fbpx
Odnosi u porodiciPorodica

Razlika između dece – Da li je bolje 1, 5 ili više godina?

Česte su dileme roditelja koja je idealna razlika između dece u godinama. Pitaju se da li je bolje da razlika bude manja ili veća razlika? Imati više od jednog deteta zahteva veliko strpljenje, fleksibilnost, a nekada i požrtvovanost. Postoji li uopšte odgovor na pitanje: Koja je idealna razlika u godinama između dece?

Idealna razlika između dece u godinama

Postoje prednosti i mane za svaki uzrast dece i mogući scenario kako će izgledati razlika između dece u praksi. Sve zavisi i od toga kako vaša porodica najbolje funkcioniše, pa je ovoj ideji potrebno pristupiti otvorenog uma.

Neki roditelji vole da su im deca blizu sa godinama međusobno, pa da izazove noše, ali i tinejdžerskih godina njihovo dvoje, troje ili više dece rešavaju istovremeno. Drugima se dopada ideja da među decom budu veće razlike i da imaju prilike da uživaju u svakoj fazi sa detetom pojedinačno. Faktori koji utiču na ovu godinu su i briga za plodnost, finansije i drugo.

Razlika između dece i rizici koje treba da imate u vidu

Uvek treba imati u vidu zdravlje, pre svega drugog. Ako vam je lekar savetovao da je potrebno da prođe određeno vreme između trudnoća, bilo bi dobro da ga poslušate i napravite traženu razliku. Jedna studija(1) je pokazala da pravljenje razlike manje od godinu dana između dve trudnoće može da poveća rizik od bolesti, smrt, prevremenog porođaja i spontanog pobačaja. Rezultati studije su u obzir uzeli i starost trudnice koja takođe ima uticaja na ishod.

razlika izmedu dece 3

Ova studije sugeriše da je optimalno vreme između dve trudnoće 18 meseci, s tim da je u redu raspon između jedne i dve godine. Lekari uglavnom preporučuju da to bude 18 do 24 meseca.(2)

Intervali trudnoća kraći od 18 meseci mogu da budu povezani sa povećanim rizikom od prevremenih porođaja i beba sa malom težinom na rođenju.

Razlika između dva carska reza

Posebno treba imati u vidu razliku među decom, odnosno trudnoćama, ako je prethodna završena carskim rezom. Ovakva ponovna trudnoća povećava rizik od komplikacija tokom sledećeg porođaja, obzirom da carski rez slabi zid materice, a kraći interval među trudnoćama može da dovede do nepotpunog zarastanja i većeg rizika od rupture materice.

Oporavak od prethodne trudnoće

Mimo komplikacija u trudnoći i na porođaju, treba imati u vidu da kraći interval između trudnoća znači i da će roditelji imati kraće vremena da se oporave od stresa koji je nosila prethodna trudnoća i život sa bebom, kao što su: fizički zahtevna briga o bebi, promene u emocijama i prioritetima, dobijanje na težini u prethodnoj trudnoći, potrošene rezerve vitamina i minerala, opšta iscrpljenost majke.

Koji je stav predijatara kada je razlika između dece u godinama u pitanju?

Pedijatri kažu da često postavljaju pitanju o tome koja je razlika u godinama između dece optimalna, ali da ne postoji jednostavan odgovor, već je on rezultat mnogih faktora koji utiču. Pedijatri smatraju da treba imati u vidu starost i zdravlje oba roditelja, te finansijske i socijalne faktore kada se rodi drugo, odnosno treće i svako naredno dete.

Pedijatri smatraju da osim dodatnog stresa i komplikacija koje mogu da prate dva trudnoće u malom vremenskom razmaku, ne postoji savršen razmak za dobijanje narednog deteta jer svaka porodica funkcioniše drugačije.

Kod dece koja se rađaju u razmaku od 18 meseci ili kraće, roditelji nekada budu pod prevelikim stresom u početku. Nekima je u redu da imaju dvoje dece u pelenama istovremeno, ali često to nije slučaj. Tako mala razlika među decom je nekada čak i kompleksnija od dve bebe u pelenama istog uzrasta, odnosno kada su blizanci u pitanju.

Pedijatri napominju i da su u praksi uočili da razlika u godinama između dece koja je veća od 6 godina pravi potpuno drugačiji odnos među decom od one kada je među decom razlika manja.

razlika izmedu dece 2

Postoji li idealna razlika između dece u godinama?

Neki roditelji smatraju da je 3 godine idealna razlika između dece jer do tada starije dete uglavnom spava u svom krevetu, koristi nošu i skoro uvek se samostalno oblači. To je i vreme kada deca kreću u vrtić. Ove veštine koje dete do tada stekne kada je samostalnost u pitanju su veoma zgodne dok dojite novorođenče.

Pritisci okoline su veliki još od momenta kada stupite u neke godine, zamišljene za brak. Često kreću pitanja o partneru, te braku, nakon toga detetu, pa drugom detetu i jednostavno nikada ne prestanu. Koliko god imali dece, neko će uvek smatrati da bi bilo dobro da imate još. Stoga je važno da ne pridajete značaja ovim savetima i pritiscima već samostalno odlučujete šta i kada želite i možete za sebe.

