Klasičan đuveč sa svinjskim mesom

Foto: MrsPetkovic
Još jedno tradicionalno jelo koje su bake rado pravile, a mi ga nismo baš uvek voleli je đuveč sa svinjskim mesom. Ovo je klasičan recept, za baš takav đuveč, ali vi ga uvek možete prilagoditi kako vama odgovara, uvesti neke izmene, napraviti zdraviju verziju.
U ovom tekstu:

Foto: MrsPetkovic
Sastojci:
- oko 300-400 grama svinjskog buta isečenog na kockice
- šoljica pirinča
- glavica crnog luka
- 2 veća ili 3 manja čena belog luka
- pola šoljice soka od paradajza
- 2 lista lovora
- so i biber po ukusu
- malo ulja
Možete kupiti gotovu mešavinu za đuveč od 400 grama ili iseći:
- 2 srednje šiljaste paprike
- 1 oljušten paradajz
- 1 veću šargarepu
- 1/2 šoljice graška
- 1/2 poljice boranije

Foto: MrsPetkovic
Kako se pravi tradicionalni đuveč?
U šerpu u koju ste dodali ulje na dno, stavite sitno seckani crni luk (možete ga i u blenderu ili seckalici istiniti), kada počne da se prži, dodajte svinjsko meso isečeno na kocke i počnite da pržite. Kada svi komadići mesa pobele, dodajte so, biber i sok od paradajza. Kao i trećinu šoljice vode.
Dinstajte sve dok vam se ne učini da je meso skoro gotovo (ne sme da se raspada, ali da nije ni žilavo). Onda dodajte preostalo povrće iz kese ili sitno seckano, zatim pirinač, lovorov list i beli luk. Dodajte i šoljicu vode (pa kad se zgusne još 1-2). Nakon 15-ak minuta ubacite šerpu u rernu (ili prespite u pleh) i pecite oko 20-30 minuta da se zapeče odozgo.
Napomena: Čak i ako vam se čini da je pirinač skuvan, kada prebacujete u rernu, treba da između ima malo tečnosti, kako bi ostalo sočno i nakon pečenja. Ne treba da pliva u vodi, ali treba da bude tečnosti gotovo koliko i povrća, odnosno da pirinač i povrće ne vire suvi na vrhu.
