Ukoliko želite zdrav recept, domaće toblerone nisu za vas. Međutim, ukoliko želite nešto ukusno, ni slučajno ih nemojte preskočiti. Mnogi ne prave ove kolače jer nemaju kalup, a zapravo sve što vam je potrebno jeste aluminijumska folija. Možete čak i da probate sa silikonskim kalupima, kao što sam radila kada je domaći rum kasato u pitanju.
Sastojci za toblerone kolač:
100 grama crne čokolade
100 grama posnog keksa
100 grama šećera
75 grama margarina (puter ako ne pravite posnu verziju)
50 grama pečenog lešnika
50 ml koka-kole
1 kašika meda
Glazura za toblerone:
100 grama crne čokolade
2 kašike ulja
Kako se prave domaće toblerone?
Prvo se sprema glazura i za nju će vam biti potrebna dva parčeta folije okvirne dužine po 30-40 cm. Na obe premazujte rastopljenu čokoladu sa uljem kao na snimku u nastavku (oko 25-30 cm dužine i oko 12-15 cm širine). Premazujte sloj preko sloja sve dok sve ne potrošite. Najbolje je da koristite četkicu koju inače koristite za nanošenje jaja na kiflice i slično.
U šerpi istopite margarin, čokoladu, med, šećer i na kraju dodajte koka-kolu. Mešajte dok se sve ne otopi. Onda dodajte keks i lešnike. Lešnike pre toga treba samleti ili izlomiti tako da bude i sitnih i krupnijih. Za ovu svrhu je najbolje koristiti seckalicu, ako je imate. Čekajte da se masa prohladi i malo stegne, tako da možete da je rasporedite na obe folije po dužini. Preko čokolade koju ste prethodno naneli.
Zavijte voliju polako tako da okvirno dobijete trougao. Nećete moći verovatno odmah da dobijete oblik toblerone, već ostavite par minuta u frižideru, pa onda pokušajte da oblikujete ponovo. Važno je i da se ne stegne previše jer ćete samo izlomiti čokoladu. Kada se toblerone u potpunosti stegnu, skinite foliju i isecite nožem po želji.
Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.
Rođeni na ovaj datum u ljubavi traže osobu koja će razumeti njihovu složenost i emotivnu dubinu. Ne zadovoljavaju se površnim odnosima, njima je potrebna duhovna i intelektualna povezanost.
Razumevanje rizika i prevencija srčanih bolesti tokom menopauze može značajno doprineti očuvanju kardiovaskularnog zdravlja tokom ovog životnog perioda.
Često se dešava da lekari ne mogu naći uzrok pobačaja. Kod samo polovine parova uzrok bude otkriven, a ako vi niste taj slučaj, ne preostaje vam ništa drugo osim da budete hrabri i nastavite dalje jer istraživanja pokazuju da 70% parova kod kojih ne uspe da se utvrdi uzrok na kraju ipak ostvari normalnu trudnoću.
Akne se najčešće pojavljuju u pubertetu i kod žena u PMS-u ili u toku menstruacije. Razlog tome su hormoni, koji imaju jednu od ključnih uloga kada su bubuljice u pitanju.
Kvalitet bureka u mnogome zavisi od kvaliteta sira, moj idealan izbor je neki sitan sremački, delimično masan. Ako je potpuno masan, istopiće se skroz, ako je pak suviše posan, neće se ni malo sjediniti sa korama.
Ukoliko želite da spremate ovaj recept, trebaće vam malo više od 15 minuta. Junetina sa šampinjonima se sprema duže, te spremite sebi i neki aperitiv i isplanirajte da paralaleno možete još nešto uraditi.
Gulaš je jedno od tradicionalnih jela koja su veoma jednostavna, ali ih svako pravi na drugi način. Mi najčešće jedemo gulaš od junećeg mesa i to sa testeninama, mada smo jednom probali od mešanog svinjskog i junećeg i možda je čak bio i bolji.