Nekada se roditelji odlučuju da naprave manju razliku među prvo dvoje dece, ali da onda posle veće razlike u godinama dobiju još dvoje dece. Parovi koji imaju ovakva iskustva kažu da se deca bliska s godinama igraju celog života. Ona u bratu ili sestri imaju stalno društvo za igru i kako rastu svima u porodici postaje lakše da funkcionišu. Kažu da je njihovo iskustvo da život postaje lakši nakon što dete napuni dve godine, a onda sledi izazovan period sa dvoje dece, ali nakon još 2, sve je neuporedivo lakše i lagodno funkcioniše.

Velika razlika u godinama omogućava i deci da se uključe u brigu o mlađima. Treba imati u vidu da nikada od starije dece ne treba tražiti ni očekivati da oni budu ti koji će imati OBAVEZU čuvanja mlađeg deteta. Mogu ih povremeno pričuvati, ali samo ako to žele i vi kratko nešto obavite, ali nikako ne sme biti njihova obaveza da brinu o mlađima, obzirom da su i sami deca.

Dosta starija deca će pak voleti da se igraju sa mališanima, a mlađi će ih obožavati, pa iako ovaj odnos neće biti tipičan kao među decom bliskog uzrasta, može biti veoma lep i pun ljubavi i nežnosti.

razlika izmedu dece 1

Razlika u godinama između dece – za i protiv

Kolika god da bude razlika između dece u godinama, to će imati svoje prednosti i mane. Moraćete da se prilagodite brojnim izazovima, ali ćete zasigurno uživati u ovom putovanju. Neka od zapažanja koje su prednosti i mane smo naveli taksativno u nastavku:

Mala razlika između dece

Prednosti
 • Vaša deca se neće sećati života kada su bili bez brata ili sestre.
 • Nekad će obožavati da se igraju zajedno (mada će se nekada i potući).
 • Kada jednom izađete iz pelena, gotovo je.
 • Deca mogu da nasleđuju opremu i garderobu do nekog uzrasta.
 • Biće jednostavnije prolaziti kroz sve faze istovremeno – upis u školu, školske obaveze, pubertet.
 • U jednom periodu ćete ih oboje voditi u vrtić zajedno.
 • Moći ćete da u jednom periodu samo napravite pauzu u karijeri i vratite još se kada deca malo odrastu.
Mane
 • Veći je rizik od trudnoće i porođaja, ako je premala razlika među decom.
 • Možda ćete morati da investirate u kolica za blizance ili dva ista auto sedišta i kreveca. Imaćete i veći trošak kupovine pelena istovremeno.
 • Možda će vam biti komplikovano da se snađete sa dve bebe, pa ćete morati da potražite pomoć bake, dadilje ili nekog člana porodice u nekom periodu. Ili ćete potražiti pomoć oko sređivanja kuće ili kuvanja ručka za ostatak porodice.
Velika razlika između dece u godinama
Prednosti
 • Starija deca će biti svesna da je novorođenče sa vama, trenutka kada beba dođe kući i mogućnosti da pomognu.
 • Imaćete vremena da uživate sa svakim detetom pojedinačno u različitim fazama.
 • Bićete opušteniji u izazovima roditeljstva.
 • Starije dete će već imati svoje ustaljene aktivnosti, pa ćete moći da provodite dosta vremena sami sa bebom.
Nedostaci
 • Može biti više ljubomore među braćom i sestrama. Više: Hoće li starije dete biti ljubomorno na bebu?
 • Možda nećete ponovo moći da koristite ili nećete imati opremu koju ste koristili za prvo dete.
 • Moguće je da ste većinu stvari zaboravili, pa ćete imati utisak da počinjete iz početka.
 • Vaša deca verovatno neće imati ista interesovanja, neće hteti da učestvuju u istim aktivnostima ili da gledaju isti televizijski program.

Odluka o tome da li ćete imati decu, kada i koliko njih mora biti vaša. Idealan savet ne postoji, a čitav niz životnih okolnosti može vam odrediti taj put. Veoma je važno da uzmete u obzir i faktor godina, jer odlaganjem roditeljstva nećete možda imati mogućnost da pravite veću razliku među decom ili dobijete željeni broj dece. Sa druge strane, ako ste dugo čekali na potomstvo, moguće je da nećete ni želeti ni, takođe, imati kad da pravite veću razliku među decom.

razlika između dece
Razlika između dece
Literatura:
 1. JAMA Network: Association of Short Interpregnancy Interval With Pregnancy Outcomes According to Maternal Age – https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2708196
 2. HealthLine: Is There an Ideal Age Gap Between Children?https://www.healthline.com/health/birth-control/child-spacing-gap-between-children
 3. Photo by Polesie Toys: https://www.pexels.com/photo/kids-playing-with-plastic-toy-trucks-4488076/

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button