Domaći rum kasato – posni kolači

Domaći rum kasato neodoljivo ukusom podseća na kupovni. Verzija je posna i ima margarin, a ako želite zdraviju i mrsnu svakako pre birajte maslac. Inače ga možete praviti u običnoj posudi, meni je su se obični silikonski kalupi pokazali odličnim za sve vrste sitnih kolača, a ne oduzimaju previše vremena, pa praktikujem da pravim u njima. Silikonske kalupe možete kupiti u bilo kojoj kineskoj prodavnici po ceni oko 100-200 dinara za komad u koji staje 15-ak komada. Izgledaju kao kalupi za led.
Što se bezbednosti silikona tiče, on je problematičan na visokim temperaturama, a ovako ne postoji manje ili više kvalitetan i neće uticati na vaše kolače.

Sastojci za domaći rum kasato:
- 300 grama očišćenog krompira
- 100 grama čokolade
- 100 grama margarina
- 300 grama mlevenog keksa
- 150 grama šećera u prahu
- 1 kašika kakaoa
- 4-5 kašika ruma
Glazura:
- 120 grama čokolade
- 2 kašike ulja
Kako se pravi domaći rum kasato?
Izmerite nešto više od 300 grama krompira, oljuštite ga i operite. Skuvajte ga u slanoj vodi, kao za pire, iseckanog na kockice. Kada je krompir kuvan, potpuno ga ocedite, pa ubacite čokoladu izlomljenu na kocke i iseckan margarin, sve će se polako topiti, a onda dobro izgnječite gnječilicom dok ne dobijete pire bez grudvica.
Nakon toga dodajte mleveni keks, šećer u prahu, kakao i rum i sve pomešajte. Obložite manji pleh dimenzija 30 x 20 papirom za pečenje i tu rasporedite smesu da bude glatka. Ostavite u frižideru dok prirpemite glazuru. Istopite čokoladu, pa prelijte kolač i kada se prohladi čokolada, držite u frižideru najmanje 2-3 sata pre nego što ga isečete na štanglice 4×2 centimetra.
Ukoliko se odlučite za kalupe, prvo istopite čokoladu, pa u svaki kalup sipajte kašičicu čokolade, preko stavite smesu i onda oložite u frižider. Kada je ohlađeno, izvadite iz kalupa i imaćete prave male bombonjere. (Na slici imaju vlažne tragove jer su tek izvađeni iz frižidera!)

Više recepata možete naći u odeljku PORODIČNA TRPEZA, ali i na Instagram profilu magazina Demetra: @demetra.portal
Objavljen: 5. novembar 2022. godine, ažuriran: 15. decembar 2022. godine