripremi na malo drugačiji način, a onda im postane jedno od omiljenih jela. Mada ima i toga da neka jela više volimo s godinama.
Ovaj kolač sa grizom i šljivama može da prođe kao brza zamena za knedle sa šljivama u plehu, iako su knedle jedna od nezamenljivih poslastica.
Carske štangle su jedan od najlepših sitnih kolača, mada primećujem da se retko prave. Ne postoji posna verzija, već samo ova kada se kao i za vanilice, koristi mast. Bez obzira na to, nisu masni uopšte, preukusni su i sve što ćete osećati su orasi.
Recept za američke palačinke sa jabukama. Pravila sam ih sa jabukama u testu, ali i jabukama preko. Testo je samo po sebi toliko lepo, a ne previše slatko, da možete samo dodati i prah šećer ili neko drugo voće, krem ili šta volite.
Prebranac je jedno od omiljenih tradicionalnih jela i često se nalazi na posnoj trpezi. Svakako ga možete praviti u varijanti koja nije posna, odnosno sa kobasicama, na primer, ili sa mašću umesto ulja.
Kako se pravi potaž od blitve? Šta da dodate? Kako da bude ukusan?