Koh sa čokoladom (Čokoladni koh od griza)

Ukoliko volite običan koh od griza, a volite i čokoladu, onda je koh sa čokoladom idealno rešenje za vas. Pravi se veoma jednostavno i jedino što može da vas omete je što nije baš moguće da se napravi u jednoj posudi iako je za dvadesetak minuta sve gotovo.
U ovom tekstu:

Šta je potrebno za čokoladni koh?
- 3 jajeta
- 22 kašike šećera
- 7 kašika griza
- 1 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 kašike kakaoa
- 550 ml + 12 kašika mleka
- 12 kašika ulja + za podmazivanje pleha
- 90 grama putera
- 100 grama čokolade

Kako se pravi koh sa čokoladom?
Prvo napravite sam koh. Odmah upalite rernu da se greje na 220 stepeni, kada budete ubacili koh smanjićete na 180 stepeni. Pleh podmažite uljem i ubacite ga u rernu 2 minuta pre nego što budete sipali smesu, kako bi se ulje dobro ugrejalo da se smesa ne zalepi.
Mikserom umutite 3 belanceta sa 8 kašika šećera, nakon toga dodajte i žumanca, pa 12 kašika ulja, 12 kašika mleka, 7 kašika griza, jednu brašna i prašak za pecivo. Na kraju dodajte i 2 kašike kakaoa. Sipajte u ugrejan pleh i pecite 15 do 20 minuta na 180 stepeni.
Dok se smesa peče, pomešajte 500 mililitra mleka sa 12 kašika šećera. U odvojenoj posudi otopite čokoladu sa 2 kašike šećera, 90 grama putera i 50 mililitra mleka.
Kada se kora ispeče, odmah prelijte mlekom sa šećerom, a zatim i smesom od istopljene čokolade. Ostavite da se dobro ohladi, a nakon toga služite. Po želji možete dekorisati sa voćem ili dok je toplo poređati preko komadiće šumskog voća.

Objavljen: 23. jun 2023. godine, ažuriran: 25. decembar 2024. godine
*Tanjiri i ostala keramika pravljeni na časovima u Studio keramike Nataše Bojanić.