fbpx
PorodicaPorodična trpeza

Džem od jabuka od samo 4 sastojka

Na našem podneblju se džem od jabuka retko pravi iako su jabuke najrasprostanjenije voće i sinonim za zdravo voće uopšte. Uz to su jeftinije voće i dostupne su tokom čitave godine. Ovaj džem je veoma jednostavno napraviti i nije vam potrebno ni previše sastojaka, a ni previše vremena.

dzem od jabuka na domaćem hlebu

Sastojci za džem od jabuka

Osnovna mera:

  • 1 kilogram OČIŠĆENIH jabuka
  • 1 šolja od 2dl šečera (ako su jabuke slatke, može i 1/3 šoljice manje)
  • 1 šolja od 2dl vode
  • ½ isceđenog limuna

Važno je imati na umu da se za količinu šećera računa koliko ostane kada se jabuke očiste, jer kod njih ima puno „otpadaka“. Vi možete ovu meru uvećavati koliko puta želite, ali da odnos sastojaka ostane uvek isti.

Dodatni sastojci (na svaki kilogram očišćenih jabuka možete dodati i):

  • ½ ravne kašičice cimeta ili štapić cimeta,
  • na vrh noža đumbira i
  • na vrh noža muskatnog oraščića.

Kada je u pitanju izbor jabuka, najčešće se preporučuju „Greni Smit“ jer su kiselkaste i sočne. Dobro će doći i veoma popularna na ovim prostorima – ajdared, ali vi upotrebite koje imate i želite. Ako spremate sa vrstom zlatni delišes ili sličnom slatkom vrstom, onda smanjite količinu šećera obavezno.

dzem sa jabukama

Kako se pravi džem od jabuka?

U šerpu sipajte vodu i iscedite limun. Jabuke operite, ljuštite i ubacujte u vodu, sečene na kriške ili kockice, kako vam je zgodnije. Na ovaj način ćete sprečiti da jabuke potamne, već će džem ostati potpuno svetao (ako koristite cimet u prahu, od njega će dobiti tamniju notu). Obavezno odsecite i sve delove koji su počeli da propadaju, da ne bi pokvarili džem. Semenke se podrazumeva da sklonite.

Možete odmah i uključiti ringlu dok ljuštite jabuke, kako bi voda provrila i jabuke počele da se kuvaju. Sve vreme dok dodajete jabuke, mešajte povremeno smesu da jabuke na površini bi potamnele.

Nakon što sve završili čišćenje, dodajte i šećer, te ako želite neki od začina: cimet, đumbir, karanfilić, muskatni oraščić, ali nije obavezno. Imajte na umu da će džem od jabuka, kao što smo već rekli, dobiti malo tamniju boju ako stavite cimet u prahu. Ukoliko želite da ostane svetao nemojte dodavati cimet ili koristite štapiće koji ćete na kraju izvaditi.

Nakon toga imate 2 opcije:

  1. Pokrijte šerpu i kuvajte 15 minuta tako da jabuke postanu prozirne. Kada skinete poklopac, izgnječite jabuke gnječilicom za pire ili štapnim mikserom. Kuvajte još par minuta i dobićete kašast ređi džem, idealan da ga koristite u formi sirupa.
  2. Ako želite klasičan gušći džem koji nema idealno glatku strukturu, nemojte pokrivati, već samo povremeno mešajte i kuvajte dok ne primetite da se zgusnuo. Pred kraj možete ostatke u komadima malo izglečiti ili će se sami već raskuvati. Trebaće mu oko 30 minuta kuvanja na srednje jakoj temperaturi.

Čiste tegle ugrejte na 100°C u rerni. Birajte one sa metalnim poklopcem. Nakon što ste ih dezinfikovali u rerni, sipajte vruć džem do samog vrha, zatvorite poklopac i okrenite da prenoći i ohladi se okrenut naopačke. Sutradan ga možete staviti u frižider, ostaviti u ostavi i koristiti po želji.

dzem od jabuka3

*Savet plus – džem od krušaka i jabuka:

Na isti način možete napraviti i džem od krušaka i jabuka. Sve što je potrebno jeste da deo jabuka zamenite kruškama. Gledajte da jabuka bude bar jedna više u odnosu na kruške.

Ovaj džem je odličan fil za većinu torti i kolača, pa možete probati da ga kombinujete umesto nekih drugih vrsta ili kada vam sveže jabuke nisu dostupne.

Ovaj džem od jabuka možete koristiti na hlebu za doručak, a evo i ostalih ideja: Ideje za doručak: 50 ideja za doručak. Više recepata možete pročitati na @demetra.portal kao i u kategoriji Porodična trpeza na portalu.

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button