fbpx
Odnosi u porodici

Priprema deteta za novu bebu (VIDEO)

Jedna od roditeljskih dilema je priprema deteta za novu bebu. Važno je da vas prihvatanje starijeg deteta ne pokoleba u odluci da imate još dece. Sa druge strane, šta god dete bude pokazivalo, imajte u vidu da će sigurno brinuti i oko toga da li ćete njega sada manje voleti.

Kako treba da izgleda priprema deteta za novu bebu

Nekako često zaboravljamo da deca imaju osećanja, ma koliko da su mala, kada dođe novi član porodice. Zapravo, jedne od najvećih pogrešnih poteza u odgoju dece počinju od toga da misle da su oni mali da nešto primete ili osećaju. Dolazak novog člana je uvek velika promena za dete i važno je da mislimo na njih u tom periodu.

Da li beba sme da spava sa cuclom

Kako se deca osećaju zbog nove bebe?

Nezavisno od toga kog su starija deca uzrasta, njima će biti teško što će morati da dele roditelje i vreme sa još bebom. Moguće je da će se osećati odbačeno i zapostavljeno jer više nisu u centru pažnje. Iako će biti potrebno prilagođavanje, na kraju će se i među braćom i sestrama stvoriti pozitivna veza. Obično se ovo dešava u uzrastu oko 14 meseci.

beba spava sa cuclom 1

Priprema deteta za novu bebu

Vaša je odluka kada ćete deci reći da očekujete još jednog člana. Od uzrasta deteta takođe zavisi kada ćete početi da pričate detetu o novoj bebi. Bilo bi dobro da o bebi počnete da pričate najkasnije 3 do četiri meseca pre nego što se beba rodi. Ako je dete starije, onda možete i ranije, obzirom da će vam do tada već sigurno stomak biti primetan.

Obzirom da mališani nemaju jasan pojam o vremenu, bilo bi dobro da se vežete za neku drugu odrednicu. Na primer: posle nove godine, kada dođe leto, kada ti prođe rođendan…. Izvor: https://raisingchildren.net.au

Moguće da će deca želeti da znaju odakle bebe dolaze. Priču o ovome prilagodite uzrastu deteta, a možete kupiti i slikovnicu prilagođenu uzrastu, takođe.

Pripremite dete za novu bebu – SAVETI:

Saveti u trudnoći

Deci je potrebno puno komunikacije i razumevanja. Potrudite se da im tokom trudnoće pomognete da se osećaju pozitivno u vezi sa dolaskom novog člana porodice. Na koje načine možete da pripremite dete:

  • Čitajte deci priče o bebama i razgovarajte o tome kako jedna porodica raste.
  • Gledajte sa njima njihove fotografije kada su bili mali.
  • Dozvolite im da maze stomak i osećaju bebine pokrete i ohrabrite ih da pričaju bebi. Recite im kako beba već može da čuje glasove i da se raduje što razgovaraju sa njom.
  • Uključite ih u pripreme vezane za bebin dolazak. Neka vam pomognu da spremate stvari za bebu.
  • Ohrabrite ih da razgovaraju o brigama koje imaju vezano za bebin dolazak. Umirite ih i uverite da ćete ih i dalje voleti podjednako, a i da će imati novu sestru ili brata koji će ih mnogo voleti.

Ohrabrite dete da se igra sa drugom decom i razvija socijalne veštine. Posebno je izazovan dolazak nove bebe za decu koja nisu išla u vrtić i nemaju čest kontakt sa drugom decom, već najviše vremena provode sa odraslima.

Nemojte naglo dete prebacivati u odvojeni krevet ili sobu, ako to već do sada niste uradili. Potrudite se da to uradite postepeno, ali par meseci pre nego što nova beba dođe. Isto je i sa situacijom u kojoj dete treba da pređe iz krevetića u veći krevet. Nemojte nikako dete ostavljati u krevetiću tik do porođaja, a onda ga naglo prebaciti, da bi tu došla beba.

Pročitajte: Prebacivanje deteta u odvojen krevet

Priprema deteta za novu bebu dok je mama u porodilištu

Važno je da deca znaju ko će brinuti o njima dok mama nije tu. Ostavite im porodične fotografije koje će im biti lako dostupne dok mama nije tu.

Bilo bi dobro da se deci ne menja rutina, već da ostanu u istom ritmu uz što manje promena.

priprema deteta za novu bebu

Razgovarajte sa decom ili neka vas posete u porodilištu, ako je to moguće. Ukoliko je sve u redu, u porodilištu se najčešće ostaje 2 do 4 dana, te ćete brzo ponovo biti zajedno.

Šta kada beba dođe kući?

Grlite i ljubite svoju decu, posebno ako su mlađa, pre nego što im predstavite novu bebu.

Bilo bi dobro da oni koji dolaze da vide bebu i starijoj deci donesu neku sitnicu poput čokolade. Možda i vi možete napraviti poklončić za starije dete od bebe. Nekada deca mlađeg uzrasta vole da dobiju lutku, koja će biti njihova „beba“.

Urednice Demetre, Milena i Tamara, pričale su o svojim iskustvima kada su sa decom dolazile kući, a starija deca ih dočekivala. Pogledajte video sa iskustvima, konstatacijama i predlozima kako je u šest situacija izgledao dolazak kući sa novom bebom.

Pročitate i: Nova beba u drugom braku

Photo by Josh Willink from Pexels

Objavljen: 21. marta 2014. godine, ažuriran: 5. februar 2024. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button