Punjene paprike svako pravi drugačije. Najpopularnije je punjenje babura, ali mnogi misle da je ova vrsta šiljatih paprika zapravo ukusnija i da su paprike sočnije. Ukoliko ne volite klasične punjene babure, probajte punjene šilja paprike.
Birajte nešto sitnije paprike uvek kako ne bi bile prevelike i prepune fila. Ovako će biti sočne, a istovremeno imati puniji ukus.
Punjene šilja paprike iz rerne
Sastojci:
1 kg šiljatih srednjih paprika (8-10 komada)
500 g mešanog mlevenog mesa
1/2 šoljice pirinča
1 veća glavica luka
2 čena belog luka
1 manji paradajz ili krompir (za zatvaranje paprika)
1 jaje
pola šoljice soka od paradajza
malo ulja ili masti
so,
biber i
aleva paprika
Kako se prave punjene paprike iz rerne?
Sitno iseckajte crni i beli luk i propržite na malo ulja. U to dodajte mleveno meso, a pred kraj i pirinač, kao i kašičicu aleve paprike, 1/3 kašičice bibera i so po ukusu. Kada je fil skoro gotov, dodajte jedno jaje i dobro ga izmešajte kako bi povezalo smesu.
Dok se fil priprema, operite paprike, izvadite im peteljke i seme. Uzmite odgovarajuću posudu, najbolje da odmah probate dok su prazne da li će moći da stanu da ih naređate. Nakon toga ih napunite tako što ćete utrošiti sav fil. Zatvorite svaku papriku kolutom krompira ili parčetom paradajza. Poređajte ih u malo podmazan pleh.
Preko pospite malo soli, 1/3 kašičice bibera i 1/2 kašičice aleve paprike, sipajte sok od paradajza i jednu šoljicu vode. Prekrijte folijom i pecite pola sata ili ih pola sata pecite otvorene, a nakon pola sata izvadite, svaku okrenite pa vratite na još pola sata. Ako ste ih pokrivali folijom, nema potrebe da ih okrećete, već je sklonite nakon pola sata i nastavite sa pečenjem. Peku se na oko 180 stepeni oko sat vremena.
Savet plus:
*Na isti način možete puniti i suve paprike, samo njih prethodno treba popariti ili držati u toploj vodi.
* Obavezno probodite na 2-3 mesta svaku papriku kako bi tečnost lepo dospela unutra da budu sočnije.
Medicinski pobačaj, poznat i kao medikamentozni prekid trudnoće, podrazumeva upotrebu lekova za prekid trudnoće u njenim ranim fazama. Najčešće korišćena kombinacija lekova za ovu svrhu su mifepriston i misoprostol. Ovi lekovi deluju sinergijski kako bi izazvali prekid trudnoće.
Brusketi su odličan izbor kada vam treba da brzinski napravite neko jelo koje biste poslužili uz piće kada imate neočekivane goste ili nemate baš previše vremena za pripremu. Uglavnom možete praviti različite variacije na temu, a snalaziti se sa onim što u tom trenutku imate kod kuće.
Kada se javi krvarenje iz nosa kod dece, a posebno ako se odmah ne zaustavi. Roditelji se nekada uspaniče. Često na potpuno pogrešan način pokušavaju da zaustave krvarenje, kao što su zabacivanje glave ili postavljanje deteta da legne. Krv iz nosa kod deteta u većini slučajeva nije razlog za brigu.
Od momenta kada počnu da rastu pa sve do menopauze, žene se periodično pitaju: „Zašto me bole grudi?“ Bol, pečenje, težina i nadutost dojki su uobičajene pojave, ali je dobro i da sve promene ispratite i po potrebi se posavetujete sa svojim lekarom.
Brusketi su odličan izbor kada vam treba da brzinski napravite neko jelo koje biste poslužili uz piće kada imate neočekivane goste ili nemate baš previše vremena za pripremu. Uglavnom možete praviti različite variacije na temu, a snalaziti se sa onim što u tom trenutku imate kod kuće.
Svi imaju različito mišljenje šta je sataraš, a šta bećarac. Neki kažu da je ovo sataraš, a da se u bećarac dodaje meso. Drugi tvrde da se dodaju jaja, a ima i onih koji dodaju pirinač. Neki spremaju ljutu verziju, neki dodaju više paradajza nego paprike. Ima onih koji ovo jelo kuvaju samo kratko, dok drugi tvrde da je tajna kvaliteta i ukusa upravo u dužem kuvanju.
Grašak je jedno od onih jela koje se obično voli više nego boranija. Mada i za boraniju smo podelili recept kojim su mnogi oduševljeni. Možete ga videti na našem Instagram nalogu.
Prilikom opremanja doma razmišljamo o svakom dinaru, pa se pitamo da li je aparat za tople sendviče nešto što nam uopšte treba? Da li ćemo ga i koliko koristiti?
Ako volite biskvite i da imate neki keks uz kafu, ovi keksići sa limunom će vam se sigurno dopasti. Pored kantučinija, koji su tradicionalan italijanski keks, ovi su veoma popularni u Italiji.