Natur šnicle – omiljen jugoslovenski recept
Kako da napravite jedno od najpopularnijih jela stare Jugolavije – natur šnicle. Nekada rado pripremane u domaćinstvima, danas pomalo zaboravljene.
Carske štangle su jedan od najlepših sitnih kolača, mada primećujem da se retko prave. Ne postoji posna verzija, već samo ova kada se kao i za vanilice, koristi mast. Bez obzira na to, nisu masni uopšte, preukusni su i sve što ćete osećati su orasi.
Dobra stvar je što ih možete praviti za neku priliku, ali i kada želite slatkiš koji danima može da stoji van frižidera nepromenjenog ukusa i strukture.
Umutiti mast sa mlevenih orasima, brašnom i šećerom. U drugu činiju odvojiti belanca od žumanaca i umutiti mikserom čvrst sneg. Umućena belanca dodati u već umućeno testo od masti, brašna oraha i šećera i sve polako sjediniti (1 i 2 brzina na mikseru).
Sipati testo u pleh koji je ili podmazan ili je stavljen papir za pečenje. Treba vam pleh veličine manjeg đuveča za ovu količinu testa. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta.
Dok se testo peče, umutiti mikserom žumanca sa 5 kašika šećera i vanilin šećerom. Nemojte ovo raditi odmah da se ne bi razredio taj fil dok stoji. Sačekajte sam kraj pečenja da umutite, potrebno vam je 2- 3 minuta. Onda izvadite testo i premažite ovim filom, pa vratite da se zapeče u rerni. Još oko 10 minuta. Kada je pečeno, izvadite iz rerne i preko napravite završni sloj koji ćete tek napraviti.
U manjoj šerpi istopite 150 g šećera sa 4 kašike vode. Kada počne da vri, posle par sekundi dodajte seckane orahe i mešajte još malo, dok ne primetite da se zgušnjava, ali ne čekajte da sva voda ispari nastane kamen. Sipajte smesu preko kolača i rasporedite je otprilike jednako.
*Na ovim slikama su kolači sa nešto krupnijim orasima jer su ih mahom sekle jedna trogodišnjakinja i jedna sedmogodišnjakinja. Stoga se teže seku i malo su neugledniji, ali kada je ukus u pitanju, definitivno im ništa ne fali.
**Možda deluje komplikovano, ali ako budete pratili sve korake kako je objašnjeno, ne bi trebalo da imate nekih problema i da vam kojim slučajem ne uspeju kolači.
Još jedan predlog – Posni rolat od kikirikija
Još mnoštvo drugih ideja za ručak možete naći na spisku: 100 ideja za ručak: Šta spremati za ručak?
Više recepata možete naći i na Instagram profilu: @demetra.portal
Objavljen: 14. decembar 2020. godine, ažuriran: 14. septembar 2024. godine
Kako da napravite jedno od najpopularnijih jela stare Jugolavije – natur šnicle. Nekada rado pripremane u domaćinstvima, danas pomalo zaboravljene.
Dolazi proleće i vreme kada se menja zemlja za cveće ukoliko je to potrebno. Na koji način je treba promeniti? Koliko često treba menjati zemlju u saksijama? Koju odabrati? Pokušali smo da damo odgovor na ova i druga pitanja vezana za održavanje biljaka.
Najčešće je 6.nedelja trudnoće ona u kojoj žena odlazi na prvi ultrazvučni pregled, često ima prilike i da vidi srčanu radnju ploda i onda mirno iščekuje naredni ultrazvučni pregled i druga testiranja. Organi vaše bebe ove nedelje počinju da se formiraju.
9.mesec trudnoće je završna faza vašeg putovanja ka majčinstvu. Vaša beba je potpuno razvijena ...
San nije luksuz – on je biološka potreba i veliki je značaj sna za hormone. Dok svi znamo koliko se bolje osećamo nakon dobrog noćnog sna, važno je razumeti da san direktno utiče na hormonski balans kod žena.
Ne propustite najnovije vesti, ekskluzivne ponude i korisne informacije. Prijavite se na naš newsletter.
Kalendar trudnoće od 1. do 42. nedelje trudnoće i kalendar za svaki mesec trudnoće (1. do 9. meseca trudnoće)
Kako da napravite jedno od najpopularnijih jela stare Jugolavije – natur šnicle. Nekada rado pripremane u domaćinstvima, danas pomalo zaboravljene.
Jedan od najjednostavnijih kolača koji možete da napravite je lava kolač. Ako ste ljubitelj čokolade i sočnih kolača, ovo je pravi izbor za vas.
Jedno od omiljenih jela je sarma, ali uvek postoji dilema kako je napraviti da se svima dopadne. Postoje razlike u pripremi. U delu Bosne se servira sa sokom od paradajza koji se preliva, u delu Srbije se često jede uz pire krompir.
Svako ko proba da pravi džem od jagoda tek tada shvati koliko je to zapravo jednostavno. Možete...
Još jedno tradicionalno jelo koje su bake rado pravile, a mi ga nismo baš uvek voleli je đuveč sa svinjskim mesom.
Ukoliko želite brz i lagan ručak, onda je belo meso sa slaninom i pavlakom pravi izbor za vas. Možete ga kombinovati uz testenine, krompir pire, pirinač ili nešto treće.