fbpx
PorodicaPorodična trpeza

Najbolji džem od jagoda

Svako ko proba da pravi džem od jagoda tek tada shvati koliko je to zapravo jednostavno. Možete za početak spremati manju količinu za probu. “Problem” sa jagodama jeste što one imaju malo prirodnog šećera, pa je potrebno dosta dodati da džem bude odgovarajuće strukture.

dzem od jagoda

Sastojci za džem od jagoda:

  • 2 kilograma jagoda
  • 1,2 kilograma šećera
  • 1/2 limuna
  • po želji kesica vanilin šećera ili štapić vanile
jagode 2

Kako se pravi džem od jagoda?

Očistite jagode i dobro ih operite, a nakon toga stavite u šerpu, velike možete preseći kako bi se lakše i brže skuvale. Preko jagoda sipajte šećer, vanilu i limun, pa ostavite da odstoji 15 minuta, a najviše pola sata da jagode puste sok.

Uključiti šporet na najjače dok proključaju, pa onda smanjiti na srednju temperaturu i kuvati do željene gustine. Tokom kuvanja skidajte penu koja se pravi na površini. Imajte na umu, kada je gustina u pitanju, da treba izvaditi kašičicu na tacnu, ostaviti da se ohladi, pa tako proceniti da li je dovoljno gusto, obzirom da se džem hlađenjem dodatno zgusne, a ne želite da bude pregust.

U međuvremenu tegle dobro oprati i zagrejati na 100 stepeni u rerni. Nakon što se džem skuva, sipajte ga u tegle do samog vrha, a onda zatvorite metalnim poklopcem i okrenite naopako. Tako možete vratite još 20-ak minuta. Najbolje je da tako i ostavite da stoji naopako, kako bi vakuum štitio džem da ne može da se pokvari.

dzem od jagode

Pročitajte: Recept za džem od jabuka

Više recepata možete naći u odeljku PORODIČNA TRPEZA, ali i na Instagram profilu magazina Demetra: @demetra.portal

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button