Na našem podneblju se džem od jabuka retko pravi iako su jabuke najrasprostanjenije voće i sinonim za zdravo voće uopšte. Uz to su jeftinije voće i dostupne su tokom čitave godine. Ovaj džem je veoma jednostavno napraviti i nije vam potrebno ni previše sastojaka, a ni previše vremena.
Sastojci za džem od jabuka
Osnovna mera:
1 kilogram OČIŠĆENIH jabuka
1 šolja od 2dl šečera (ako su jabuke slatke, može i 1/3 šoljice manje)
1 šolja od 2dl vode
½ isceđenog limuna
Važno je imati na umu da se za količinu šećera računa koliko ostane kada se jabuke očiste, jer kod njih ima puno „otpadaka“. Vi možete ovu meru uvećavati koliko puta želite, ali da odnos sastojaka ostane uvek isti.
Dodatni sastojci (na svaki kilogram očišćenih jabuka možete dodati i):
½ ravne kašičice cimeta ili štapić cimeta,
na vrh noža đumbira i
na vrh noža muskatnog oraščića.
Kada je u pitanju izbor jabuka, najčešće se preporučuju „Greni Smit“ jer su kiselkaste i sočne. Dobro će doći i veoma popularna na ovim prostorima – ajdared, ali vi upotrebite koje imate i želite. Ako spremate sa vrstom zlatni delišes ili sličnom slatkom vrstom, onda smanjite količinu šećera obavezno.
Kako se pravi džem od jabuka?
U šerpu sipajte vodu i iscedite limun. Jabuke operite, ljuštite i ubacujte u vodu, sečene na kriške ili kockice, kako vam je zgodnije. Na ovaj način ćete sprečiti da jabuke potamne, već će džem ostati potpuno svetao (ako koristite cimet u prahu, od njega će dobiti tamniju notu). Obavezno odsecite i sve delove koji su počeli da propadaju, da ne bi pokvarili džem. Semenke se podrazumeva da sklonite.
Možete odmah i uključiti ringlu dok ljuštite jabuke, kako bi voda provrila i jabuke počele da se kuvaju. Sve vreme dok dodajete jabuke, mešajte povremeno smesu da jabuke na površini bi potamnele.
Nakon što sve završili čišćenje, dodajte i šećer, te ako želite neki od začina: cimet, đumbir, karanfilić, muskatni oraščić, ali nije obavezno. Imajte na umu da će džem od jabuka, kao što smo već rekli, dobiti malo tamniju boju ako stavite cimet u prahu. Ukoliko želite da ostane svetao nemojte dodavati cimet ili koristite štapiće koji ćete na kraju izvaditi.
Nakon toga imate 2 opcije:
Pokrijte šerpu i kuvajte 15 minuta tako da jabuke postanu prozirne. Kada skinete poklopac, izgnječite jabuke gnječilicom za pire ili štapnim mikserom. Kuvajte još par minuta i dobićete kašast ređi džem, idealan da ga koristite u formi sirupa.
Ako želite klasičan gušći džem koji nema idealno glatku strukturu, nemojte pokrivati, već samo povremeno mešajte i kuvajte dok ne primetite da se zgusnuo. Pred kraj možete ostatke u komadima malo izglečiti ili će se sami već raskuvati. Trebaće mu oko 30 minuta kuvanja na srednje jakoj temperaturi.
Čiste tegle ugrejte na 100°C u rerni. Birajte one sa metalnim poklopcem. Nakon što ste ih dezinfikovali u rerni, sipajte vruć džem do samog vrha, zatvorite poklopac i okrenite da prenoći i ohladi se okrenut naopačke. Sutradan ga možete staviti u frižider, ostaviti u ostavi i koristiti po želji.
*Savet plus – džem od krušaka i jabuka:
Na isti način možete napraviti i džem od krušaka i jabuka. Sve što je potrebno jeste da deo jabuka zamenite kruškama. Gledajte da jabuka bude bar jedna više u odnosu na kruške.
Ovaj džem je odličan fil za većinu torti i kolača, pa možete probati da ga kombinujete umesto nekih drugih vrsta ili kada vam sveže jabuke nisu dostupne.
Ovaj džem od jabuka možete koristiti na hlebu za doručak, a evo i ostalih ideja: Ideje za doručak: 50 ideja za doručak. Više recepata možete pročitati na @demetra.portal kao i u kategoriji Porodična trpeza na portalu.
Objavljen: 13. maja 2023. godine, ažuriran: 27. januara 2025. godine
Rođeni 1. jula su pod znakom Raka, sa snažnim uticajem broja 1 i Sunca, što ih čini jedinstvenim spojem emocije, snage i samoinicijative. Oni su intuitivni, zaštitnički nastrojeni, ali i izuzetno ponosni i nezavisni. Iako deluju mirno i povučeno, ispod površine se krije velika snaga volje i potreba da ostave svoj trag.
Tek je počeo ovaj letnji raspust, ali nas zanima kada su školski raspusti 2025/2026. godine. Naredna školska godina zvanično počinje u ponedeljak, 1. septembra 2025. godine, i donosi neke značajne novine koje će obradovati i đake i roditelje.
Brojna istraživanja potvrđuju da hronični stres može narušiti reproduktivne funkcije i kod žena i kod muškaraca, smanjujući šanse za začeće. Međutim, stres ne može biti direktan uzrok spontanog pobačaja.
Celijakija je digestivni problem koji je uzrokovan abnormalnom reakcijom imuniteta na gluten, odnosno kao enteropatija osetljiva na gluten. Gluten je protein koji se nalazi u nekoliko vrsta žitarica: pšenica, spelta, ječam, a ovas je najčešće kontaminiran.
Došla je sezona mladog luka, a ako biste da ga korstite kao sastojak u salati, satrica je pravi izbor za vas. Recept za ovu salatu je veoma jednostavan, a tokom prolećnih i letnjih meseci može biti divno osveženje i dodatak uz obrok.
Ukoliko se pitate kako se pravi bela čorba kao iz restorana, evo recepta da to postignete uz precizne mere i na jednostavan način. Naravno, kao i za sve, možete praviti varijacije koje se vama dopadaju, ali ovo je osnova s kojom nećete promašiti.
Obično đuveč pravimo sa svinjskim ili junećim mesom, sa piletinom češće pilav, a ovo je recept baš za đuveč sa belim mesom. Vaš je izbor da li ćete koristiti pileće ili ćureće belo meso. Često deca ne vole da jedu ovo jelo, ali probajte da se dogovite da bar pojedu delove povrća koje vole, pirinač i meso. Sigurno će im se dopasti.
Testenine sa sirom i jajima zapečene u rerni su jedno od onih jela koje pripremamo kad nam treba nešto brzinski, a nemamo ideju šta bi bila bolja opcija. Spremali smo ih i ujutru da bi deca nosila u kutijici u školu. Zgodno je jer se prohlade, ali nisu nejestivi ni tako, naprotiv.