fbpx
PorodicaPorodična trpeza

Domaće toblerone – posni kolači

Ukoliko želite zdrav recept, domaće toblerone nisu za vas. Međutim, ukoliko želite nešto ukusno, ni slučajno ih nemojte preskočiti. Mnogi ne prave ove kolače jer nemaju kalup, a zapravo sve što vam je potrebno jeste aluminijumska folija. Možete čak i da probate sa silikonskim kalupima, kao što sam radila kada je domaći rum kasato u pitanju.

domace toblerone posne toblerone

Sastojci za toblerone kolač:

  • 100 grama crne čokolade
  • 100 grama posnog keksa
  • 100 grama šećera
  • 75 grama margarina (puter ako ne pravite posnu verziju)
  • 50 grama pečenog lešnika
  • 50 ml koka-kole
  • 1 kašika meda

Glazura za toblerone:

  • 100 grama crne čokolade
  • 2 kašike ulja
posne toblerone posni kolaci

Kako se prave domaće toblerone?

Prvo se sprema glazura i za nju će vam biti potrebna dva parčeta folije okvirne dužine po 30-40 cm. Na obe premazujte rastopljenu čokoladu sa uljem kao na snimku u nastavku (oko 25-30 cm dužine i oko 12-15 cm širine). Premazujte sloj preko sloja sve dok sve ne potrošite. Najbolje je da koristite četkicu koju inače koristite za nanošenje jaja na kiflice i slično.

U šerpi istopite margarin, čokoladu, med, šećer i na kraju dodajte koka-kolu. Mešajte dok se sve ne otopi. Onda dodajte keks i lešnike. Lešnike pre toga treba samleti ili izlomiti tako da bude i sitnih i krupnijih. Za ovu svrhu je najbolje koristiti seckalicu, ako je imate. Čekajte da se masa prohladi i malo stegne, tako da možete da je rasporedite na obe folije po dužini. Preko čokolade koju ste prethodno naneli.

Zavijte voliju polako tako da okvirno dobijete trougao. Nećete moći verovatno odmah da dobijete oblik toblerone, već ostavite par minuta u frižideru, pa onda pokušajte da oblikujete ponovo. Važno je i da se ne stegne previše jer ćete samo izlomiti čokoladu. Kada se toblerone u potpunosti stegnu, skinite foliju i isecite nožem po želji.

domace toblerone

Tanjiri su ručno pravljeni i iscrtavani na časovima keramike u Studiju keramike Nataše Bojanić. Više o Nataši Bojanić

Objavljen: 4. februar 2023, ažuriran: 14. februar 2023. godine

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button