PorodicaPorodična trpeza

Domaći rum kasato – posni kolači

Domaći rum kasato neodoljivo ukusom podseća na kupovni. Verzija je posna i ima margarin, a ako želite zdraviju i mrsnu svakako pre birajte maslac. Inače ga možete praviti u običnoj posudi, meni je su se obični silikonski kalupi pokazali odličnim za sve vrste sitnih kolača, a ne oduzimaju previše vremena, pa praktikujem da pravim u njima. Silikonske kalupe možete kupiti u bilo kojoj kineskoj prodavnici po ceni oko 100-200 dinara za komad u koji staje 15-ak komada. Izgledaju kao kalupi za led.

Što se bezbednosti silikona tiče, on je problematičan na visokim temperaturama, a ovako ne postoji manje ili više kvalitetan i neće uticati na vaše kolače.

Rum kasato 5
Rum kasato

Sastojci za domaći rum kasato:

  • 300 grama očišćenog krompira
  • 100 grama čokolade
  • 100 grama margarina
  • 300 grama mlevenog keksa
  • 150 grama šećera u prahu
  • 1 kašika kakaoa
  • 4-5 kašika ruma

Glazura:

  • 120 grama čokolade
  • 2 kašike ulja

Kako se pravi domaći rum kasato?

Izmerite nešto više od 300 grama krompira, oljuštite ga i operite. Skuvajte ga u slanoj vodi, kao za pire, iseckanog na kockice. Kada je krompir kuvan, potpuno ga ocedite, pa ubacite čokoladu izlomljenu na kocke i iseckan margarin, sve će se polako topiti, a onda dobro izgnječite gnječilicom dok ne dobijete pire bez grudvica.

Nakon toga dodajte mleveni keks, šećer u prahu, kakao i rum i sve pomešajte. Obložite manji pleh dimenzija 30 x 20 papirom za pečenje i tu rasporedite smesu da bude glatka. Ostavite u frižideru dok prirpemite glazuru. Istopite čokoladu, pa prelijte kolač i kada se prohladi čokolada, držite u frižideru najmanje 2-3 sata pre nego što ga isečete na štanglice 4×2 centimetra.

Ukoliko se odlučite za kalupe, prvo istopite čokoladu, pa u svaki kalup sipajte kašičicu čokolade, preko stavite smesu i onda oložite u frižider. Kada je ohlađeno, izvadite iz kalupa i imaćete prave male bombonjere. (Na slici imaju vlažne tragove jer su tek izvađeni iz frižidera!)

Rum kasato 4 1

Više recepata možete naći u odeljku PORODIČNA TRPEZA, ali i na Instagram profilu magazina Demetra: @demetra.portal

Objavljen: 5. novembar 2022. godine, ažuriran: 15. decembar 2022. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button