Na našem podneblju se džem od jabuka retko pravi iako su jabuke najrasprostanjenije voće i sinonim za zdravo voće uopšte. Uz to su jeftinije voće i dostupne su tokom čitave godine. Ovaj džem je veoma jednostavno napraviti i nije vam potrebno ni previše sastojaka, a ni previše vremena.
Sastojci za džem od jabuka
Osnovna mera:
1 kilogram OČIŠĆENIH jabuka
1 šolja od 2dl šečera (ako su jabuke slatke, može i 1/3 šoljice manje)
1 šolja od 2dl vode
½ isceđenog limuna
Važno je imati na umu da se za količinu šećera računa koliko ostane kada se jabuke očiste, jer kod njih ima puno „otpadaka“. Vi možete ovu meru uvećavati koliko puta želite, ali da odnos sastojaka ostane uvek isti.
Dodatni sastojci (na svaki kilogram očišćenih jabuka možete dodati i):
½ ravne kašičice cimeta ili štapić cimeta,
na vrh noža đumbira i
na vrh noža muskatnog oraščića.
Kada je u pitanju izbor jabuka, najčešće se preporučuju „Greni Smit“ jer su kiselkaste i sočne. Dobro će doći i veoma popularna na ovim prostorima – ajdared, ali vi upotrebite koje imate i želite. Ako spremate sa vrstom zlatni delišes ili sličnom slatkom vrstom, onda smanjite količinu šećera obavezno.
Kako se pravi džem od jabuka?
U šerpu sipajte vodu i iscedite limun. Jabuke operite, ljuštite i ubacujte u vodu, sečene na kriške ili kockice, kako vam je zgodnije. Na ovaj način ćete sprečiti da jabuke potamne, već će džem ostati potpuno svetao (ako koristite cimet u prahu, od njega će dobiti tamniju notu). Obavezno odsecite i sve delove koji su počeli da propadaju, da ne bi pokvarili džem. Semenke se podrazumeva da sklonite.
Možete odmah i uključiti ringlu dok ljuštite jabuke, kako bi voda provrila i jabuke počele da se kuvaju. Sve vreme dok dodajete jabuke, mešajte povremeno smesu da jabuke na površini bi potamnele.
Nakon što sve završili čišćenje, dodajte i šećer, te ako želite neki od začina: cimet, đumbir, karanfilić, muskatni oraščić, ali nije obavezno. Imajte na umu da će džem od jabuka, kao što smo već rekli, dobiti malo tamniju boju ako stavite cimet u prahu. Ukoliko želite da ostane svetao nemojte dodavati cimet ili koristite štapiće koji ćete na kraju izvaditi.
Nakon toga imate 2 opcije:
Pokrijte šerpu i kuvajte 15 minuta tako da jabuke postanu prozirne. Kada skinete poklopac, izgnječite jabuke gnječilicom za pire ili štapnim mikserom. Kuvajte još par minuta i dobićete kašast ređi džem, idealan da ga koristite u formi sirupa.
Ako želite klasičan gušći džem koji nema idealno glatku strukturu, nemojte pokrivati, već samo povremeno mešajte i kuvajte dok ne primetite da se zgusnuo. Pred kraj možete ostatke u komadima malo izglečiti ili će se sami već raskuvati. Trebaće mu oko 30 minuta kuvanja na srednje jakoj temperaturi.
Čiste tegle ugrejte na 100°C u rerni. Birajte one sa metalnim poklopcem. Nakon što ste ih dezinfikovali u rerni, sipajte vruć džem do samog vrha, zatvorite poklopac i okrenite da prenoći i ohladi se okrenut naopačke. Sutradan ga možete staviti u frižider, ostaviti u ostavi i koristiti po želji.
*Savet plus – džem od krušaka i jabuka:
Na isti način možete napraviti i džem od krušaka i jabuka. Sve što je potrebno jeste da deo jabuka zamenite kruškama. Gledajte da jabuka bude bar jedna više u odnosu na kruške.
Ovaj džem je odličan fil za većinu torti i kolača, pa možete probati da ga kombinujete umesto nekih drugih vrsta ili kada vam sveže jabuke nisu dostupne.
Ovaj džem od jabuka možete koristiti na hlebu za doručak, a evo i ostalih ideja: Ideje za doručak: 50 ideja za doručak. Više recepata možete pročitati na @demetra.portal kao i u kategoriji Porodična trpeza na portalu.
Objavljen: 13. maja 2023. godine, ažuriran: 27. januara 2025. godine
Ljudi rođeni 14. avgusta pripadaju znaku Lava, ali ih broj 14 obogaćuje osobinama koje ih čine komunikativnijim, radoznalijim i pokretljivijim od tipičnog Lava. Ovi Lavovi su hrabri govornici, večiti istraživači i duhoviti vođe koji vole da šire svoje znanje i uticaj.
Sa dolaskom leta, roditelji uglavnom misle da su odahnuli i da do jeseni nema odlaska lekaru i susreta sa virusima, temparaturom i lekovima. Nažalost i leto ima svoje mane i zdravstvene poteškoće koje donosi.
Sinoćne scene pucanja petardi, raketa i paljenja u Novom Sadu uznemirile su, ne samo građane koji su primorani da slušaju rafale i vidljivi dim, već i najosetljivije među nama - novorođene bebe u porodilištu Betanija, koje se nalazi na svega 400 metara od epicentra dešavanja.
Vrtoglavica kod dece je uglavnom strašno iskustvo za roditelja, ali obično nije uzrokovana ozbiljnim problemom. Većina mladih se oporavi od gubitka svesti nakon manje od jednog minuta.
Overena saglasnost drugog roditelja često je ključan dokument koji potvrđuje da jedan roditelj ili staratelj ima dozvolu da vodi dete preko granice. Ovaj dokument je posebno važan u slučajevima razvedenih roditelja, starateljstva ili kada dete putuje sa trećom osobom.
Carske štangle su jedan od najlepših sitnih kolača, mada primećujem da se retko prave. Ne postoji posna verzija, već samo ova kada se kao i za vanilice, koristi mast. Bez obzira na to, nisu masni uopšte, preukusni su i sve što ćete osećati su orasi.
U nekim kulturama, crvena može imati različite konotacije koje mogu uticati na preferencije. Na primer, u nekim azijskim kulturama crvena je simbol sreće i prosperiteta, dok u drugim može biti povezana s opasnošću ili upozorenjem.
Recept za američke palačinke sa jabukama. Pravila sam ih sa jabukama u testu, ali i jabukama preko. Testo je samo po sebi toliko lepo, a ne previše slatko, da možete samo dodati i prah šećer ili neko drugo voće, krem ili šta volite.
Prebranac je jedno od omiljenih tradicionalnih jela i često se nalazi na posnoj trpezi. Svakako ga možete praviti u varijanti koja nije posna, odnosno sa kobasicama, na primer, ili sa mašću umesto ulja.