Kvalitet bureka u mnogome zavisi od kvaliteta sira, moj idealan izbor je neki sitan sremački, delimično masan. Ako je potpuno masan, istopiće se skroz, ako je pak suviše posan, neće se ni malo sjediniti sa korama.
Probala sam davno neku varijantu kućnog bureka i nije ličio ni nalik na ono što je dobar burek u pekari. Jasno je da ne može da bude potpuno suv, bez masnoće, ali ili su premasni, nekako nemaju kompaktnu sredinu.
Kvalitet bureka u mnogome zavisi od kvaliteta sira, moj idealan izbor je neki sitan sremački, delimično masan. Ako je potpuno masan, istopiće se skroz, ako je pak suviše posan, neće se ni malo sjediniti sa korama.
Drugo na šta treba da obratite pažnju je da je idealan okrugli kalup ili tepsija prečnika oko 25-26cm, kako bi bio deblji i zaista nalik na kupovni.
Od pribora vam trebaju posuda u kojoj ćete pomešati vodu sa uljem, kašika kojom to sipate i okrugla tepsija ili kalup u kom ćete peći burek (prečnika oko 25cm).
Zagrejte rernu na 180°C. U jednoj posudi pomešajte vodu, ulje i so. Povremeno ćete morati ponovo da mešate jer se ulje izdvaja na vrh.
Podmažite tepsiju sa malo ulja, zatim stavite dve kore jednu preko druge tako da ivice stoje van pleha. Sipajte 1-2 kašike rastvora, zatim preko stavite tri kore tako što ćete svaku od njih stavljati malo nagužvanu da joj ivice ne idu van pleha, ali ni da ne bude zgužvane samo u ćoškovima.
Ovo radite sa svakom od tri kore, a zatim sipajte svuda po malo rastvora preko toga (4-5 kašika), preko izmrvite sir, pa ponovite postupak. Ponavljajte ovo sve dok ne dođete do pretposlednje kore. Onda viljuškom izbušite na par mesta kore, pa dodajte još rastvora, da budete sigurni da je prošao svuda. Savijte ivice koje vire sa strane, pa sve preklopite preostalom korom i zagurajte i njene ivice okolo.
Peći oko 40 minuta dok ne porumeni. Kada se ispeče, prevrnuti ga na tanjir, pa tek onda seći na trouglove i služiti.
Posni burek
Ako pravite posnu verziju, bez sira. Povećajte količinu vode za oko 30ml i dodajte još kašiku ulja.
Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.
Rođeni na ovaj datum u ljubavi traže osobu koja će razumeti njihovu složenost i emotivnu dubinu. Ne zadovoljavaju se površnim odnosima, njima je potrebna duhovna i intelektualna povezanost.
Razumevanje rizika i prevencija srčanih bolesti tokom menopauze može značajno doprineti očuvanju kardiovaskularnog zdravlja tokom ovog životnog perioda.
Često se dešava da lekari ne mogu naći uzrok pobačaja. Kod samo polovine parova uzrok bude otkriven, a ako vi niste taj slučaj, ne preostaje vam ništa drugo osim da budete hrabri i nastavite dalje jer istraživanja pokazuju da 70% parova kod kojih ne uspe da se utvrdi uzrok na kraju ipak ostvari normalnu trudnoću.
Akne se najčešće pojavljuju u pubertetu i kod žena u PMS-u ili u toku menstruacije. Razlog tome su hormoni, koji imaju jednu od ključnih uloga kada su bubuljice u pitanju.
Ukoliko želite da spremate ovaj recept, trebaće vam malo više od 15 minuta. Junetina sa šampinjonima se sprema duže, te spremite sebi i neki aperitiv i isplanirajte da paralaleno možete još nešto uraditi.
Gulaš je jedno od tradicionalnih jela koja su veoma jednostavna, ali ih svako pravi na drugi način. Mi najčešće jedemo gulaš od junećeg mesa i to sa testeninama, mada smo jednom probali od mešanog svinjskog i junećeg i možda je čak bio i bolji.
Ovaj džem je odličan fil za većinu torti i kolača, pa možete probati da ga kombinujete umesto nekih drugih vrsta ili kada vam sveže jabuke nisu dostupne.