fbpx
Porodična trpeza

Recept za koh

U poslednje vreme često se jede kolač „Tri leće“ kao svojevrstan ozbiljan specijalitet, a koh se sve ređe spominje. Ovo je kolač koji potiče iz Južne Amerike, a jednostavnija srpska verzija i svojevrstan pandam mu je koh koji smo svi mahom jeli još u detinjstvu.

Neki ga se nevoljno sećaju od vrtića, dok ga drugi obožavaju. Moram priznati da sam jedna od onih koja je uvek skidala sloj kajmaka od mleka, ako se napravi na njemu, a inače ga baš volim. Jedan je od retkih kolača koji svo troje dece voli da jede, što mu dođe kao dodatni plus. Jeste da ima u njemu šećera, ali meni se čini kao sasvim solidna mlečna užina za dete već od prvog rođendana i kasnije.

Postoje razne verzije koha, meni se dopada ovaj u koji ide samo griz, dovoljno je sočan, a ima lepu teksturu.

Šta vam treba da napravite koh?

običan koh

  • 6 jaja
  • 12 kašika šećera
  • 10 kašika griza
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 litar mleka
  • 1 vanilin šećer

Kako se pravi običan koh?

Prvo odvojite belanca od žumanaca. Belanca sa 6 kašika šećera umutite mikserom u čvrst sneg, a zatim dodajte i žumanca. U ovu smesu dodajte griz i prašak za pecivo. Sve promešajte i sipajte u podmazan pleh dimenzija oko 25 x 35 cm.

Nemojte stavljati papir za pečenje da se ne bi natopio od mleka kojim ćete kasnije preliti kolač.

U prethodno zagrejanoj rerni pecite 15-20 minuta na 180˚C. Kada porumeni, proverite viljuškom ili čačkalicom da li je kolač pečen. Važno je da na viljušci ne ostaju delovi testa.

Dok se kolač peče, ugrejte do ključanja mleko sa 1 kesicom vanilin šećera i 6 kašika šećera. Izvađen iz rerne, vruć kolač, prelijte mlekom i ostavite da se ohladi. Nakon toga ga možete služiti.

Kada je potpuno ohlađen, odložite ga u frižider, gde može da stoji do 3 dana.

Još recepata:

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Check Also
Close